PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 8. 10. 2024 09:46

Tak ty Applí benchmarky jsou dělané tak, aby vypadaly co nejlíp na keynote prezentaci.

TDP u Intelu je vysoké jednoduše proto, že Intely jsou žravé. Ryzen může běžet v několika módech a jedním z nich je právě 65w mód. Uznávám, že u toho předchozího srovnání není jasné, s čím počítali.

Tu je ještě jedno srovnání 12 core Ryzen vs 16 core M3 Max - https://technical.city/en/cpu/Ryzen-9-7 ... ax-16-Core - tam už je TDP uvedeno jednoznačně. Do výsledků je navíc zahrnut i Cinebench - single-core i multi-core.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 8. 10. 2024 11:24

Kym sa nerata graficka cast, tak si myslim, ze najmodernejsie Ryzen desktopy mozu byt efektivnejsie, nie je to az tak vzdialeny vyrobny proces. Skoda ze pre prlnohodnotne vyuzitie LR treba skutocne slusnu grafiku a na podobny vykon ako ma ten M3/Pro/Max treba priratat dalsich 50-100-200W GPU a k tomu adekvatne vyssiu hlucnost, ale zasa za citelne menej penazi...a tak dokola :) Proste vela fajn moznosti podla toho komu co vyhovuje.

Tie Ryzeny boli predstavene len nedavno, o chvilku tu bude M4 na lepsom 3nm procese, tak mozno sa tie 3 tyzdne oplati pockat, tu je maly nastrel:
https://www.youtube.com/watch?v=V4E8716 ... l=Wylsacom
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 8. 10. 2024 13:08

Jak jsem psal, rozdíl je v metodice, Apple se moc nesnaží vyniknout v testech, řeší to end2end. Tady na fóru to možná nevypadá, ale já opravdu nejsem žádný Apple nadšenec, šel jsem z extrému do extrému, od fakt žravého Intelu do Apple Studio Ultra, vědom si toho, že jak to zatížím, tak se musí projevit to, že ty aktuální výkonné grafiky jsou nejméně tak žravé jako Intel, takže přechodem na Ryzen bych si pomohl jen částečně, jelo by to v rezimu elektrárna.

A pointa je, že ačkoli v testech vycházel Apple průměrně nebo dokonce i špatně, reálný výkon v aplikacích, které používám, je opravdu daleko za mým očekáváním.

Jinými slovy, tyhle testy jsou na prd, do reality mají daleko.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 8. 10. 2024 14:53

skusal som teraz moj AMD Ryzen 9 7900X3D (TDP 120W) na Lightroome.

idle - 49 stupnov, 53W
export 600RAW do TIF - 60 stupnov, 85W

pumpa ani ziadne vetraky sa neroztocili rychlejsie, idu na tichy mod. pravda, mam CPU mierne podvoltovany.
...ale ked sa hram The Last of US na 4k rozliseni a Ultra detailoch so vsetkym zapnutym na 80 - 100 fps, tak to zacne hucat a davam si sluchadla :-D
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 10. 2024 08:59

Ondrej Bobek: podívej se na testy na NotebookCheck, 40 jádrová GPU integrovaná v M3 Max má při velkém zatížení klidně spotřebu 100W. Nvidia si teda řekne ještě o víc, podle toho co systém a chlazení dovolí.
-----------------

pemar: to máš ale úplně zkreslený pohled na věc. V Topaz AI Denoise, který používáš, podává Apple studio výkon nad očekávání, jen díky tomu, že Topaz masivně využívá Neural Engine. Kdyby si používal aplikace, kde se Neural Engine využít nedá, tak výkonostní propad oproti Intel elektrárně bude velmi citelný. Zhruba tak jak to ukazují ty benchmarky.

Hodně benchmarků vychází z reálných aplikací, např. Cinebench nebo Photoshop benchmark od PugetSystems. Kdyby Topaz měl nějaký svůj benchmark, tak se tam určitě projeví i přínos neural engine.

Zatímco dřívější Intely ani AMD neural engine neměly, tak nové procesory ho postupně přidávají - https://www.svethardware.cz/amd-potichu ... tops/60943.
Naposledy upravil Flor.cz dne 9. 10. 2024 09:29, celkově upraveno 1
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 10. 2024 09:28

Nejsem si jist, že mám zkreslený pohled na věc, ale určitě mám jiný úhel pohledu (end2end místo dílčích testů) a v tom Apple rezonuje s mými potřebami lépe, než Intel a Ryzen.

Mně vůbec nezajímají dílčí testy, mně zajímá reálný výsledek na aplikacích, které používám. Souhlasím, že neuronové sítě jsou u mne game changer, ale ty má i Ryzen ne? Takže jsem end2end čekal výrazný pokles výkonu end2end a realita je opačná. Určitě tam bude hrát roli, jak je SW, který používám, optimalizovaný na neuronové sítě.

Těch 100 W asi není daleko od reality při plném zatížení, někde jsem tuším viděl 95 W, ale je to hodně daleko od hodnot, které jsem měl dříve, hodně z toho dělala grafika. Já to měl přetaktované, vy to máte podtaktované, to také může dělat rozdíl, spotřebu Apple Studia neřeším, ani hlučnost, je pod mojí rozlišovací úrovní.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 10. 2024 09:31

Flor - sorry, ale zkreslený pohled na věc právě pemar nemá ani náhodou. Jeho naprosto správně zajímá, jak mu systém funguje a může mu být naprosto ukradené, zda je výborný výkon věcí CPU, GPU, neural nebo magické věštební jednotky, důležitý je pocit z práce...
Zkreslený pohled je právě sledování výhradně z úhlu pohledu benchmarků - reálně se občas v něčem trefí slušně, ale občas je dojem z reálné práce hodně odlišný.
Navíc mi ale přijde normální se dívat i právě na efektivitu aplikace - za mne je zrovna schopnost využít nějaké moderní funkce docela silný argument pro výběr (na okraj zrovna Adobe je v tomto poměrně odstrašující příklad, byť se postupně trochu lepší).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 9. 10. 2024 09:55

Mě samozřejmě taky zajímá reálný výsledek, jak systém funguje jako celek. Ty benchmarky jsou k tomu, aby se nějak daly porovnat schopnosti různých CPU a podle toho si vybrat. Což pak zásadně ovlivní onen reálný výsledek - jak rychle systém zprocesuje fotku nebo zkompiluje kód. Teď jsem benchmarky řešil kvůli zamýšlenému upgradu procesoru, jinak mě nezajímají. Pocit z práce je hlavně o ergonomii, to je zas úplně jiná pohádka.

Už jsem to tu kdysi psal, Adobe dlouho nevyužíval Neural Engine, protože tam Apple nasekal chyby - https://www.lightroomqueen.com/communit ... gine.47745

pemar: Ryzen má NPU zatím jen u mobilních procesorů.

U desktopu spotřebu a hlučnost taky neřeším. Slabé hučení je slyšet jen z bezprostřední blízkosti a náklady na elektriku jsou např. oproti lednici minimální. Mě u HW zajímá hlavně poměr cena/výkon a s tím související možnosti rozšíření a upgradu.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 11. 10. 2024 09:15

Tak tohle mě fakt dost překvapilo - Lunar Lake.

Nová generace procesorů Intel. Poprvé v historii Intelu přešli od monolitického křemíku k "dlaždicím", a poprvé v historii je kompletně celý procesor Intelu vyroben u TSMC.
Tohle asi muselo hodně bolet...

Nicméně výsledek stojí za to, energetická efektivita je vynikající, a výkon zrovna tak.
Vypadá to že architektura x86 ještě má hodně co říct, což jsem tedy upřímně nečekal.
Řekl bych že Qualcomm má teď docela problém, s tímhle není podle mne důvod, kupovat si notebook postavený na jejich ARM procesoru (což jsem se chystal udělat).

zde recenze Asus Zenbook S14 od Michala Šrajera
https://www.youtube.com/watch?v=3qB1sKs ... =techArena
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 11. 10. 2024 12:15

Co jsem se tak díval na srovnání Intel Ultra 7 258 V vs Snapdragon X Elite - X1E-78-100, tak Intel je lepší v single core, má výkonnější integrovanou grafiku, delší výdrž na baterii ve stejném zařízení (Yoga Slim 7), a samozřejmě širší kompatibilitu aplikací. Snapdragon ho naopak překonává v multicore výkonu.

Jsem docela zvědav, co ukáže za dva týdny Arrow Lake v desktopu.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 10. 2024 14:19

Já jsem těch Asus notebooků koupil asi 5 a ani jeden nešlapal jako Apple. Další pokus, který už možná vyjde a nebo to bude zase jeden z řady. V noteboocích bych mi přijde cokoli jiného, než MacBook jako potenciálně vyhozené peníze.

A těch různých Lake procesorů jsem koupil také dost. A pokaždé s tím, že už teď je to pravé. Ale nebylo, Intel zaspal. To říkám jako zákazník, který jim byl hodně dlouho věrný.

A na fotky je to i o displeji, který je v těch Zenboocích vesměs slabý.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 11. 10. 2024 14:21

pemar
tohle mělo být zamyšlení nad procerorem, nikoli notebookem.
A Apple jde mimo mě.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 10. 2024 15:47

Pokud vím, tak mají solidní energetickou účinnost a byla by ostuda, kdyby tomu tak nebylo, když Lunar Lake využívá pokročilé technologie, jako je výroba na 3nm procesu TSMC, což je mimochodem docela solidní ostuda pro Intel.

Výkonem sice překonávají Meteor Lake, ale zaostávají za AMD i Applem. A jsou tam nějaké problémy s podporu H.266.

Celkově smíšené pocity a žádný průlom.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 11. 10. 2024 16:47

Průlom to právě je, ale raději zůstaň u Applu.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 10. 2024 17:48

Intel a AMD řeší testy, já více sázím na end2end, ale podívejme se pro jednou na testy: Lunar Lake byl srovnáván v benchmarcích Cinebench R23 a 3DMark TimeSpy s Ryzenem AI 9 HX 370 a Ryzenem Z1 Extreme. Výsledky v Cinebench byly rozděleny na jednojádrové a vícejádrové, přičemž vícejádrové výsledky byly srovnávány při čtyřech různých cílových hodnotách spotřeby: 15 W, 20 W, 28 W a 38 W, aby se otestovala efektivita každého čipu při použití více jader.

Model 268V si v porovnání se svou konkurencí od AMD nevedl dobře a ve vícejádrových výsledcích byl zcela překonán na všech čtyřech úrovních spotřeby. Ryzen AI 9 HX 370 byl zhruba o 57 % rychlejší při cílové spotřebě 15 W, o 66 % rychlejší při spotřebě 20 W, o 60 % rychlejší při spotřebě 28 W a o 54 % rychlejší při spotřebě 38W. Z1 extreme byl o 14 % rychlejší než 268V při 15W, o 46 % rychlejší při 20W, o 35 % rychlejší při 28W a o 45 % rychlejší při 38W.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka