PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 8. 2024 20:33

...chytil prach na zdroji - uf, to už musel být opravdu extrém.
Každopádně to hledání je hlavní důvod, proč mám vše na tom stole - jinak to nenajdu :)
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 8. 2024 21:12

Ten požár desky, to byla blbá shoda náhod, nebo lépe řečeno moje neopatrnost a lajdáctví, byla to hodně přetaktovaná sestava v prašném prostředí, po nějakém přesunu desktopu se uvolnil filtr a nikdo si ničeho nevšiml, takže prach proudil dovnitř a tam se kumuloval, bylo ho ve skříni hodně, prakticky všude, větráky jsem měl plné prachu a kvůli hluku nastavené na minimum, ta sestava byla chlazená vzduchem, hodně často jsem CPU hnal ke 100 stupňům Celsia, ke vznícení asi došlo přes vysokou teplotu … přišel jsem i o data na datovém SSD, …

Já také nemám pořádek v krvi, ale umisťováním věcí na jejich místa jsem dosáhl toho, že čas hledání něčeho je u mne minimální, aspoň u těch běžně používaných věcí. Pak mám ještě krabici, kam dávám věci na vyhození a té říkám štěstí, občas se tam najde nějaký kabel nebo redukce nebo čtečka, … kterou bych vyhodil a vzápětí potřeboval.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 18. 8. 2024 00:47

Tím "umisťováním věcí na jejich místa" jste mne uklidnil - také to tak dělám. Jen tedy s tím, že to místo je na mém stole.
Ale vážně, mám hodně zájmů a kdybych vše měl neustále uklízet, na spoustu věcí zapomenu. Už se i stalo, že jsem několik drobností nakoupil jen proto, abych je později náhodou našel a zjistil, že je již mám. Většina věcí kolem mne jsou různé náhradní díly, montážní prvky, nářadí a podobně. Mezi tím jsou psací potřeby, několik drobností z Lega, základní disky, hlavolam a dva obrázky od dětí. Neposledně tři sady šroubků/drobností z počítačů, které mám aktuálně na servis a různá další drobotina.
Osobně nemám výhrady proti "sterilnímu" prostředí, ale neosvědčilo se mi a nepřijde mi funkční - pokud pracuji na PC, soustředím se a prakticky vše kolem mne zmizí ...a na vše odpovídám "ano" :)
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 8. 2024 06:24

Ona otázka je, co člověk u počítače reálně ke zpracování fotek potřebuje kromě počítače, monitoru a myši.

Někdo možná lampičku, budiž, ale ta může dělat problém s barvou světla.

Pak asi tu čtečku, protože integrované čtečky často neobsahují CFExpress a XQD. Nutnost to není, fotky lze přenášet přímo z foťáku přes kabel, Bluetooth nebo WiFi. Pak možná nějakou tu externí paměť na zvláště důležité fotky, protože když Vám shoří počítač, tak to mohou odnést i ty SSD uvnitř, jako se to jednou stalo mně, nicméně to je řešitelné i přes cloud.

A pak může mít někdo na stole kabely, karty, nabíječky a spoustu dalších věcí, které je lepší uložit jinam, pokud má člověk dost místa, o foťácích, objektivech a stativech nemluvě.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 8. 2024 06:23

Doplnenie testov Ryzen 9000 o najvyssie modely: https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... on-review/
Skoda, ze tam nemaju Lightroom, to jedine ma zaujima.

Nizsie 65W modely by mali dostat moznost zvysenia TDP na 105W, co dost pomoze vykonu najma u 9700X (pre ludi co to nechcu riesit cez PBO bez limitov).
https://www.tomshardware.com/pc-compone ... nce-uplift
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 8. 2024 06:42

yorg píše:Mám trvale v počítači 3 disky. Systémový, disk na fotky a disk na ostatní data a prvotní zálohu fotek. Jak to nacpu do M4 nebo Mac Studio a to bez nutnosti použití externích disků připojených přes pomalé USB?

No právě že Apple už pomalé USB dávno nemá, už od prvních Apple Silicone je většina portů USB4/TB4. A vtip je v tom, že dnes už začínají být externí disky s USB4 (případně TB4) s rychlostmi 40Gbit místo pro USB klasickou rychlostí 5 či 10Gbit dostupné vyloženě levně. Já už nějakou dobu mám pro fotky M2 NVMe SSD v casu Phixero (poměrně renomovaný výrobce, ač ten název může znít divně), dal jsem za to necelých 100EUR a šlape naprosto perfektně. Jasně, přímo ve slotu na motherboardu by se z NVMe SSD dostalo ještě více, nicméně reálné rychlosti čtení i zápisu někde kolem 3000 MB/s už jsou pro focení v rovině, že vlastně vůbec není co řešit. A je tu velká výhoda dobré přenositelnosti mezi různými počítači (chodí mimochodem i se starším USB3, jen pomaleji), možností ho kvůli bezpečnosti úplně odpojit atd.
Tohle mimochodem není dostupné až tak dlouho, ještě třeba před třemi roky se podobné periférie moc sehnat nedaly - buď jen drahá řešení s "plným" Thunderboltem, nebo to končilo na USB3.1 (občas 3.2, ale spíš jen papírově). Ale před ne až tak dlouhou dobou nastal v tomto docela zlom.
Když se vrátím k Macu, tak reálně úplně stačí 512GB interní SSD pro OS a aplikace a vše další jede externě. Při 1TB se pak dají v pohodě interně držet i katalogy a nejnovější fotky. Velké drahé interní úložiště třeba 4TB a více je nutno řešit jen pro extrémy typu střih 8K videa :-)
Mimochodem tohle se netýká jen Macu, toto doporučuji k pozornosti i zájemcům o PC - začít více sledovat, jaké má daná deska či NB USB porty (USB4 či TB) a pak využít i pro přenosné periférie... A na okraj - zjistíte, že zrovna v tomto bodě to není s nabídkou u PC vůbec žádná sláva :-(

-- 19. 8. 2024 07:57 --

Emil Pastelka píše:M4 se od M3 liší primárně výhodností výroby pro Apple. M3 bylo takové nouzové uvedení, proto M4 přišla tak brzy. Grafické jádro je v základních modelech M3 i M4 stejné, tedy hlavní rozdíl zaznamenáte jen u operací, tkeré budou striktně CPU - to Denoise není.

Úplně pravda tohle není, reálně M4 hlavně zase posiluje věci kolem neural atd., s výhledem na podzimní rozjezd "lokální" Apple AI. V neural engine to není malý rozdíl, má to být až dvojnásobek. Tohle může znít někomu jako marketing, ale tak úplně není, mimochodem něco hodně podobného mají mít poslední Snapdragony dělané pro Microsoft do SurfaceX - zase dost o optimalizaci v tomto směru.
A tuto část SoM už také některé aplikace umí využívat (a přibývá jich), dnes už výkon sestavy není čistě o CPU a GPU, postupně roste význam i jiných "zákoutí" CPU či GPU...
Kromě toho je M4 už dělaný novější generací 3nm procesu, což snižuje při stejném výkonu spotřebu, to se také hodí.

Popravdě jsem na ty nové Mac Mini s M4 hodně zvědavý, zatím jsou zkušenosti jen s M4 v iPadech pro, což je logicky základní verze cílená hodně na spotřebu, do Mac mini ale přijde i minimálně varianta M4 pro s více jádry CPU i GPU a více linkami pro porty a myslím si, že to bude hodně slušné.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 8. 2024 12:57

AI funkce na Win. platformě jsou spíše marketingová záležitost. Neural Engine u Apple funguje o něco lépe, ale stále se jedná spíše o drobnosti typu rozpoznání textu, obličeje na fotce a přihlášení do systému. Stejně tak koncept Apple AI byl představený primárně pro ujištění investorů, že "to také máme".
Uvidíme, s čím přijdou vývojáři, ovšem NPU mají čipy od Apple už několik let a zatím z toho žádná zásadní aplikace netěží. Hlavním přínosem tak zůstává energetická úspora, protože některé výpočty (například vyhodnocování vstupů a gest) lze provádět na NPU místo na žravějších GPU a CPU jednotkách.
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 8. 2024 13:05

U fotek neural engine dobře podporuje třeba Pixelmator (a odvozený Photomator) a co jsem koukal na testy, tak jeho AI funkce fungují hodně dobře a rychle. Nedá se to exaktně srovnat s jinými programy, ale viděl jsem porovnání s tuším ON1, který měl několik funkcí hodně podobných, ale rychlostí dopadl o hodně hůře.
Adobe to zatím neumí, ale popravdě Adobe fakt moc velký "průkopník" není v ničem. uvidíme časem.

Jinak to ale podporuje více aplikací u videa, které celkem zásadní jsou - LumaFusion na iPadech pro různé cestující videobloggery je těžká váha, nový FinalCut je pak silný kalibr zcela obecně. A tam využití neural a AI je cítit docela hodně...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 8. 2024 14:53

Já používám AI nejčastěji pro DxO a pro Topaz Labs a to funguje na Apple z mého pohledu dobře, je to o dost rychlejší, než by odpovídalo rychlosti CPU a GPU, něco takového jsem ve Windows nezažil, tam byly spíše marketingové kecy, ale ve Windows ale už více než rok fotky neupravuji, takže neznám aktuální stav, třeba se to mezitím nějak zlepšilo.

Každopádně mohu konstatovat, že rychlost zpracování na PC jsem přestal řešit, je jako výkon u Rolls-royce, kde ho neuvádějí, jen píší, že je dostatečný.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 19. 8. 2024 14:58

Já psal příklady, kde je skutečně ověřeno, že mají nějakou optimalizaci přímo na neural engine...
Popravdě u Topazu a DXO si s tím úplně jistý nejsem, ale ani to nevylučuji.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 8. 2024 20:54

Já to také ověřené nemám, na stránkách mají obecný komentář o optimalizaci přímo na HW různých výrobců, ale nic konkrétního.

Fakt ale je, že mi to běží rychle, takže se držím IT zásady: “Neřeš, když to funguje”.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 22. 8. 2024 12:50

Když tu řešíte i IPady. Má cenu pořizovat něco takového https://www.gigacomputer.cz/zbozi/15276 ... -gray.html ?
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 8. 2024 13:05

Ano a ne, je to otázka nároků.

Na prohlížení internetu a pouštění videa i mnoho let starý iPad stačí, ale většinou už nestačí baterie, ta odejde jako první a výkonově odpovídá nárokům doby vzniku.

Pro ilustraci obráceně, mám iPad Pro asi rok starý a rozdíl oproti iPadu Air vnímám jen výjimečně, v 95% případů by Air stačil a dcera má mnoho let starý iPad Pro (9,7 palcová verze), u kterého baterie vydrží jen půl dne, běží viditelně pomaleji, ale stále je ještě použitelný.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 22. 8. 2024 13:30

Konkrétně to na odkazu je gen7 a co jsem koukal, tak tam by mělo chodit vlastně vše aktuální (mimo speciality spojené s pro řadou a tak). V tomto případě skutečně záleží hlavně na stavu baterky - pokud bude dobrá, tak by to na běžné věci mělo ještě tak minimálně dva roky sloužit slušně. Ale je si nutno uvědomit, že jak tu opěvuji, jak na Ipadu s M1 či dokonce M4 je práce v LR dokonce svižnější než na valné většině desktopů, tak tady s tím počítat nemůžeš, tohle je spíš na surfování a tak.
Do starších bych asi nešel už vůbec, tam je problém už i s posledními verzemi OS a to už smysl nemá.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 8. 2024 13:35

Baterka stojí cca 4 tisíce, pokud si dobře pamatuji.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka