PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 1. 2025 16:40

Bude to prvé Apple zariadenie a asi chvíľu jediné, zatiaľ neplánujem nič ďalšie.
Pomaličky sledujem YouTube a čítam si články o systéme, lebo si zvyknem všetko dosť prispôsobovať a toto bude celé nové. Posledný Mac na častejšie používanie som mal ešte na brigáde nejaký farebný plasťák, ktorý vyzeral ako detská CRT telka :)

Ryzen AI MAX sú zaujímavé, som zvedavý čo prinesú, aspoň sa to trocha hýbe viac k rozumnému výkonu aj výdrži (minimálne u AMD).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 26. 1. 2025 19:14

Také jsem si tím prošel, je pár věcí, na které si uživatelé Windows musí zvyknout: Klávesa Command místo Control: Ve většině zkratek (např. kopírování, vložení, zavírání oken) se místo Ctrl používá Command (⌘). Klávesa Option (Alt) má jinou funkci než na Windows. Neexistuje klávesa Delete (v tradičním smyslu mazání doprava), pouze Backspace (maže vlevo). Mazání doprava lze provést přes Fn + Backspace.

Červené tlačítko v okně nezavírá aplikaci, ale pouze zavře aktuální okno. Aplikace stále běží na pozadí, dokud ji neukončíte přes Command + Q nebo z menu. Maximální velikost okna (zelené tlačítko) často spustí režim celé obrazovky, což na Windows není běžné. Finder slouží jako správce souborů, ale funguje trochu jinak než Průzkumník na Windows.

Aplikace se obvykle instalují přetažením ikony do složky Applications místo průvodce instalací. Aplikace pak mohou být odstraněny jednoduchým přetažením do koše (ale některé zanechávají zbytky, které je třeba odstranit ručně nebo přes specializované nástroje).

Většina softwaru pro Windows nebude nativně fungovat (lze ale použít Parallels Desktop, Boot Camp nebo Wine), ale až pár výjimek většina aplikací pro MacOS funguje lépe.

Takže to může být výzva, ale průměrný uživatel to zvládne.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 26. 1. 2025 20:07

tych zmien v praktickom ovladani systemu, suborov a aplikacii je na macOS celkom dost. ale bezne zdatny uzivatel si myslim s tym urcite poradi. horsie to bude, ked casto strieda MAC a Windows.

ja mam pracovny iPhone a tam sa zakladne ovladanie az tak moc nelisi od Androidu (resp. som si zvykol na co som musel).

v praci odpredavali iPady za 39 euro :-), tak som jeden zobral, iPad 2020 3GB RAM/32GB. ked som pozrel testy jeho A12 Bionic cipu, tak je stale slusne rychly, aj oproti mojmu druhemu tabletu Xiaomi Redmi Pad Pro 6GB RAM/128GB s jeho Qualcomm Snapdragon, 7s Gen 2.

iPad ma sice mensi 10,2" IPS Retina oproti 12,1" IPS na Xiaomi, ale kvalita zobrazenia a hlavne uhlov je urcite lepsia na iPade. a iPad ma stabilnejsiu maximalnu rychlost Wifi pripojenia oproti Xiaomi.
...tablet pouzivam ale minimalne, tak pojde daky z nich asi zasa len detom na "hranie", aj ked viem, ze iPad by bol dobry asi aj na rychle upravy fotiek, hmm

IMG_20250126_142113.jpg
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 26. 1. 2025 20:55

Taky mi přijde, že mít paralelně Mac a Windows akorát udělá člověku bordel v návycích. Spoustu času stráví řešením toho, jak na obou platformách moc používat ideálně stejný SW a workflow. Nebo tam bude používat to a jinde zas ono -> jen další chaos navíc. Každá platforma má svoje pro a proti - https://www.pcmag.com/news/macos-vs-win ... s-the-best, takže případný přechod nikdy nebude jasná výhra. Zato finačně to bude dost bolet a člověk na tom zabije spoustu času.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 1. 2025 05:41

Ze střednědobého pohledu jsem přechodem na Apple ušetřil peníze i nervy, prostě proto, že to funguje s méně problémy. Pokud chce někdo pořád něco bastlit, tak bude zklamaný, pokud člověk nechce řešit problémy, má to jako pomocníka na úpravy fotek a ne jako disco doplněk, tak bude spokojený, i po té finanční stránce, protože těch nutných upgrade není tolik zapotřebí.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2025 06:54

Apple hlavně nijak moc drahý není, to je omílaná mantra apple haterů. Reálně je velmi slušná životnost (včetně “morální” ve smyslu příjemné práce) i u vcelku lowend variant. Máme toho doma hodně, běžně se to posouvá mezi členy domácnosti a vzato kolem a kolem jsem za to dal za řekněme 10 let proti Win/Android alternativám v alespoň trochu porovnatelném komfortu více možná tak o 25%, ani náhodou nejde o násobky, to jsou prostě kecy (resp. porovnávání neporovnatelného).

Co naopak pravda je - opravdu je strašně silná synergie celého ekosystému, pokud má Apple celá rodina v celé šíři (telefon, tablet, počítač), tak to jde dohromady naprosto skvěle a přínos se násobí. Nedá se to moc předat, to se musí zažít… Já bych ani moc nesouhlasil s tím, že je nějak nepříjemné skákat pracovně mezi PC a MAC, to mi problém nedělá skoro vůbec (sám jsem pracovně totálně crossplatform, ještě se mi do toho pletou Linuxy). Spíš jde o to, že se člověk snahou o paralelní práci připravuje o velkou část komfortu z celého ekosystému. Ale pokud to někomu principiálně vadí, tak to pro něj argument je, tohle popírat nelze.

Druhá věc je to, co tu už padlo - není to platforma pro někoho, kdo stále vnímá počítače jako zdroj zábavy včetně bastlení a tak. Osobně mi to přijde dost přežité, takto jsme se bavili v 90tých a nultých letech, ale každý to má jinak. Já jsem v kutilství na levelu, který je dovolím si říct pro 90% zdejších diskutujících zcela nepředstavitelný (modelařina ve více rovinách, 3D tisk, dříve i radioamatérské vysílání a tak). A nějak jsem došel k tomu, že zrovna počítač je pro mne čistě prostředek, který má fungovat a záliby podporovat a nikoli být objektem kutění, ale každý jsme nějaký :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 07:27

Moje zkušenosti jsou stejné, jako píše Tomáš a pemar.

Na MacOs dělám fotky a zábavu, na PC pracuji. Rozdíly v ovládání jsou IMHO zvládnutelné. Navíc Mac je docela user friendly a pokud si člověk neví rady, vyhledat návod je otázka vteřin.

A ten opěvovaný a znevažovaný ekosystém ? :-)

Podle mě to je pro kombinaci tvorby a kombinace obsahu úplně parádní věc. A hlavně mi to funguje celkem bez nutnosti cokoli řešit.

Dodnes vzpomínám na ruskou ruletu jestli se fotoprezentace zobrazí na SmartTV … to už zažívat nechci.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 1. 2025 07:31

Dnes si pôjdem po MacBook. Práca s fotkami a občas aj videom je relatívne jednoduchá, výhody či nejaké hlbšie ponorenie sa do ekosystému zatiaľ "nezažijem" vôbec.
Budú to len importy, úpravy, exporty. A do toho ostatné veci cez prehliadač, tak ako doteraz na Windowse - nechcem zatiaľ nič výrazne meniť aj kvôli okoliu.

MB vyhral aj kvôli tomu, že mal dosť podobnú cenu ako Zephyrus G14 (8945HS, RTX4070), no nižšiu hlučnosť a väčšinou lepší výkon aj výdrž na batériu, zároveň je displej výrazne jasnejší po celej ploche ak to treba (cca 400nit vs. 1000nit). Trocha horší je tam, kde je nutný hrubý grafický výkon (mobilná RTX 4070 je proste lepšia).
Novšie notebooky čo prídu o pár mesiacov, budú určite porovnateľnejšie, ale to je už jedno.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 1. 2025 11:27

To jste pletete, jen mimimum lidí má PC proto, aby "pořád něco bastlili". Je o tom, mít počítač pod kontrolou, můžu si do něj dát komponenty podle výběru a kdykoliv je upgradovat za jiné. V tom Apple uživatelům zamezil, prostě proto aby měl vyšší zisky. Třeba takový Mac mini je za pěknou cenu, ale jen do okamžiku dokud nepotřebuju zvětšit RAM, nebo třeba výkonější GPU. Nemůžu si prostě dokoupit potřebné komponenty, musím koupit Apple studio za 70 tisíc.

Stejně tak Apple nedělá levnější alternativy, bluetooth sluchátka stojí minimálně 3 a půl tisíce. Apple taky nemá ntb s matným displej, OLED displejem nebo dotykovým displejem. Prostě platforma omezená ve všech směrech.

Kdyby byly Windows tak nespolehlivé, jak Apple fans rádi zmiňují, těžko by měly většinový tržní podíl, prostě by se nevyplatily firmám provozovat. Ani si nepamatuju, kdy mi Windows naposled spadly nebo jsem musel řešit nějaký problém s nekompatibilitou.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 1. 2025 11:38

Toto musím tiež potvrdiť - s Windows zariadeniami mám skvelé skúsenosti, všetko bolo/je spoľahlivé a dlhodobo funkčné bez nejakých väčších starostí... a navyše aj relatívne "lacné".

*Matný displej majú za príplatok, ja som si vybral lesklý (leskne sa menej ako OLED notebooky), aj tak bude často pripojený k monitorom.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 27. 1. 2025 12:14

Nezapomeň Flore, že i jiní mají své zkušenosti s Windows.

Já osobně s nimi dělám proto, že musím, nikoli proto, že bych si je vybral.

Určitě se nedá říct, že by každý den padaly, ale díky těm vynuceným aktualizacím se občas stane, že se něco rozhasí a pár lidí místo práce stojí a snaží se vrátit k nějakému bodu obnovení.

Dále - s každou novou verzí jsou Windows zdánlivě jednodušší, ale také někdy i hůř ovladatelné. Někdy ty funkce vrátí, někdy ne.

A u toho Macbooku nebo IPadu - sice nemohu jednoduše měnit komponenty, ale také ani nemám potřebu. Ty věci prostě tak nějak pořád fungujou a jsou překvapivě svižné i po letech.

Pro mě je doma důležitější to, že, například - přijdu z focení, otevřu Macbook který hned spolehlivě naskočí, udělám fotky, nahraju na Photos, lehnu si k IPadu, mám to sesynchronizované, přijdou rodiče, kamarádi, chci ukázat na TV - prostě to zapnu a funguje to, dám IPhone do stojánku, pustím hudbu, přejdu do posilky, zapnu starý IPAd, mám tam stejnou knihovnu, stejné výběry ... Jdu na kolo, mám IPhone, chci si pustit muziku, chci ukázat kamarádům momentky ze závodů ...

Možná to je banální, možná to je divné, ale mě to docela vyhovuje a vůbec nemám zájem tohle budovat ve Windows. Už jsem to zkusil (+Android) a never more.

Opravdu nic proti tomu, že to někdu umí v těch Windowsech, nebo nemá o tyhle propoje zájem, jen vysvětluju konkrétně to, co mi na tom "ekosystému" vyhovuje.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2025 12:41

Sorry Flore, ale pro mne jsi učebnicový Apple hater. Ani nemusíš psát, že ne, to je jasné že to popřeš, ale nevyvrátíš mi to :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Motáš totiž do diskuse věci vytržené z kontextu a běžně i naprosté nesmysly.
Třeba to BT - blbost, nikdo tě k originálu nenutí, já teď zrovna mám na hlavě Sony za asi 800 korun, které mi pro pracovní účely (typu Teams atd) prostě vyhovují provedení lépe, než věci Apple a světe div se, Apple mi to ani neznepříjemňuje, tím méně znemožňuje. Prostě to neřeší a kdo chce, tak si pořídí co chce.

Matné displeje samozřejmě dělá, zase prokazatelně nepravdivé tvrzení.

Nebo to omílané rozšiřování RAM atd - to je pro změnu příklad něčeho, co fakticky pravdivé je, ale v reálu jsem nikdy (ale fakt doslova nikdy) nenarazil na to, že by mi to jakkoli vadilo. Tak nějak zkrátka koupím to, co potřebuji a ono to šlape perfektně až do doby, kdy bych už stejně uvažoval o změně. Ono se mimochodem dá celkem snadno dohledat, že i u PC je reálné procento upgradů mizivé a v podstatě tuto výhodu využívá především ta skupina "hračičků", na kterou jsem narážel, mimo ni ale jen celkem málokdo. Někde jsem viděl odhad, že patrně i více cca dvě třetiny PC nejsou upgradované vůbec nikdy, takže to zas pak zásadní zjevně není.

Nebo se z jiného soudku tak nějak přehlíží, že úplně všechny Macbooky i Mac mini (včetně nejlevnějších) mají podstatně rychlejší USB/TB porty než je běžné, takže případné doplnění o externí disky šlape na rychlostech, které u PC světa vůbec obvyklé nejsou, grafy jsem dával. A ehm - ty grafy byly s enclousure za pár desítek EUR, opět nejde o žádnou funkci dostupnou jen s drahými originály.

A jak psal Davidof - měl bys pochopit, že zdaleka ne každý, kdo chválí Apple, nezná Windows či je nějak jednodušší uživatel. Já se IT živím a to na docela vysoké úrovni (žádné výměny tonerů :-) ) a jsem hodně multiplatformní. Zajímavé je, že když vyrazíš na nějakou IT konferenci, tak je mezi přítomnými Maců běžně cca 50% i v ČR a o stavu v USA se není třeba šířit. Zajímavé, že - prostor, kde jsou fakticky výhradně lidé s expertními znalostmi běžné uživatele zásadně převyšující, ale přesto volí produkt pro "jednodušší ovečky" masírované reklamou. Že by celá tato teorie byla s prominutím kokotina?
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 27. 1. 2025 12:47

Já jsem ještě nedávno fungoval na Linuxu, Windows i na Macu.

Ty upgrady RAM řadím k tomu bastlení, ale to jsem nedělal ani ve Windows, protože většinou bylo zapotřebí vyměnit i desku, procesor a zdroj a pak to ztrácelo smysl. Jinak upgrade RAM Apple také umí, byť dost draze.

Jinak řetězec iPad a Windows desktop jsem měl také nastavený, byl do toho zapojený iCloud a OneDrive, na začátku to fungovalo jako z praku, ale vyžadovalo to neúměrně velkou údržbu, skoro po každé aktualizaci Windows se něco pokazilo. A nebylo to ani úplně lama friendly, musel jsem k tomu napsat nějaké skripty.

Abych ten Mac jenom nechválil, má tam jednu věc nedotaženou dodnes, a tou je napojení DxO a flickru, které na Windows funguje a na Macu se to musí nahrát do Photos a odtamtud do flickru. Ale zase perfektně funguje, že začnu editaci na jednom Macu a dodělám na druhém.

Nedotažená je spolupráce mezi iPadem a MacBookem, protože mají odlišné operační systémy, takové DxO nejde na iPadu pustit a Lightroom tuším jen v očesané verzi. Ale MacBook Air a MacBook Studio si vyměňují data naprosto excelentně.

Dotažený je naopak hardware, u Apple Studio i u MacBooku, koneckonců u ten iPad šlape dobře.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 1. 2025 13:06

Ono je u Applu nedostatků více, vtipné ale je, že ty fakt reálné většinou kritici neznají :-)
Třeba pro firemní nasazení se zájmem o centrální správu to má Microsoft dotažené lépe, to se okecat nedá. Ne že by to s MacOS nešlo, ale tohle bod pro MS je. Mohl bych dlouze vyprávět :-)
Nebo třeba kancelářský sw má MS taky lepší, koneckonců na Applu se většinou jede v klasické O365, kterou dělají i nativně pro Mac.
Pak přirozeně pár sw chybí, ale to se netýká tohoto fóra, u fotek je to spíš naopak (že něco je jen pro MAC). Že na Macu není Zoner bych bral spíš jako pozitivum :-)

U hardware se jim taky občas povede nějaký kix, který je problém reálný a ne jen "hates", třeba starší klávesnice u některých NB byly opravdu nespolehlivé (už je vyřešeno, ale toto problém byl).

Takto by se dalo pokračovat, ale v celkovém součtu to zkrátka vůbec nevychází zle. Možná mimo her, tam bych asi Windows doporučil, ale na to už jsem asi starý, tak to jde mimo mne :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 1. 2025 14:06

Mě by třeba zajímalo, jakou máte frekvenci výměn u Macbook Pro používaných na fotky a na kolik to pak vlastně přijde. Mobilní počítač bych někdy dost ocenil, ale mám z tohoto obavy třeba proto, že některé AI funkce (v LR) už dnes nefungují, jak bych čekal. AI se dost rychle vyvíjejí a je otázka, jestli je HW na ně připravený. Tady vidím jasnou výhodu konfigurovatelného/upgradovatelného stolního počítače. Můj Win destktop si nyní kroutí 8. rok a postupně dostal několik upgradů, které ho výrazně přizpůsobily požadavkům doby (např grafika pro AI), přitom šlo o srandovní částky a rozhodně bych to nenazval bastlením. Zvládne to za pár minut i mnohem méně schopný člověk, než je zdejší průměr. Hlavní pro mě je, že můžu počítač udržovat poměrně schopný velmi dlouho za nízkých nákladů. Obecně taky jsem typ, který si na věci hledí a používá je dlouho. Telefon mám 6. rok a jezdím i na svém 20 let starém kole (i když už mám 3 novější:)).
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka