No přijde mi, že ti uniká pointa… Ano, AMD a Intel navrhují procesory (plus nějaké integrované GPU a postupně i neural), které někdo jiný osadí do desky, na které se už podílí je částečně (něco z chipsetu atd).
Apple se ale rozhodl jít cestou návrhu komplexního zařízení, kdy bez velké nadsázky M1(2-4) není procesor, ale kompletní počítač. V jediném modulu (není to vyloženě jediný čip, je o koncept SoM) je vše - nejen CPU a GPU a k tomu i daleko více akcelerátorů, ale také kompletní RAM, I/O jednotka atd. On u Apple Silicone zas tak velký počet tranzistorů sám o sobě není, pokud porovnáváme porovnatelné části, tak se od Intelů a AMD moc neliší, to obrovské množství naskáče až u věcí okolo.
Má to své výhody i nevýhody. Nevýhodou je samozřejmě nerozšiřovatelnost po koupi - hlavně u RAM to občas zamrzí. Výhodou je ale samozřejmě další bonus do výkonu - Apple Silicone má například proti konkurenci pořád dost jinde propustnost RAM, což se v reálném výkonu občas projeví nemálo, pak samozřejmě u různých tasků i hodně efektivní akcelerace specifických věcí atd.
Prostě s Intelem a AMD je to trochu srovnávání jablek a hrušek… To už je zajímavý spíš Snapdragon, který už má i varianty do notebooků a pomalu i do desktopů, tam je koncept podobnější.
Jinak k Intelu - je fakt, že se po neokecatelné krizi docela zvedá. Zatím je to asi nejvíc vidět v nízkoodběrovém a také vyloženě levném segmentu, tam si už teď stojí docela dobře. Třeba náhrada za levné Celerony a Pentia v podobě N100/200 funguje pro svůj účel dobře a fakticky pro různé nízkoodběrové miniPC moc konkurenci nemá, nyní nové Lunar Lake mají nemalý potenciál i pro výkonnější notebooky (ony úplně mimo nebyly ani předchozí, tuším Raptor Lake, už mám v jezerech binec). Desktopy se také zlepšily, ale tam bych zatím pořád viděl AMD jako lepší. Já jsem pro, větší konkurence může jen prospět