yorg píše:Mám trvale v počítači 3 disky. Systémový, disk na fotky a disk na ostatní data a prvotní zálohu fotek. Jak to nacpu do M4 nebo Mac Studio a to bez nutnosti použití externích disků připojených přes pomalé USB?
No právě že Apple už pomalé USB dávno nemá, už od prvních Apple Silicone je většina portů USB4/TB4. A vtip je v tom, že dnes už začínají být externí disky s USB4 (případně TB4) s rychlostmi 40Gbit místo pro USB klasickou rychlostí 5 či 10Gbit dostupné vyloženě levně. Já už nějakou dobu mám pro fotky M2 NVMe SSD v casu Phixero (poměrně renomovaný výrobce, ač ten název může znít divně), dal jsem za to necelých 100EUR a šlape naprosto perfektně. Jasně, přímo ve slotu na motherboardu by se z NVMe SSD dostalo ještě více, nicméně reálné rychlosti čtení i zápisu někde kolem 3000 MB/s už jsou pro focení v rovině, že vlastně vůbec není co řešit. A je tu velká výhoda dobré přenositelnosti mezi různými počítači (chodí mimochodem i se starším USB3, jen pomaleji), možností ho kvůli bezpečnosti úplně odpojit atd.
Tohle mimochodem není dostupné až tak dlouho, ještě třeba před třemi roky se podobné periférie moc sehnat nedaly - buď jen drahá řešení s "plným" Thunderboltem, nebo to končilo na USB3.1 (občas 3.2, ale spíš jen papírově). Ale před ne až tak dlouhou dobou nastal v tomto docela zlom.
Když se vrátím k Macu, tak reálně úplně stačí 512GB interní SSD pro OS a aplikace a vše další jede externě. Při 1TB se pak dají v pohodě interně držet i katalogy a nejnovější fotky. Velké drahé interní úložiště třeba 4TB a více je nutno řešit jen pro extrémy typu střih 8K videa
Mimochodem tohle se netýká jen Macu, toto doporučuji k pozornosti i zájemcům o PC - začít více sledovat, jaké má daná deska či NB USB porty (USB4 či TB) a pak využít i pro přenosné periférie... A na okraj - zjistíte, že zrovna v tomto bodě to není s nabídkou u PC vůbec žádná sláva
-- 19. 8. 2024 07:57 --Emil Pastelka píše:M4 se od M3 liší primárně výhodností výroby pro Apple. M3 bylo takové nouzové uvedení, proto M4 přišla tak brzy. Grafické jádro je v základních modelech M3 i M4 stejné, tedy hlavní rozdíl zaznamenáte jen u operací, tkeré budou striktně CPU - to Denoise není.
Úplně pravda tohle není, reálně M4 hlavně zase posiluje věci kolem neural atd., s výhledem na podzimní rozjezd "lokální" Apple AI. V neural engine to není malý rozdíl, má to být až dvojnásobek. Tohle může znít někomu jako marketing, ale tak úplně není, mimochodem něco hodně podobného mají mít poslední Snapdragony dělané pro Microsoft do SurfaceX - zase dost o optimalizaci v tomto směru.
A tuto část SoM už také některé aplikace umí využívat (a přibývá jich), dnes už výkon sestavy není čistě o CPU a GPU, postupně roste význam i jiných "zákoutí" CPU či GPU...
Kromě toho je M4 už dělaný novější generací 3nm procesu, což snižuje při stejném výkonu spotřebu, to se také hodí.
Popravdě jsem na ty nové Mac Mini s M4 hodně zvědavý, zatím jsou zkušenosti jen s M4 v iPadech pro, což je logicky základní verze cílená hodně na spotřebu, do Mac mini ale přijde i minimálně varianta M4 pro s více jádry CPU i GPU a více linkami pro porty a myslím si, že to bude hodně slušné.