od Dolgor 21. 11. 2016 20:44
Mno, nevím, jak jsou na tom dnes lepší monitory "konzumních" značek s tovární kalibrací, ale když porovnám svoje fotky na domácím Eizo (základní model pro hobby fotografy S2243W, wide gamut, samozřejmě s profilem a správou barev) s týmiž fotkami na různých monitorech v práci, rozdíl jasně vidím. Např mám v práci 23palcový základní IPS od LG, v základním sRGB modu - barvy jsou takové špinavější, posunutý kontrast, stíny tmavší, navíc teď po 5ti letech šíleně bliká podsvícení = buď vyhodit, nechat spravit *****ítka (asi nějaký šikovně umístěný kondenzátor) nebo počkat, až mě odrovná záchvat a zaměstnavatel se slituje a koupí mi nový. Ostatní monitory jsou na tom s přesností, blikáním a dalšími neduhy podobně, jen každý jinak, včetně "grafických" modelů od HP, které máme dva (5-7 let staré).
-- 21. 11. 2016 21:56 --
Čili můj názor je takový, že si buď koupím kvalitní HW (třebaže s horšími parametry jako rozlišení a uhlopříčka), který mě bude těšit 5-10 let a ani mě nenapadne, že by potřeboval měnit. Nebo koupím něco, co vypadá super v poměru cena/výkon, ale za dva tři roky začnu přemýšlet o novém, protože mě na něm něco začne štvát. Obě strategie mají svoje výhody. Někoho ty výhodné modely třeba ani štvát nezačnou, může mít štěstí na kus, mít horší barevné vnímání, nemít srovnání, nebo mu prostě jenom nevadí drobné odchylky a neřeší je atd. Scénářů je plno.