PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 23. 7. 2024 07:03

pemar. píše:Není mi ale jasné, na co kupujete tak velké úhlopříčky, to máte tak velké stoly? Ono totiž záleží i na tom, z jaké vzdálenosti se díváte, na normálním pracovním stole jsem v pohodě vystačil s 24 palci, 27 palců mi přijde jako více než dost. Za chvíli skončíte u monitoru jako televize, na 50 palcích a budete fotky upravovat z pohovky :-).

Já i na ten 38" koukám z cca půl metru, výškově odpovídá 27" a na šířku je jako cca jeden a půl monitoru. Člověk musí trochu otáčet hlavou, ale na monitor se vleze všechno potřebné:

Obrázek

No a když si ve fullscreenu zobrazíš fotku 1:1 tak máš v celém zorném poli detaily fotky - kresbu objektivu. Je to docela zážitek. To by se ti myslím líbilo :)

No a pak je takový monitor ideální na práci, lze mít dvě okna vedle sebe. A taky na videoeditaci, kde je potřeba mít zobrazené dlouhé timelajny.

Ultrawide monitory nabírají dost na popularitě, 21:9 je druhý nejčastější poměr stran monitoru (podle filtru na Heurece). První je samozřejmě 16:9.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 23. 7. 2024 07:22

To je z Vetřelce?
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 23. 7. 2024 07:45

V podstatě jo. Je to detailní fotka plastiky vetřelčí mateřské lodě - z výstavy H.R. Gigera. Podle něj vznikl filmový Vetřelec.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 07:51

Flor.cz píše:
pemar. píše:Není mi ale jasné, na co kupujete tak velké úhlopříčky, to máte tak velké stoly? Ono totiž záleží i na tom, z jaké vzdálenosti se díváte, na normálním pracovním stole jsem v pohodě vystačil s 24 palci, 27 palců mi přijde jako více než dost. Za chvíli skončíte u monitoru jako televize, na 50 palcích a budete fotky upravovat z pohovky :-).

Já i na ten 38" koukám z cca půl metru, výškově odpovídá 27" a na šířku je jako cca jeden a půl monitoru. Člověk musí trochu otáčet hlavou, ale na monitor se vleze všechno potřebné:

Obrázek

No a když si ve fullscreenu zobrazíš fotku 1:1 tak máš v celém zorném poli detaily fotky - kresbu objektivu. Je to docela zážitek. To by se ti myslím líbilo :)

No a pak je takový monitor ideální na práci, lze mít dvě okna vedle sebe. A taky na videoeditaci, kde je potřeba mít zobrazené dlouhé timelajny.

Ultrawide monitory nabírají dost na popularitě, 21:9 je druhý nejčastější poměr stran monitoru (podle filtru na Heurece). První je samozřejmě 16:9.

Asi jsem už moc starý, ale tohle bych na stole mít nechtěl :-).
Přijde mi to jako fajn řešení na hry nebo video, ale na úpravy fotek dám přednost klasice.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 23. 7. 2024 10:59

Pemare,nebuď škarohlíd :-D. Synátor hraje jenom hry na playstation a koupil si zrovna takový monitor,akorát má Samsung odyssey.Pro jiné to má jiné užitné vlastnosti které ty sice nevyužiješ ale někdo druhý ano (Flor.cz).Já osobně bych ho taky nevyužil.
Jinak byl jsem se dopoledne ve dvou krámech u nás podívat jestli náhodou někde nebude nějaký 32",samozřejmě ne,jenom 24" a 27".Tak jsem se alespoň koukl na telku 32",která má velmi podobné rozměry.Stoupl jsem si asi 80-90cm od telky a vím,že to bude o.k. Takže zbývá už jen maličkost který koupit :-D

Jo a v Planeo Elektro měli všechny asi 7-8 monitorů puštěny,tak jsem se podíval na kvalitu zobrazení.Vzhledem k tomu,že to byly samé TN,tak až zas tak hrozný to nebylo.Vše bylo v ceně 2300-3500,-Takže pokud koupím něco z toho co mám v merku,tak můžu být klidný :-)
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 11:33

Sorry, ale hledat v Planeo Elektro kvalitní monitor pro úpravu fotek je jako hledat v bordelu pannu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 23. 7. 2024 12:07

Já tam na krámě nehledal kvalitní monitor,to vím co tam mají,ale potřeboval jsem vidět na živo velikost monitoru.A kvalitní monitory tam jdou objednat,že je nemají na krámu je věc jiná..Jinak takové příspěvky jsou mě na dvě věci,víme na jaké..
Naposledy upravil Mirus1 dne 23. 7. 2024 14:42, celkově upraveno 1
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 12:27

Oči by měly být od monitoru vzdáleny alespoň 1,5 až 2 násobek délky jeho úhlopříčky.

Příliš velký monitor v malém pracovním prostoru bych nedoporučil, protože více namáhá zrak a krční páteř. Jak jsem psal, pro práci s fotografiemi je dobrým kompromisem monitor s úhlopříčkou 24 až 27 palců. 31 palců vypadá dobře na efekt, na stole, ale o tom to asi není, ne?
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 7. 2024 13:30

pemar, bez urazky, premyslas nad tym trosku, co sem napises ? :-)

sedim v robote pred HP P34hc G4 Wide monitorom, ma uhlopriecku 86,36cm a podla teba mam sediet 1,5x nasobok vzdialenosti uhlopriecky od neho? no skus si to, co uvidis, je to 1meter 30centimetrov :-D

PS: to si urcite myslel vzdialenost od TV...
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 16:48

Ono to spíše vypadá, že sedíš příliš blízko ty, že “olizuješ plátno”, jak se dříve říkalo. Ono je to lákavé v tom smyslu, že lépe vnímáš detail, že jsi jakoby vtažený do děje, ale má to i dost podstatné nevýhody, nejen v oblasti vnímání celku, ale i zdravotní.

A asi nejsem sám, kdo to takhle vnímá:

https://www.fotoskoda.cz/4305-vybirame- ... fotografy/

Na Alze píší, že u televize dřívějších dobách platila obecná poučka, že vzdálenost mezi místem, odkud se na televizi díváte, a televizí samotnou by měla být 2,3 až 3násobkem úhlopříčky televize. A že mít co největší obrazovku není vždy ideální, že zrakový systém má celkové horizontální zorné pole přibližně 200 stupňů, kdy část z toho tvoří periferní vidění.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 23. 7. 2024 17:24

Mnonitor na hobby nemusí splňovat všechna ergonomická doporučení. Člověk u něj nesedí každý den mnoho hodin. Další chyba je předpoklad, že je nutné vnímat celou plochu monitoru najednou a přizpůsobit tomu vzdálenost. Velká plocha umožňuje pohodlné rozmístění nástrojů, lišty s náhledy dalších fotek atd., zároveň zbývá dost velká plocha na zobrazení upravované fotky. Na 22-24 palcích mi vždy vadila horní lišta s nabídkami i dolní lišta LR s náhledy, protože nezbývalo dost prostoru pro upravované fotky na výšku. S 32 palci je situace mnohem lepší.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 17:39

Dělejte si, co chcete, ale prosím netvrďte jiným, že to tak má být.

Můj tip je, že se vrátíte k tomu, co bylo léta za praxe vyzkoušené a funguje.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 23. 7. 2024 18:00

U té krční páteře jde hlavně o to, aby krk nebyl dlouhou dobu vytočený na jednu stranu. Pokud potřebuju delší dobu koukat na něco v okrajové části monitoru, tak se stačí natočit na kancelářské židly a ještě se člověk protáhne :).

To s tím zrakem je imho nesmysl. Jak píše Dolgor, při práci není nutné vnímat celou plochu monitoru jako např. při sledování filmu. To je stejný jako třeba hledání v mapě, taky ji nedržím metr před sebou.

Co jsem četl, tak ideální vzdálenost očí od monitoru je cca 60cm. A oči mají být cca v úrovni horní hrany monitoru. Nejhorší je pracovat na notebooku se skloněnou hlavu, to přetěžuje páteř a člověk si vypěstuje pěkný hrb. To samý s mobilem.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 19:02

U člověka se udává velikost zorného úhlu jednoho oka zhruba 90° pro vidění do strany a zhruba 50° pro vidění ke středu, celkem tedy asi 140° v horizontální rovině. Zorné úhly obou očí se překrývají, pro vidění oběma očima je pak zorný úhel až 200°.

Asi nejlepší vidění má člověk v té horizontální rovině bez překryvu, takže můžete začít počítat, jak daleko máte monitor a jaké úhly pokrýváte. A pokud vidíte hůře na jedno oko, což není nic neobvyklého, je úhel typu až 200°vyloženě neprakticky, musíte otáčet hlavu, abyste to dobře viděli tím zdravým okem.

Odstup bych také nepodceňoval, ten příklad s mapou je dobrý, stoupněte si blízko mapy a s odstupem a porovnejte, jak rychle se budete orientovat.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 7. 2024 22:06

Filmy na 65"4k LG OLED pozeram z 3metrov a 30centimetrov a pracujem pred 32"4k Dell z 80centimetrov.
Keby som bol este dalej od monitora, tak neprecitam text ani excel.
Podla mna je to spravne.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka