PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 10. 2024 13:15

Mám PC z roku 2017 s Ryzenem gen 1000. Upgradů součástek jsem realizoval několik - větší SSD, větší HDD, RAM 16->32 GB, nová GPU pro AI v LR. Zvažuju upgrade CPU, MB podporuje do 5. gen, ale nevím. Možná počkám a rovnou vyměním MB+CPU+RAM (DDR4->5), až zlevní Ryzen 9000, a zbytek komponent použiju znovu. To, že průměrný člověk PC nechává v původním stavu, kupuje neúměrně drahé a vyšponované zařízení kvůli rezervě do budoucna, nebo často obměňuje na firmu či pro vlastní pocit, nejsou argumenty. Většina lidí nejedná racionálně, odkdy je to návod i pro mě? ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 10. 2024 17:39

ja priebezne nieco dokupim a na namontujem do PC, pokial tam mam este miesto. v podstate do toho vrazim vzdy po 5tich rokoch full obmenu v strednej vyssej triede, ale to len preto, lebo sa nudim. vykon mi vzdy staci.

a som rad, ze akurat teraz sa mozem napr. plynulo hrat hry na 4k 60-100fps Ultra detaily (The Last of Us, Forza5), idem volant obzerat v eshopoch :-D

na Alze maju teraz v zlave Macbook Air 13"M1 7jadro, 8GB RAM, 256GB SSD, 13,3" IPS 2560 × 1600
za 764,10 € (19 323 CZ). viem, je to zakladny model a este s M1, ale pozeral som Win notebooky a nenasiel
som nic, co by bolo tak vyladene HW a SW na rovnakej urovni (a pasivne chladeny).
to je len priklad, ze ten MB by vacsine hobby ludi na upravu fotiek stacil, pripadne s ext.monitorom.
https://www.alza.sk/macbook-air-13-m1-v ... 243352.htm
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 13. 10. 2024 18:37

13 palců? To fakt někomu vyhovuje na práci? Jako vážně se ptám, bez ironie... Já bych to tedy nedal.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 13. 10. 2024 18:43

To sme asi viacerí. A úpravy fotiek na tablete, mám na mysli cielené úpravy, to už mi rozum vôbec neberie.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 10. 2024 18:58

Tak doma si k notebooku připojím druhý externí monitor a je mi pak úplně jedno, jak je NB velký.
Ale když to opravdu nosím, tak chci, aby to bylo fakt přenositelné… A ano, pro práci na cestách mi fakt 13 (nyní spíše 14) inch notebook naprosto nevadí a úplně mimo není ani 11inch iPad. Roli u Applu dost hraje fakt dobrá kvalita displejů, kdy dojem je nadprůměrný.

Já upřímně pro změnu moc nechápu přínos notebooků 15, 16 či dokonce více palců - mobilita jde do pryč a přitom upřímně je to pořád proti pořádnému monitoru od 24inch nahoru o ničem a na trvalou práci je přitom rozdíl proti tomu notebooku 13-14 palců v podstatě zanedbatelný.
Jo, dá s nasimulovat pár konkrétních nasazení, kdy to smysl má, ale reálně je jich daleko méně, než by se zdálo.
Mně přijde, že to je často spíš určitý psychický blok…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 13. 10. 2024 19:12

Pro mne je tedy rozdíl mezi 15.6 inch a 13 inch propastný, ta ergonomie je úplně někde jinde. A velikostně mi 15.6 palců nevadí, batohy na ně mají spešl kapsu, taška přes rameno zrovna tak. Ale respektuji samozřejmě, jen pro mne tedy rozhodně ne. Argument že se to dá připnout k monitoru, to ale potom poněkud ztrácí smysl, to jde mobil taky.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 10. 2024 19:30

Já jsem si zvykl pracovat s menšími obrazovkami, 11 palců mi by v pohodě stačilo, ale asi jsem výjimka. M1 stačí, ale sáhl bych po té vyšší verzi se 16 GB RAM, nedávno byla ještě v nabídce.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 10. 2024 19:35

Já to nechci moc komentovat, ale vidím to prostě jinak… Za mne pro hodně věcí nastejno, leccos bych spíš popsal jako podobně naprd v obou případech (chce to buď zásadně větší monitor anebo dual), pak možná pár detailů, kde to přínos je.
Ale stojím si za tím, že u strašně moc věcí je třeba rozdíl mezi 14 a 16 inch MBP (kde to mám asi nejvíc v oku) v praxi úplně nepodstatný.
Naopak tu velikost docela poznám - jasně že ne, pokud autem jedu z domova do kanceláře, ale když jsem letos musel vzít do New Yorku notebook místo tabletu, tak bych měl s MBP16 problém docela zásadní (nebo i na akce v ČR, kde bych ho musel více nosit během dne)… Do mého PD 20l báglu se ani rozumně nevejde (až do větší 30l verze), hmotnost je půl kila navrch automaticky a to neřeším standardně větší napáječ 16inch verze (jde ošidit).
13 inch Air jsem měl, dosud ho má dcera (přesně ten, o kterém byl odkaz výše) - velikost je o něco horší a trochu to omezí více, ale zase ne nějaká propast, ale teda zase přenosnost je lepší docela zásadně (tenčí a lehčí).

Jinak letos jsem na dovolené (dovolená tak napůl, částečně jsem řešil běžné pracovní věci vzdáleně) pracoval pouze s 11inch iPadem Pro M4 - tam už velikost jistý limit je, ale dá se. Upřímně když o tom přemýšlím, tak mi ale víc vadily limity iPadOS (to je jiné téma), velikost bych přežil lépe. Ale ano, tady už to může vadit ve více případech.

Mimochodem ale zrovna editace fotek v LR pro iPad je za mne naprosto super, tady jsem pořád nepochopil, s čím má landov problém (možná fakt je jeho Samsung o hodně horší). Tady je prostě ergonomie kombinací dotyku a tužky skvělá, odezva je dokonce lepší než na valné většině notebooků i desktopů a displej u posledního iPadu je sice malý, ale fakt mimořádně dobrý. S tím se mi pracuje velmi dobře, přímo na akci si udělám většinu úprav a doma se pak plně přenesou do “velkého” Lightroomu na notebooku a plynule se pokračuje.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 13. 10. 2024 19:40

Pre mňa je hlavne problém ta mala uhlopriečka tabletu. Ja musím tu fotku nejako "cítiť " a to na tom mini rozmere proste neviem. Je to absolútne no go pre mňa.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 10. 2024 19:43

Tak jistě ji budeš lépe vnímat doma třeba na 27inch monitoru, ale vážně vnímáš až tak zásadní rozdíl při cestovní úpravě mezi tabletem a 13-15inch notebookem?
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 10. 2024 19:43

Prostě si ho dám blíž, u toho tabletu mi to přijde i přirozené.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 13. 10. 2024 20:06

Ja fotky delam na Macbook air M1, pro moje potreby naprosto dostatecne, fotek delam relativne malo, chci byt mobilni a vykon na tech par fotek taky v pohode. Velikost displeje me nelimituje, na orezy a barvy necitim zadne omezeni a co se tyka doostreni a odsumu, tak tam bych i na velke obrazovce priblizoval 1:1, asi je to i tim, ze upravy delam opravdu jenom zakladni, pokud nekdo dela velke retuse a montaze, tak asi oceni velkou obrazovku mnohem vic.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 14. 10. 2024 04:31

pred terajsim desktopom (co ma snad 20kg) som mal naposledy herny ntb s 16"2k IPS a 2,8kg + adapter a doma na stole som mal vzdy zapojeny ext. 27"2k monitor. ntb som skoro vobec neprenasal, kvoli vahe.

takze MB Air by mi kludne stacil mimo domu aj na nezbytnu upravu fotiek, doma opat na stole s ext.monitorom, ako doteraz...

islo mi skor o tu aktualnu cenu toho ntb. a ze to LR stiha celkom pekne.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 14. 10. 2024 05:25

Air má 1.2 kg, což je příjemné, ale mně se nevejde do kapsy oblíbeného fotobatohu, takže stejně často zůstane doma.

Jako Studio Ultra to nejede, je to spíše v levelu “na cesty to stačí”. Ale dcera na tom dělá machine learning a datové analýzy a zatím necítí ani nejmenší potřebu upgradu, přestože jí to při každé příležitosti nabízím.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 10. 2024 06:22

K výkonu ve vazbě na fotky - ten první Air s M1 je sice slušný, ale limity má, typicky Lightroom se na něm spustí jen se základní GPU akcelerací, full GPU jede až například na M1pro. Popravdě si nejsem jistý, jak je to u novějších Airů s M2 a M3, fakt nevím a jsem líný hledat...
Ono to moc nevadí a na cestách asi nemá význam řešit, ale pokud by si někdo kupoval Maca jako primární počítač pro užití i doma s velkým monitorem, tak bych dnes už doporučil zvážit možnost jít o něco výše... Přeci jen nějaký vývoj je i na straně sw, pokud vím, tak LR v době, kdy byl M1 Air novinkou, měl akceleraci horší a tehdy tento Air zvládal maximum, ale Adobe zapracovalo, podobně i další.
Mimochodem ale je stále i ten první Air super jako počítač na studium, cesty atd. se šancí koupit dost levně - jak jsem psal, máme je doma dva, nyní pro obě dcery a fungují opravdu dobře.
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka