teraz som si spustil staru služobnú herku ntb Dell Latitude 5420 s Windows11 Pro (Intel Core i5-1145G7,16GB DDR4,512GB SSD M.2,14"IPS FHD), kde je podla podnikovej strategie nainstalovane snad vsetko od sifrovania Bitlocker,cez SafeNet atd.) a ono to slape bez problemov, bez sekania, bez padov:
otvoril som si aplikacie ako Teams, JIRA, Excel, SQL Navigator a zatvoril notebook, pockal, otvoril, opakovane - do sekundy sa ukazala obrazovka a vsetko ide dokonca aj s prihlasenou VPNkou na firemny cloud/sietove disky.
takze ak ma niekto problemy s ntb a Win, je to asi skor o znacke a sw. o desktope detto. na sukromny skladany pocitac (taky ten s RGB bordelom

) som teraz pripojil stary iPad 2020 a okamzite ho naslo a stahovanie fotiek ide na jednicku.
kvitujem, ze ked ma niekto starsi pocitac s Windows, hlavne tie domace skladačky, mozu byt problemy s rychlostou/stabilitou, aj skrz novsie aplikacie, co to proste uz nedavaju.
ale démonizovať ten system Windows je asi zbytocne. u nas v banke maju snad vsetci uzivatelia Windows, aplikacnici a systemaci sa pripajaju na remoty (linux), devs neviem co maju ale na stole. a vynimka su asi iba vyssi manageri, co maju MacBooky a iPhony 15.
...inak rozumiem uplne, ze si kupite malu integrovanu krabičku MAC na stol, ktora je pritom rychla aj ticha.
je to o tom, kupit, prejst uvodne nastavenie a pracovat.
PS: aktualne mam svoje dve Windows skladacky (3.000euro a 500euro) s Windows11 Pro na hry aj fotky, stabilne, bez jedineho problemu s HW alebo SW.
a dobra vecicka je napr. soft Revo Uninstaller, ten vam pri odstraneni aplikacie aj vycisti foldre a registre

Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN