PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 24. 7. 2024 07:45

Pri monitoroch je to zaujimave, myslim si, ze clovek moze byt blizsie/mat velky monitor, ak si dobre uvedomuje, ze nepotrebuje pozerat okamzite vsade.
Na viac okien, rozlozenu pracu, statistiky a galerie niekde v rohoch je to skvele.
Snaha pokryt vsetko a naraz moze sposobit akurat tak zdravotne problemy.

Niekto mozno tie rusive veci nedokaze tak dobre "odfiltrovat" a sustredit sa na to hlavne, takze mu velky displej nepasuje, inemu to moze zasa vyrazne pomoct v produktivite...

Ja by som napr. aktualne nechcel viac ako jeden 27" monitor na klasickom stoliku (mam 24"), no poznam ludi, co maju 2-3 vedla seba a vedia tak bez starosti fungovat uz dlhe roky (a to maju IT pracu ako bonus k fotografii) - nemyslim si ze je to zle, proste to vidia inak :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 7. 2024 08:24

Tak v IT i ve spoustě jiných profesí, jsou dva monitory vedle sebe téměř nezbytnost. Neustále se přepínat mezi aplikacemi dost zdržuje a je to prostě oser.

Zajímalo by mě, jak se ta Pemarova teorie popasuje se dvěma 24" monitory vedle sebe. Každý z těch monitorů splňuje, co Pemar píše :).

Já si misto 2 monitorů, koupil jeden ultrawide. Nezabírá tolik místa na stole a je to flexibilní, co se týče uspořádání Windows plochy. Dell na to má šikovnou utilitku, kde se dají nastavit oblasti, kam se přichytávají aplikace. Taky umí ovládat parametry monitoru, že člověk vůbec nemusí lézt do OSD menu. To je velký bonus k monitoru.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 24. 7. 2024 08:50

Když jsme u těch monitorů, tak nějak nerozumím tomu, proč z trhu v podstatě zmizely monitory 16:10, což byl za mě naprosto ideální poměr stran. 16:9 je dobrých na filmy, ale na práci???
Já si z předchozího zaměstnání naštěstí stihnul ještě zachránit iiyamu 24" IPS pro domácí HO. Na fotky mám jen jeden monitor a to 27" 5k na iMacu a stačí.
Nicméně v práci jedu automaticky 2-3 monitory, bez toho už si fungování neumím představit (ano, IT ...). Ale myslím si, že 2 pracovní monitory jsou už dnes standardem i u non IT profesí. Prostě, kdo pracuje na PC a používá více nástrojů (oken, aplikací ...), tak 2 monitory mu výrazně zvyšují efektivitu. Byť na jednom má třeba otevřenou jen poštu.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 24. 7. 2024 09:35

Noxxi, proč nejsi u nás ajťákem. 8-D
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 7. 2024 12:32

tak ano, pracovisko pre IT moze vyzerat inak ako pre upravu fotiek, ale aj nemusi, kazdy ma ine poziadavky.
...jedno z mojich troch miest pre home office ma aspon tri zobrazovadla, 27"2k Dell Ultrasharp je dokonca skalibrovany a ICC profil nastaveny na pracovnom ntb, co mi je aj uplne zbytocne na ten O365 a databazove veci
IMG_20240606_181305.jpg

dokonca som najnovsie tak lenivy, ze pre web content si zapnem iba 12,1" IPS tablet s pripojenou BT klavesnicou a mysou a velky 32" monitor s PC je off.
...ze snad aj fotky zacnem upravovat na tablete,ale nie,srandujem :-)
IMG_20240724_131607.jpg
Naposledy upravil lennyl_2 dne 24. 7. 2024 13:07, celkově upraveno 1
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 7. 2024 13:01

noxx: 16:10 nezmizely, jen se dělají převážně v 24" velikosti a to už dnes není moc zajímavé. 27 nebo dokonce 32 by bylo v 16:10 moc vysoké, až by to nebylo ergonomické a ani příjemné. Bylo by potřeba hýbat hlavou nahoru/dolů což dost zatěžuje krční svaly.

----
Na web content často koukám jen na mobilu pěkně v horizontální poloze :D
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 24. 7. 2024 13:16

pravda, pomer stran 16:10 je skor uz len pre 24" monitory, ale nasiel som jedneho 30" Dell Ultrasharp exota, vyzera inak celkom zaujimavo!
https://www.alza.sk/30-dell-u3023e-ultr ... tm#reviews

horizontalna poloha je TOP :-D
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 29. 7. 2024 02:38

Flor.cz píše:v 32" by bylo v 16:10 moc vysoké

Na stejnou úhlopříčku 80 cm je 16:10 o 33 mm vyšší, než 16:9 - to hlavu opravdu nevyvrátí :)
Primárním důvodem není výška a ergonomie, ale výhodnost řezání formátů ve výrobě ze základního "Mother Glass". Například na maximální formát Samsungu 294×337 cm se vejde 32" obrazovka 16:9 celkem 32×, ale formát 16:10 jen 28×
Emil Pastelka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 29. 7. 2024 05:40

Vsetko je to o efektivite a ekonomike :) Celkom zaujimava informacia, pre vyrobcu by bol teda ten panel 16:10 o dost drahsi v nakupe. Este kolko to je z ceny hotoveho vyrobku, napr. pri telefonoch je to okolo 15%, lebo dalsi HW vychadza pomerne draho (CPU a HW okolo casto cez 30%, fotoaparaty asi 15%, pamate 10%)...

Pre zaujimavost, takto vyzera podsvietenie moderneho vyse 1200€ kancelarskeho EIZO EV3450XC: https://www.prad.de/testberichte/test-e ... mogenitaet
Homogenita podsvietenia je podobne slaba ako u inych vyrobcov a kedze nepodporuje prioritu homogenity farieb ci jasov, tak sa to neda upravit dodatocnou kalibraciou.
Nastavenie farieb z vyroby je ale prikladne - a po kalibracii je to, podobne ako u vacsiny aj lacnejsich monitorov, naozaj spickove v rezime sRGB.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 29. 7. 2024 06:48

tak tie ultrasirookruhle monitory su asi narocnejsie na vyrobu, ze to EIZO MT 34" EV3450XC-BK ma take namerane hodnoty Bildhomogenität (ale tak je to kancelarsky monitor).

tak bud vyskusat UW Dell Ultrasharp, resp ine 16:9 monitory, BenQ DP a Asus ProART.

ja som svoj Dell vyberal aj podla tohto testu:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/g3223q

The Dell G3223Q has very good overall gray uniformity. There's a uniformity compensation setting available in the 'Creator' Picture Mode.
...mam to tiez zapnute, teda Creator mode, sRGB a Uniformity compensation ON.

HDR rezim nepouzivam vobec, je to nekvalitne urobene na mojom Dell.
zato SDR rezim po nakalibrovani sondou mi pride dost dobry.
The Dell G3223Q has a fantastic SDR color gamut. It has perfect coverage of the sRGB color space used in most web content, and it has great coverage of the Adobe RGB color space used in some photo editing programs. However, some colors, like red, are oversaturated in Adobe.

takze mam po celej ploche rovnomernu farebnost aj podsvietenie, nie ako dva kancelarske monitory, co som predtym vratil kvoli nekvalite. taku funkciu ako "Uniformity compensation" mozno maju aj ine znacky monitorov, si myslim..
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 29. 7. 2024 08:32

Ondrej Bobek píše:Vsetko je to o efektivite a ekonomike :) Celkom zaujimava informacia, pre vyrobcu by bol teda ten panel 16:10 o dost drahsi v nakupe. Este kolko to je z ceny hotoveho vyrobku, napr. pri telefonoch je to okolo 15%, lebo dalsi HW vychadza pomerne draho (CPU a HW okolo casto cez 30%, fotoaparaty asi 15%, pamate 10%)...

Pre zaujimavost, takto vyzera podsvietenie moderneho vyse 1200€ kancelarskeho EIZO EV3450XC: https://www.prad.de/testberichte/test-e ... mogenitaet
Homogenita podsvietenia je podobne slaba ako u inych vyrobcov a kedze nepodporuje prioritu homogenity farieb ci jasov, tak sa to neda upravit dodatocnou kalibraciou.
Nastavenie farieb z vyroby je ale prikladne - a po kalibracii je to, podobne ako u vacsiny aj lacnejsich monitorov, naozaj spickove v rezime sRGB.

Pánové, toto je i podle Eizo monitor do kanceláře na meetingy a schůzky, ne monitor na DTP nebo postproces fotografií. Chápu, že podle cenovky by to někdo mohl s profi monitorem zaměnit, ale je to jiná řada pro jiný účel. Dovedu si ale představit, že ho někdo koupí i na fotky a bude spokojený.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 6. 8. 2024 14:35

lennyl_2 píše:atti.hombre: jo, ked som testoval tu integrovanu grafiku v CPU, tiez som jej priradil v BIOSe max RAM. ale vtedy mi AI Denoise v Lightroom ukazal daky sialeny cas 2minuty a viac. asi ta moja integrovana GPU je fakt slaba, resp. Topaz je lepsi ako LR :-)
...kazdopadne na beznu pracu je ta integrovana grafika uplne dostacujuca (web, office), dokonca aj akceleracia v LR na upravy fotiek bola slusna.

Někoho by mohl zajímat výsledek. :-)
Nacvakal jsem večer účelově s ISO 20000 15 snímků a ty převedl do DNG. V tabulce jsou doby zpracování těchto 15 DNG v LR 6.14, starší verzi 3.3.4 Topaz DeNoise, kterou už nepoužívám a DxO PureRaw, který mě zajímá nejvíce. Test je jen samotným procesorem bez GPU, pak s integrovanou GPU s vyhrazenými 512MB (Auto), 8 a 16 GB paměti a nakonec 8 a 16 GB s aktivovaným XMP. Po těchto testech ještě s s půjčenou 3060 a koupenou 4060. Testy jsem opakoval a časy se prakticky nelišily.

Ze změřených časů zpracování zejména pro DxO, který je pro mě nejdůležitější, plyne, že přidání paměti pro integrovanou grafiku je pro snímky o velikosti 24 Mpx spíše kontraproduktivní. Doba zpracování se oproti očekávání prodlouží. Po aktivaci XMP se situace lehce změnila a jako optimální vychází přidělení 8 GB paměti.

Pak jsem měl na hodinu půjčenou RTX 3060 a bylo vymalováno. Vzhledem k tomu jak výrazný byl rozdíl, je integrovaná grafika v nevýhodě a vzhledem k tomu že ceny 3060 a 4060 jsou prakticky stejné (a 4060 jsem kvůli akci v Alze koupil levněji než jsou 3060) jsem koupil 4060. Další test téhož s 4060, to jen potvrdil.
Přílohy
test.jpg
test.jpg (59.46 ) Zobrazeno 1245 krát
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 8. 2024 08:08

Pekne porovnanie, niekomu sa urcite hodi. Lightroom vyraznejsie vyuziva graficku kartu az od minuleho roka s uvedenim vylepseneho odsumovania (Denoise vo verzii LR 12.3 - april 2023). To bol aj pre mna moment prechodu na dedikovanu kartu (bazarova RTX 3070 kupena hned zaciatkom maja 2023).

Vyuziva sa pri beznych upravach, exportoch, nahladoch (bezvyznamny rozdiel oproti CPU/iGPU), zoomovani (viditelnejsi pokrok) a najma pri odsumovani - zrychlenie z 12min az na 15s pri 42Mpx fotke - tento rozdiel je jediny dovod preco som skoro okamzite dokupil GPU - vyuzivam to skoro na dennej baze a ISO vo fotoaparate vobec neriesim, automatika ide od 100 do 32000).

Edit: začínajú vychádzať testy nových ZEN 5 procesorov:
https://www.tomshardware.com/pc-compone ... cpu-review
https://www.anandtech.com/show/21493/th ... 00x-review
Pre PS, PR, DaVinci: https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... on-review/
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 8. 2024 05:10

Pokud nejsi v situaci, kdy tě stavba PC vyloženě baví, tak bych zvážil odchod od PC směrem k Apple, za sebe lituji, že jsem to neudělal dříve. A tím nemá na mysli jen Mac Studio Ultra, které mám já, ale za vyzkoušení bude stát i Mac mini M4.

Mohlo by to být tiché, rychlé, malé, přenosné, optimalizované na AI, … s potenciálem vydržet pro úpravu fotek třeba 7 let.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 16. 8. 2024 10:16

yorg: pěkně zpracované výsledky, je fajn takto v číslech vidět, že je to celé o potřebě AI odšumu.

---------------

pemar: S PC to zdaleka není jen o tom baví/nebaví. Pro mě je to hlavně o tom mít počítač pod kontrolou a přesně na míru. U AMD platformy si lze vybrat jestli upřednostním ticho a spotřebu nebo chci max. výkon.

U svého kompu životnost ani nepočítám, protože průbežně obnovuju komponenty. I přechod na novou generaci znamená jen obnovu komponent, vyměním základovku, procesor, kdyžtak paměti a zbytek může zůstat. Není ani potřeba reinstal systému + aplikací ani přetahování dat.

Samozřejmě je to takto daleko levnější a člověk má pořád aktuální HW podle toho, jak zrovna potřebuje.
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka