PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 8. 2024 12:10

Já mám zkušenost, že za posledních 10 let jsem ani jednou neupgradoval komponenty, vždy jsem nechal postavit celý nový počítač.

Zajímavé je, že ceny PC dost klesly, že dnes za nějakých 90 tisíc bych měl mašinu se 16 jádrovým Ryzenem 4.generace, RTX 4080 Super, 64 GB DDR 5, 2 TB SSD PCIe 5.0, … to vůbec není špatné.

Přesto jsem zatím velmi spokojený s Mac Studio Ultra, oproti PC je to tišší, menší a přenosnější, ale pořád jsem se ještě nedostal do situace, kdy by se to zadýchalo, asi díky neuronovým sítím, i ty odšumy. Nový mini M4 bude ještě zajímavější ve smyslu kompaktnosti, výkonově by to mohlo stačit, ale jako počítač je to kapesní provedení, snadno přenositelné.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 16. 8. 2024 12:21

Mám trvale v počítači 3 disky. Systémový, disk na fotky a disk na ostatní data a prvotní zálohu fotek. Jak to nacpu do M4 nebo Mac Studio a to bez nutnosti použití externích disků připojených přes pomalé USB?
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 16. 8. 2024 12:51

Upgrade na 8TB za pár drobných to vyrieši :) - aj keď mnohým by asi ani to nestačilo, v okolí je to skôr 30+TB na každú PC bedňu.

Ale vážne, aj mňa zaujímajú, skúsil som si výkon M1-M3 (bez pro) a zatiaľ to v LR Denoise nebolo ono (ani po upgrade). Možno práve to M4 výraznejšie zlepší, lebo všetko ostatné na nich bežalo podobne alebo aj svižnejšie ako na mojom PC z roku 2018 (dosť to záležalo od RAM, LR ju využije).
Verzie Pro, Max a Ultra sú citeľne rýchlejšie v denoise, ale cenovo mimo.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 8. 2024 12:58

Každý na to hledíme z jiné perspektivy. Jsem bordelář (nemažu na dřeň), nechci zbytečně utrácet za techniku, nevadí mi mrknout na eshopy a hrábnout do skříně. Současný PC jsem si postavil sám v roce 2017 (tak jako ty předtím) z komponentů s dobrým cena/výkon v daném čase. Postupně jsem dělal mírné změny - přenos OS ze SATA SSD na 1TB NVME SSD, obsazování SATA portů dalšími disky. Vzhledem k tomu, že procesorově mi PC pořád stačí na hladký chod LR a brzdou se nyní stává GPU pro AI, mi stačí dokoupit současnou grafiku a můžu jet ještě několik let dál. Imho moje útrata za funkční PC s mořem místa na moji kompletní foto historii (mám v něm přes 20 TB prostoru a v LR katalog fotek od roku 2008) je srandovní proti tomu, co lidi dají za integrovaná řešení, ke kterým kvůli přístupu zpět dokupují drahé NASy. Kdybych neřešil peníze, třeba bych to dělal stejně, ale v té situaci bohužel nejsem, respektive raději peníze invetsuju, než abych je průběžně všechny projídal. ...Můj přístup samozřejmě má nevýhody. Například můžu fotky efektivně upravovat jen doma. Druhý PC mám starší kancelářský lehký notebook, který LR sotva udýchá a úpravovat na něm něco je utrpení. Nehledě na to, že 256 GB systémový disk je malý i na minimální LR katalog pro pár složek s fotkami na SSD přes USB-C. ...Tahle zkušenost mi taky říká, že v případě nákupu integrovaných řešení, budu potřebovat nejvyšší specifikace úložišť a cena se pak neúměrně zvyšuje.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 8. 2024 18:47

Ondrej Bobek píše:... výkon M1-M3 ... v LR Denoise ... Možno práve to M4

M4 se od M3 liší primárně výhodností výroby pro Apple. M3 bylo takové nouzové uvedení, proto M4 přišla tak brzy. Grafické jádro je v základních modelech M3 i M4 stejné, tedy hlavní rozdíl zaznamenáte jen u operací, tkeré budou striktně CPU - to Denoise není.

Dolgor píše:... dokupují drahé NASy ... přes 20 TB

Těch 20 TB bez záloh je docela hazard.

Chcete-li jen externí úložiště, lze pořídit box pro více disků (klidně i s vlastním RAID) na UCB-C. Například QNAP TR-002 či TR-004.
Stejně tak NAS nemusí být nutně drahý, dokonce ani aktuálně nový - zvláště má-li fungovat jen jako externí úložiště v lokální síti. Z druhé ruky seženete výborné NAS se silným HW už od 5-7 tisíc.
2,5GbE většinou stačí na pohodlnou práci s fotografiemi. V reálu to na Windows síti odpovídá cca 290 MB/s pro čtení i zápis náhodně a přes 500 MB/s sekvenčně.
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 16. 8. 2024 19:09

Jen poznámka k tomu NAS - pokud nepotřebuji sdílené úložiště, tak je to jen další drahý krám, který se může pokazit.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 8. 2024 21:29

Pokazit se může cokoliv. To ovšem není argument proti pořízení. Sdílené úložiště je bonus, ne zásadní vlastnost. Hlavní výhodou je automatická záloha a rozložení rizika.
Každý uživatel externích disků Vám potvrdí, že nezálohuje pravidelně, občas zapomene, nebo vlastně ani neví, co kde má a v jaké verzi.
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 8. 2024 02:09

Mně NAS v minulosti shořel a o část vzácných fotek jsem svým lajdáctvím přišel, přešel jsem následně na cloud, kam ukládám dodnes, mám tam asi 190 GB fotek, moc nemažu ani neuklízím.

Tou cestou, že bych si stavěl PC sám z nejlevnějších nebo aspoň výhodných komponent jsem se nevydal, šel jsem hodně let cestou nechat si postavit nejvýkonnější amatérsky dostupnou mašinu (od 100 do 200 tisíc), dlouho jsem se držel Intelu, paralelně jsem čas od času otestoval Apple a pak přišel moment, kdy výkon PC přestal stoupat, respektive za malý nárůst výkonu jsem zaplatil už neúměrnou hlučností a spotřebou a přišel moment, kdy jsem řekl dost a přešel na Apple. A smířil jsem předem se se spoustou potíží, které nepřišly. Ne že by ty omezení reálně neexistovaly, vše co píše Dolgor a Flor je pravda a k tomu jsou ještě další komplikace, ale v mé praxi nic z toho není taková nevýhoda, která by mi fakt vadila. Možná proto, že jsem sáhl po Mac Studio Ultra a že nejsem úplná IT Lama. Když vidím jakou mám výkonovou rezervu (mnohem větší, než jsem čekal podle Geekbench nebo na základě technických parametrů, zejména u grafiky, ale příčinou je pravděpodobně optimalizované využití neuronových sítí), tak si říkám, zda by i levnější Macy v pohodě nestačily, ale nemám zkušenost.

Nemusí to být řešení pro každého, ale stojí to za vyzkoušení.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 8. 2024 06:27

Tady jsem asi každý úplně jiný, což je v pořádku. Já jsem šel cestou minimalizace "bordelu", takže mám na stole iMac 5k už asi 10 let a jsem maximálně spokojený. Nedostatek prostoru na disku řeším právě NASkou. Ne primárně kvůli místu, ale kvůli sdílení mezi různými zařízeními, cloudem a bezpečnosti. Nevidím sebemenší důvod, proč mít hromadu dat přímo v PC, když můžou v klidu odpočívat úplně jinde. Navíc, když se člověk podívá na ta dat, tak zjistí, že 90% z toho je zbytečný balast, který si tam držíme spíš z nostalgie a mohl by odpočívat úplně jinde, než v PC.
Fotek mám cca 1TB (RAWy + JPEGy), u kterých držím základní a zásadní pravidlo zálohování 3-2-1. To jsou pro mě ta data, o která rozhodně nehodlám přijít, protože ty mi už nikdo nikdy nenahradí. Filmy atd. můžu kdykoliv znovu stáhnout, fotky ne.
Dřív jsem si PC stavěl taky sám (nejen pro sebe), ale dnes už se mi s tím fakt nechce patlat. Deformace z práce, když člověk dělá v IT, tak si už pak nechce práci tahat domů :D
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 8. 2024 06:48

No, kvůli minimalizaci “bordelu na stole” by se mi také více líbil iMac, ale měl jsem (možná zbytečnou) paniku z nedostatku výkonu, proto Studio Ultra, stříbrnou skříň Macu mám na stole a s černým Eizo to sice moc neladí, ale za monitor od Apple se mi Eizo nechce jen kvůli vzhledu na stole nechce vyměnit. Ten iMac vypadá asi na stole úplně nejlépe.

Spoustu fotek už v RAWu nedržím, nebudu se k nim vracet, možná jsem s tím jejich smazáním udělal chybu, protože některé staré RAWy bych dnes lépe odšuměl, ale takhle zase mají ten punc té doby.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 17. 8. 2024 11:52

Bordel na stole se dá minimalizovat prostým umístěním počítače pod stůl :)

Mě ten iMac přijde jako dost blbý (svazující) koncept, obzvlášť když se dá Mac mini přidělat zezadu na monitor. Po 10 letech by to nějaký upgrade asi chtělo, ale dá se to řešit jedině prodejem iMacu a nákupem nového za 50K. A to má iMac jen 24" nepolohovatelný displej.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 8. 2024 15:17

Já myslel bordelu všeobecně, elektronického balastu všude doma. Takto je to jenom "monitor" na stole, bezdrátová klávesnice a myš. Žádné kabely, krabice atd. Prostě jen to nejnutnější.
Po těch 10 letech už by to změnu chtělo - hlavně při porovnání s MacBookem Pro s M4 je to někde jinde. Na druhou stranu mi pořád vyhovuje a stačí i výkonem, jen si holt někdy, např. v LR trochu počkám, což mi zase až tak nevadí. Ale za těch 10 let nebyl jediný problém, upgrady vždy na první dobrou a vše prostě funguje jako za mlada :-). Bohužel Apple z nějakého, mě neznámého důvodu, zaříznul 27" verzi a tu menší nechci. Takže zatím vyčkávám a pokud třeba do 2 let s novým modelem nepřijdou, tak se asi taky nevyhnu krabičce a monitoru zvlášť. Jenže sakra těžko by se mi loučilo s 5k retinou :-(
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 8. 2024 15:31

Já mám na stole ještě čtečku CFExpress karet a jednu 2TB paměť. Jo a reproduktory Bose. Jinak také čistý stůl / pracoviště.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 8. 2024 16:20

Čistý stůl je zajímavá koncepce, pro mne naprosto nedosažitelná. Čistý stůl jsem měl jen několikrát v životě a vždy tomu předcházelo stěhování, nebo malování místnosti :)
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 17. 8. 2024 16:38

Čistý prostor znamená méně hledání a méně často člověka něco rozptyluje, navíc pokud člověk pracuje v někde, kde přicházejí i jiní lidé, pak uklizený stůl působí profesionálně. Uklizený stůl také znamená méně prachu a nečistot, což může pomoci udržet PC sestavu v lepším stavu a snížit riziko technických problémů, jako je přehřívání počítače nebo zanášení ventilátorů, poučil jsem se z minulosti, kdy mi jednou chytil prach na zdroji a shořela i základní deska a paměti.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka