PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 1. 2025 19:06

Já bych i řekl, že Windows 11 a MacOS Sequoia se ovládáním tak nějak přiblížily, skoro nevnímám, když v práci zapnu Windows a doma Apple.

Co pořád u notebooku vnímám, je kvalita displeje, v tom mi přijde MacBook pořád ještě lepší a pak ta rychlost načítání fotek přes Thunderbolt. Další rozdíl je v komfortu a přenositelnosti, Studio Ultra i MacBook Air jsou i při zátěži hodně tiché a jsou lehce přenosné oproti mému bývalému desktopu nebo služebnímu Lenovo ThinkPad.

A pak oceňuji design, nevypadá to na stole jako opičárna, nemusím to schovávat pod stolem.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 28. 1. 2025 19:09

Tak on nikdo netvrdí, že by Windows nefungovaly. Taky se dost posunuly a W10/11 už jsou v pohodě použitelné systémy, byť klasické neduhy si táhnou pořád - třeba roztříštěnost instalací, kdy nejde nainstalovaný SW kompletně odinstalovat bez ručních zásahů do registrů a tím postupné degradaci výkonu a spolehlivosti v čase. To jsem u MacOS nezaznamenal. A pak ty mnou výše zmíněné věci, které mě prostě na windows nebaví - hlavně ten pomalý start systému.
U mě vlastně ve volbě notebooku hrála roli jedna zcela zásadní věc - touchpad. Win notebooky napříč trhem prostě nemají šanci a tady je apple na míle daleko v jeho implementaci a použitelnosti.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 1. 2025 20:24

Upřímně proti Windows 10 jsem docela zásadní výhrady měl a po uvedení to bylo fakt téměř nepoužitelné. Začalo to jakž fungovat až zhruba po roce po velkém “feature updatu”, ale pořád žádná sláva. Nicméně postupně to trochu zlepšili, ale trvalo to dost dlouho.
Windows 11 mi přijdou od počátku vydařenější, konzervativci sice hodně šíleli z ovládání, ale tady bych docela stál na straně Microsoftu, po přivyknutí to není problém a funguje to.
Spíš je problém v hardwaru a to primárně v kategorii NB a pak kompaktní řešení se slušným výkonem, tam to vidím jako pemar a noxx.
Pokud někomu nevadí desktop v pojetí vypadajícím jak z minulého století, tak tam se asi dá poskládat slušné řešení, mně to ale prostě domů nevyhovuje. Úplně bez legrace - já bych fakt neměl bednu, jako tu ukazoval třeba lennyl kam dát. Musel bych si docela slušně překopat pracoviště - asi by to nedopadlo tak zle, ale není fakt lepší krabička 12,7x12,7x5cm? :-)
Pak je holt zásadní rozdíl v tom celém ekosystému, ale to už bychom se točili dokola…
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 28. 1. 2025 20:49

teraz som si spustil staru služobnú herku ntb Dell Latitude 5420 s Windows11 Pro (Intel Core i5-1145G7,16GB DDR4,512GB SSD M.2,14"IPS FHD), kde je podla podnikovej strategie nainstalovane snad vsetko od sifrovania Bitlocker,cez SafeNet atd.) a ono to slape bez problemov, bez sekania, bez padov:
otvoril som si aplikacie ako Teams, JIRA, Excel, SQL Navigator a zatvoril notebook, pockal, otvoril, opakovane - do sekundy sa ukazala obrazovka a vsetko ide dokonca aj s prihlasenou VPNkou na firemny cloud/sietove disky.

takze ak ma niekto problemy s ntb a Win, je to asi skor o znacke a sw. o desktope detto. na sukromny skladany pocitac (taky ten s RGB bordelom :-D) som teraz pripojil stary iPad 2020 a okamzite ho naslo a stahovanie fotiek ide na jednicku.
iPad.jpg

kvitujem, ze ked ma niekto starsi pocitac s Windows, hlavne tie domace skladačky, mozu byt problemy s rychlostou/stabilitou, aj skrz novsie aplikacie, co to proste uz nedavaju.

ale démonizovať ten system Windows je asi zbytocne. u nas v banke maju snad vsetci uzivatelia Windows, aplikacnici a systemaci sa pripajaju na remoty (linux), devs neviem co maju ale na stole. a vynimka su asi iba vyssi manageri, co maju MacBooky a iPhony 15.
...inak rozumiem uplne, ze si kupite malu integrovanu krabičku MAC na stol, ktora je pritom rychla aj ticha.
je to o tom, kupit, prejst uvodne nastavenie a pracovat.

PS: aktualne mam svoje dve Windows skladacky (3.000euro a 500euro) s Windows11 Pro na hry aj fotky, stabilne, bez jedineho problemu s HW alebo SW.
a dobra vecicka je napr. soft Revo Uninstaller, ten vam pri odstraneni aplikacie aj vycisti foldre a registre :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 28. 1. 2025 21:15

Ten Dell jsem měl jako služební před tim Lenovo ThinkPadem :-). A přijde mi, že to Lenovo nabíhá o kousek rychleji. Také tam máme ten balast, ty korporáty si na to potrpí.

Jinak vidím, že tě to skládání mašin vyloženě baví.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 28. 1. 2025 21:58

to skladanie Windows PC mam ako hobby. ma to ale jednu chybu, ked je to zlozene a nainstalovane, tak je to zasa nuda.
..."nastastie", ja problemy s PC nemam, asi aj preto, lebo tam mam drahsie komponenty a vyberane aj podla kompaktitibily listov a recenzii a Adobe Lightroom ani neviem ci mi v poslednych rokoch vobec spadol/zamrzol.

pracovny HW neriesim, dostanem to na stol, zapnem a pracujem. ale keby mi nesiel dobre domaci pocitac, tak to hodim o zem, v lepsom pripade dam inzerat na bazos a kupim si all in one od znackoveho vyrobcu alebo ten MAC (ale skoda hier, teraz si stahujem v akcii na Steame za 10,5euro F1 2024 :-) )
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 29. 1. 2025 07:04

To Dolgor, mě se osvědčil program MyPhoneExplorer (+apka do mobilu). Propojíš obě zařízení přes kábl nebo wifi, označíš a vybereš, kam to chceš uložit. Jen to občas zazlobí a začne to po označení samo ukládat do AppData\Roaming.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 1. 2025 08:28

Delly nejsou špatné (desktopy i NB), dělal jsem na to centrální instalace v jedné firmě a přitom jsem si jich osahal více. Je tam teda vidět klasický problém té otevřenosti platformy, kdy je tam "driverů jak *****.no" a odladit to je trochu opruz, ale s jistým úsilím mi chodilo vše a i provedení ujde. Ve spojení se slušným servisem bych nehodnotil zle.

Mimochodem u notebooků pro Win je teď ale docela blbá doba na nákup kvůli tomu Copilot+, reálně nyní tyto technologie umí jen notebooky pro WIN ARM64. Mělo by se to změnit, ale až postupně - Intel má řadu 200V právě s podporou nových funkcí, AMD taky něco, ale zatím to není úplně běžné a navíc i tak v AI za ARM64 zaostávají. Ono to bezprostřední dopad nemá, ale příčilo by se mi kupovat něco, co je fakticky zastaralé už v momentu nákupu.
To se mimochodem týká i Applu, tam bych pro změnu pro nový nákup hodně preferoval stroje s M4 a nad staršími dost přemýšlel (i když třeba výkon na fotky mají super). Ale opět jde o výhled do budoucna...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 29. 1. 2025 09:31

ja by som teraz asi tiez nekupoval novy Windows notebook na pracu, resp. s poziadavkou na funkcie AI.
co som pozeral, tak tie ARM64 idu pre vela veci v emulacii. Intel si novymi procesormi (ntb/desktop) trosku polepsil, ale zasa, v desktope v priamom porovnani tie AMD snad stale vychadzaju lepsie.

asi najrozumnejsia volba je konfiguracia Apple s M4, zvlast ked Windows ntb maju tie touchpady biedne (nedavno som pozeral test dost draheho Win ntb s AI a touchpad tam bol ako z ciny Aliexpress, ked to prezeniem..)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 29. 1. 2025 10:05

tomashr píše:To se mimochodem týká i Applu, tam bych pro změnu pro nový nákup hodně preferoval stroje s M4 a nad staršími dost přemýšlel (i když třeba výkon na fotky mají super). Ale opět jde o výhled do budoucna...

Tyhlety výhledy do budoucna právě nejlíp řeší desktopy. Když je potřeba tak prostě výměním jen patřičné komponenty, desktop se dá kontinuálně upgradovat do nekonečna. Nemusím fungovat 5+ let na stejném HW.

Notebook s AI bych teď nekupoval žádný, za pár měsíců přijdou na trh ntb s Ryzen AI Max a tam je potenciál dost zamíchat kartami.

Jinak tady se těžce řeší AI a NPU kvůli odšumu fotek, ale to je dost specifická situace. Mimo některé úlohy při zpracování audio-vizuálních dat nemá NPU zatím moc využití. Prostě na office práci nic takového není potřeba, ani na vývojařinu ne.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 1. 2025 10:20

Však ale to jsem zmiňoval už výše, že fotografové jsou specifická skupina... A přesně jak píšeš - třeba to už dnes docela velké využití NPU aspoň na Apple je specifikum, které jiné obory nevyužijí. Ovšem jsme ve fóru o focení, že...

Ad desktop - upřímně zrovna u toho AI si nejsem tak úplně jistý, jak snadný bude upgrade. Zmíněný Copilot+ chce specifické funkce a třeba i velmi výkonná karta s podporou NPU nijak nepomůže. A kdoví, zda půjde v existující desce jen vyměnit CPU - tohle je dost zmatené. Tohle mimochodem vůbec nepíšu jako kritiku upgradovatelnosti PC, tohle je dost specifická situace, kde ukáže až čas.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 29. 1. 2025 10:39

Tak vyměnit desku + CPU taky není žádný velký problém, všechny ostatní komponenty můžou zůstat, připojí se do nové desky. Je fakt, že s deskou se často vyplatí udělat větší upgrade, ale i tak dost komponent zůstane.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 29. 1. 2025 11:18

Jak na Macích fungují automatické detekce osob, objektů, oblohy atd. v LR Masking? Kromě AI denoise je to další funkce, která mi výrazně zrychlila po dokoupení novější GF. Narozdíl od odšumu ale tuhle funkcionalitu používám velmi často při kopírování úprav na další fotky. Rychlá aplikace masek znamená mnohem plynulejší práci, nemusím u každé další fotky čekat.

U Intelu historicky upgrady desktopových PC nešly tak dobře jako u AMD, kde desky obvykle podporují několik generací CPU, jen je třeba si dohlédnout na verzi BIOSu. Je to jeden z důvodů, proč Intel nekupuju. Na druhou stranu výměna včetně desky je pořád levnější než koupě celého zařízení znovu. Upgrady se taky dají rozložit v čase podle momentálních možností. ...Ale rozumím, že pro někoho finance nejsou faktor. :)

U těch kompaktních mašin s omezenými úložišti mi docela vadí další věc a to, že se stejně krabice v bytě nezbavím, jelikož abych si zachoval přístup k celé svojí fotohistorii, musel bych pořídit NAS a spíš rychlejší a větší, takže ne levný. V PC mám několik HDD, kde je vše odloženo a kdykoli k dispozici z LR včetně úprav. Není to tak rychlé jako na SSD, ale pohodlné ano.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 1. 2025 12:23

Zrovna ty AI masky v LR mi na Macu přijdou jako něco, co ani nevnímám - funguje a nemám pocit, že by něco zdržovalo. Nuda :-) Vlastně jsem nikdy moc neměřil čas, je to v rovině bez problému. Na okraj snad ještě rychleji to běhá na LR pro iPad na novém iPadu pro M4, tento typ operací kolem masek je na tabletu s tužtičkou bez nadsázky pohodlnější než na počítači (u jiných věcí to tak skvělé vždy není).

Ad NAS - kolik máš TB dat? K tomu něco napsat mohu (a bude to platit i obecně, nejen pro MAC), ale liší se to dost výrazně podle objemů, tak se nejprve ptám, než zareaguji.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 29. 1. 2025 16:36

V novém Chipu se testuje UI v NTB https://www.chip.cz/node/93333
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka