PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 1. 2025 13:33

Ak by bola 5070 Ti za takú cenu, tak aj to by stálo za zváženie, ale tiež pochybujem.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 1. 2025 14:03

lennyl_2 píše:tomashr: ja si nemozem kupit Mac Mini, lebo to nemozem rozoberat a menit suciastky, iba to polozim na stol a nudim sa :-D

Hele bez legrace - tohle začíná být pro leckoho docela vážně míněný argument.
Samozřejmě na obě strany, já se pro změnu už s počítači naprosto odmítám zabývat a chci, aby to fungovalo rovnou. Asi hlavně proto, že mne IT živí a pořád se hrabu v různých s prominutím sračk.ch a fakt necítím potřebu se s tím zabývat i doma :-( Navíc jako modelář mám šroubování a tvoření spoustu v jiných oborech...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 7. 1. 2025 14:21

tomashr: ale ved vsetko co zlozim, tak mi funguje. ide iba o ten proces, ze si nieco nastudujem v katalogoch, objednam a zlozim. cele je to len "hra", lebo ma to bavi. doma vobec nepracujem na sukromnej technike, obcas upravim fotky v Lightroome. zbytok si pozeram web a zahram hru.

v praci mam zasa korporatne zazemie: dostanem ntb, monitory, mobil, pristupy k aplikaciam a pracujem, nic ine neriesim.

za 35euro! :-) idem asi kupit dalsi M.2 500GB disk, este mam volny interny slot, Forza Motorsport mi totiz zozrala dalsich 148GB.
na Mac Mini by to tiez islo, ale cez externy box, drahsie.

ine programy na fotky ako Lightroom nepouzivam, takze ten budem skusat zajtra.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 7. 1. 2025 16:36

No vždyť to píšu - já to mám opačně :-) V práci já pořád něco s IT řeším, myslím pro zákazníky, výbava pro mně je OK (přirozeně Apple :-) ). Tak naopak doma už o cokoli z IT nestojím :-)

Jinak s tou soukromou kontra firemní technikou to mám jak kdy - zrovna v tuto chvíli mám na fotky vlastní monitor, ale LR a vše jedu na pracovním NB (fotky oddělené na externím SSD) a privátní počítač teď vůbec nemám. Ale počítám, že to zase více oddělím, nejspíš dojde pro soukromou část na nějakou variantu nového M4 mini. Důvody by byly na delší debatu, kterou úplně rozebírat nechci.
Na cesty užívám iPad pro M4, což je můj vlastní, tam už notebook nevozím vůbec.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 7. 1. 2025 18:41

U nás doma Apple nikdo nepreferuje, koupili jsme doma spoustu notebooků a nechal jsem si postavit několik výkonných desktopů, ale bylo to čím dál tím horší, svoji roli asi hrálo i to, že jsem hodně preferoval Intel (měl jsem tam vazby) a Lenovo.

První zlom přišel s notebooky, kde MacBook byla po všech stránkách lepší volba. U desktopu jsem váhal déle, protože tehdejší desktopy od Applu byly za cenu malého auta. Změna přišla až s Apple Studio, u které jsem doposud zůstal. Mám je ryze jako soukromé, soukromé a firemní užití nekombinuji, ono se to u nás ani nesmí.

U zpracování fotek je pro mne důležité, kolik fotek z akce nosím a kolik trvá zpracování jedné fotky z hlediska výpočetního výkonu. Podle toho s nějakou rezervou volím výkon desktopu. A u toho Applu oceňuji i to, že jednoduše mohu začít upravovat na MacBooku a dodělat to na desktopu. Za nevýhodu považuji o něco komplikovanější ukládání fotek z DxO na Flickr.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 9. 1. 2025 16:34

Zdravím,

Nemáte někdo prosím notebook s Windows on arm / Snapdragon X Elite / Plus ?

Zajímalo by mě, jak moc rychle na tom běhá DXO deepprime XD - na internetu jsem našel poslední zmínky až někdy ze září (kdy to běželo nesmyslně dlouho) a teď ta optimalizace zas může být jinde. Uvažuji o něčem přenosném a na Mac bych přecházel nerad.

Díky.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 1. 2025 18:24

Přejdi na Mac a nic neřeš :-)
Ale vážně - co vím, tak DXO Win ARM64 neumí, jede to v emulaci (normální Intel/AMD verze, emuluješ i CPU) a výkon tedy tragický. Lightroom je celkem v pohodě, Adobe hned po portaci na Apple Silicon udělalo i verzi pro Windows ARM, ale je to dost výjimka. Třeba Topaz je na tom podobně jako DXO…

Ono se to samozřejmě může změnit, Microsoft tu ARM verzi docela tlačí a časem asi zareagují i producenti foto sw, ale rychlost adopce je propastně menší, než když tento přechod udělal Apple.

Mimochodem docela škoda, mně se ty Snapdragony ve spojení s SurfaceX a dalšími ARM NB dost líbí, ale realita je prostě zatím ne právě příznivá.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 9. 1. 2025 18:43

Díky za info, myslel jsem si to. Zatím mám čas na výběr, ale radši se rozhlížím s předstihem.

Nic proti Macu, ale mám důvody, proč chci zůstat u Windows :)
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 1. 2025 19:41

Až budu mít čas, otestuji výkon MacBooku Air M3.

Zrovna na DxO DeepPrime XD to může být pro někoho překvapení, kam se MacBooky za těch pár let posunuly.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 9. 1. 2025 19:53

lennyl_2:: Chci se zeptat,jaký je teda ten oled co jsi koupil z pohledu zobrazování fotek oproti IPS co máš na stole..Nebo to máš jenom na hry?
Já se dívám npř. na tento oled..https://www.alza.cz/31-5-msi-mpg-321urx ... 883670.htm
ale netuším,jak by se na tom upravovaly fotky...
Možná je to blbost a raději se dívat na značky Eizo,Dell,Asus a.p.
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 9. 1. 2025 20:23

Mirus1: ten OLED co pozeras ty, stoji teraz v zlave 1 286,10 €, oproti Eizo IPS 32"4k je to snad polovica ceny.

OLED ma podla mna lepsi-krajsi obraz ako IPS. ale treba sa pripravit na dve hlavne obmedzenia.
QuantumDot OLED (co je aj to MSI) ma pri pri bocnom svetle na obrazovku fialovy nadych folie na monitore.
takze treba vypnut svetla v izbe co svietia na monitor, alebo ich otocit inde a najlepsie zatiahnut zaluzie. vtedy je obrazovka paradna.
druha vec je vypalovanie pixelov, takze sa kazde 4hodiny pusta udrzba pixelov, trva to asi 6minut, pohoda.
ale je doporucene schovat ikony na ploche a schovavat aj spodnu listu (auto vysuvanie pri nebehnuti mysou).
- ikony moc nepotrebujem, staci ist na explorer a kliknut na zalozku "desktop", pripadne na chvilu dat zobrazit ikony na ploche.
- schovavanie listy je niekedy otravne, lebo ked daky program ma aktivne tlacidlo na spodu, nabehnutim mysi na tu cast plochy sa vysunie aj windows lista. treba znovu kliknu niekam na plochu programu a win listu schovat.
a doporucuje sa aj nechat na ploche windows iba ciernu tapetu. ja som si tam dal aktivnu tapetu, taky ten kozmonaut, co sa kupe vo vesmirnom mori, vyzera to nadherne a nevypaluju sa pixely, kedze sa stale meni obraz.

aj napriek vsetkym obmedzeniam by som OLED kupil znovu. ten obraz je naozaj lepsi ako IPS.
dokonca mi aj vyhovuje to zakrivenie 1800R, prijal by som este vacsi model s vyssim rozlisenim na vysku, ale to uz je drahe a monitory su fakt velke, myslim ultra wide.

akurat vcera som upravoval fotky bytu na prenajom/predaj a uplne v pohode, ziadny problem.
...skusal som si ten moj MSI OLED aj zmerat sondou a mal som tam 100,2% sRGB ci kolko (pozor, nemylit s hodnotou co uvadzaju vyrobcovia, u mojho pisu 139.1% sRGB), takze asi dost v pohode.

TV mam tiez OLED, 65"LG a dnes som si zahral cez HDMI kabel Forza Motorsport, ten obraz je proste brutalny. ked si tu hru pustim na hernom IPS 32" Dell Gaming G3223Q, ktory stoji celkom dost, cca 579,90 €, tak OLED opat jasne vyhrava v obraze.

PS: na MSI OLEDe mam sice zapnuty rezim HDR400, ale vo Windows mam HDR vypnute, lebo nie je vela HDR obsahu co si viem pustit.

-- 9. 1. 2025 21:19 --

pre tu srandu som teraz skusil na co najlacnejsom (aby to zvladalo FullHD na High detail 60-80fps a 2k Medium tiez na 60fps) "hernom" PC za 500euro s GTX1660Ti nainstalovat Adobe Lightroom 13.5 a AI Denoise na mojich 33MPx fotkach, jedno ake ISO, ci 1250, 5000 alebo 10000, robilo za stale slusnych 57sekund na fotku.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2025 07:55

Doplnim k tym percentam: ked sa monitor s sirokym gamutom nakalibruje na sRGB (vyrazne mensi farebny priestor), tak by mal byt "orezany" prave v tom rozsahu a nie viac, inak by bolo nieco nespravne. Hodnoty by mali byt co najblizsie k 100%, vyrazne viac ci menej je podobne zle. Takze 100.2% je spravne a uvadzanych vyse 139% od vyrobcu je zaroven tiez pravda.

Casto maju vyrobcovia preddefinovany (orezany) rezim sRGB, ktory moze obmedzit najlepsie mozne hodnoty pri kalibracii sondou (lebo raz je priestor orezany vyrobcom a druhykrat este aj sondou, ktora nevie nic korigovat mimo toho limitu). Potom je kalibracia "slaba" a pokrytie sRGB moze byt napr. 95% aj ked monitor zvladne plnohodnotne cely priestor s prstom v nose.

Myslim si, ze najlepsie je nechat monitor v plnom farebnom gamute a potom kalibrovat presne tak, ako chce pouzivatel - napr. pre fotky, HDR a pod...

Bez kalibracie - prepnut na sRGB definovane vyrobcom a dufat ze je to spravne, v prip. vyraznejsej chyby to poladit cez menu.

Pri OLED je dost problem to, ze niektore panely sa tazsie ladili (aspon podla toho co vyskakuje za divociny na testoch Prad.de) - ten MSI ma napr. prikladne prednastaveny RGB rezim na pomery OLED: https://www.prad.de/testberichte/test-m ... ofilierung

Celkom sa mi paci aj tento OLED: https://www.prad.de/testberichte/test-a ... ofilierung
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 1. 2025 11:34

ja som studoval vsetky mozne dostupne recenzie a testy na ten moj UW 34" MSI OLED a nastavil som ho najlepsie ako sa dalo, aby boli farby presne a vyzeralo to aj co najlepsie:

Windows: 3440x1440 - 174,96Hz, 12bit s RTX 4070Ti Super, bez ICM profilu!
monitor: SDR, profil Professional/Pro Mode/User (cize nie emulovany sRGB!, ten je "orezany" ako pisal Ondrej), Brightness 68 (to je 200nit) a kanaly RGB na 99/99/100 - teplota je potom 6500k.

biela je biela, cierna je fakt cierna, rozdiel oproti co najlepsie nastavenym aj nakalibrovanym IPS Gaming aj Ultrasharp je vidno. fotky na OLED sa mi upravuju s rovnakym komfortom ako na IPSkach, akurat ma ten OLED krajsi obraz.
...asi ako ked si postavite vedla seba "daky" IPS foto monitor a najdrahsi EIZO foto monitor - ten EIZO bude vyrazne lepsi.

v pripade, keby som nechcel OLED, z dovodov pisanych predtym (folia na display, vypalovanie pixelov), pozeral by som urcite po IPS Black panely, snad ma taky aj Asus ProART rada, tie su velmi slusne.
Naposledy upravil lennyl_2 dne 10. 1. 2025 15:56, celkově upraveno 1
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2025 15:46

Ja mám jas nastavený na 120nit, taká skoro čierna diera, teda vlastne šedá, keďže ide o 12r IPS monitor :)

Efekt vyššieho jasu môže byť na OLED parádny.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 10. 1. 2025 16:12

Tak ten vyssi jas moze byt na upravu fotiek skor kontraproduktivny.
landov
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka