PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar. 21. 7. 2024 17:47

Ono také dost záleží na tom, kolik megapixelů má ta výchozí fotka, po přechodu z D500 na D850 (z 20 Mpix na 44 MPix) jsem začal výkon grafiky řešit, protože mne prudilo čekat, až bude fotka zpracovaná.

První krok byl výkon grafiky, druhý krok byly neuronové sítě.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 22. 7. 2024 05:31

pemar- S tým sa nedá nič iné len súhlasiť... ja spracovávam 24MPx súbory...
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 22. 7. 2024 06:59

atti.hombre píše:Mám CPU 5700G a idem na integrovanej GPU... Iste - fotka cez Topaz AI trvá asi 15s ( De Noise 8s ), ale tragédia to nie je. Jediné čo som hned pri spustení urobil je, že som pre grafický čip naalokoval v BIOSe 8GB RAM.

Mám možnost si půjčit si RTX 3060 12GB RAM a než bych se do koupě této nebo vyšší řady pouštěl, tak bych to rád porovnal s možností zmíněné alokace více paměti pro integrovanou grafiku.
Snažil jsem se v BIOS najít, kde bych to mohl změnit, ale bez úspěchu. Jediné, co jsem našel je v Settings možnost automatického nebo "natvrdo" výběru integrované grafiky. V Tweaker je sice Advaced Memory Settings, ale v těch položkách se nevyznám. Mohl byste mě navést, kde to změním?
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 22. 7. 2024 07:20

yorg: cast Tweaker by mala byt na RAM pamate, nie na integrovanu grafiku.
chod do menu podla obrazku, nastav IGD Video a volbu Forces, tam by sa mozno dala menit RAM pre integrovanu grafiku.
bios.jpg

ja to menim v msi inde
msi_bios.jpg
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 22. 7. 2024 07:41

yorg píše: kde to změním?

Mám Asus dosku a tam v Advanced Mode

Gigabyte dosky: https://www.youtube.com/watch?v=CrFTVpBAyIU
Přílohy
ram.jpg
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 22. 7. 2024 08:42

Díky pánové. Jak bude čas, zkusím to otestovat na nějakém vzorku v LR, Topaz a DxO Pure Raw.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 22. 7. 2024 17:33

Zdar chlapi!
Tak mě asi pomalu odchází 13 let starý monitor Asus ProArt 24" PA246Q.Podezřele se začíná přehřívat.Už delší dobu tady sleduji diskuse o výběru monitoru,tak jsem si udělal předběžný nástřel.Udělal jsen si šablony velikostí 27"a32",abych viděl jak to asi na stole bude vypadat a rozhodl jsem se pro 32".
Na Alze jsem si udělal porovnání 4 kusů co by asi připadaly v úvahu. Co na to říkáte,hlavně by mě zajímal rozdíl mezi těmi levnějšími a dražšími kusy,protože parametry jsou podobné.
Který by jste mě doporučili,nebo přidali i jiný.

https://www.alza.cz/31-5-eizo-flexscan- ... 503703.htm
https://www.alza.cz/31-5-dell-u3223qe-u ... 008652.htm
https://www.alza.cz/31-5-dell-p3223qe-p ... 347276.htm
https://www.alza.cz/31-5-asus-vp32uq-ey ... 566788.htm
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 22. 7. 2024 18:48

Za mně ani jeden, ale kdybych si musel vybrat zrovna z těchto, pak ten první, důvodem by byla technologie IPS Black a kvúli podpoře hw kalibrace. U Eizo bých volil jen řadu ColorEdge, tohle spíše do kanceláře nebo pro někoho méně náročného, jako dobrou věc hodnotím automatické nastavení jasu.

1. Dell U3223QE UltraSharp:
- Rozlišení 4K (3840 x 2160)
- Technologie panelu IPS Black pro lepší kontrast
- 98% pokrytí barev DCI-P3
- Podpora hardwarové kalibrace
- Funkce rozbočovače USB-C

2. EIZO FlexScan EV3285-WT:
- IPS panel
- 99% pokrytí barev sRGB
- Vestavěný senzor pro automatické nastavení jasu
- Připojení přes USB-C

3. Dell P3223QE Professional:
- Panel IPS
- 99% pokrytí barev sRGB
- Funkce rozbočovače USB-C
- Technologie ComfortView Plus pro snížení vyzařování modrého světla

4. Monitor ASUS VP32UQ Eye Care:
- IPS panel
- 100% pokrytí barev sRGB a 95% pokrytí barev DCI-P3
- Podpora HDR400
- Technologie s nízkým obsahem modrého světla a bez blikání

Dell P3223QE a ASUS VP32UQ jsou cenově příznivější možnosti, které stále nabízejí jakous takous přesnost barev, ale pro kritickou práci s barvami se nemusí vyrovnat špičkovému výkonu těch ostatních dvou.

Někdo jiný ale může mít jiné preference, třeba pokrytí barev.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 22. 7. 2024 21:04

Z mojich nakupov a vracania monitorov by som doveroval kusovej kvalite uz len Dell rady Ultrasharp a chalani tu na fore tiez pochvaluju byt aj lacnejsiu verziu toho Eizo.
Zajtra ak budem mat cas, pozriem podrobne testy tych dvoch modelov.

32"4k je vyborna volba, pokial mas miesto na stole a vhodnu vzdialenost od monitora.
Odkedy mam 32"4k, tak som "zanevrel" na druhy 27"2k monitor.

Do buducnosti mozem maximalne este doplnit jeden kus 38"wide monitora, ale to bude na dlhsiu uvahu vhodnosti pre pouzitie a odlozenia penazi na take vymyslanie :-)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 22. 7. 2024 21:05

Vybíral bych mezi Asus ProArt a Benq PD monitory, mají několik úrovní a i základní (jen sRGB) jsou velmi dobré. Všude kalibrace z výroby, dobrý poměr cena/výkon.
32 palců plus 4k je fajn. Dospěl jsem k tomu zkoušením monitorů svých kolegů. Ale s 27 palci bych byl taky spokojený. 32 palců je šok po letech na 22-24 palcích, chce to hluboký stůl a odsunout monitor ke zdi, jinak si člověk ukroutí krk.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 22. 7. 2024 21:13

Taky bych volil Dell U3223QE, sám jsem o něm dřív uvažoval, nakonec jsem skončil u ultrawide Dellu, víc mi vyhovuje poměr stran. Co se týče velikosti, tak je potřeba to vidět naživo. Myslel jsem si, že 32" je moc, teď mám 38" :). To místo navíc se prostě velmi hodí.

Pemar už uvedl hlavní výhody U3223QE, tak zmíním jednu nevýhodu a tou je povrchová úprava hodně náchylná na odlesky. Na Alza to v recenzi obsáhle popisuje Ján. Na rtings to mají změřený a výsledek je prostě bída - https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/u3223qe. Na druhou stranu toto nemá moc řešení, míň odlesků by přinesla matnější úprava, ale ta zas zhoršuje pododání barev. Chce to mít závěsy..

Ten druhý Dell je na tom s odlesky stejně. Doporučuji prostudovat měření na rtings.com, tam to mají snad nejobsáhlejší, bohužel spoustu monitorů tam člověk nenajde.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 7. 2024 05:22

inak presne pri tychto modeloch som skoncil vo finale na Alze aj ja, ked som kupoval nedavno 32"4k monitor...
dva tyzdne som hladal, cital a pozeral vsetky dostupne recenzie na webe/youtube

...31,5" Dell P3223QE Professional - vela recenzii som k nemu nenasiel, ale bol prvy na rade vo vybere, ze snad dobry kus bude, ked je to Dell
...31,5" EIZO FlexScan EV3285-WT - bol som ochotny nakoniec aj priplatit za Eizo, kedze lacnejsie monitory som vracal do Alzy kvoli hroznemu podsvieteniu, ale este som chcel predsa len "vyskusat" kupit lacnejsi monitor
...31.5" Dell U3223QE UltraSharp - tento som mal uz v kosiku na Alze, ale cim viac som pozeral recenzie, tak sa mi nepozdavala ta antireflexna vrstva, niekto sa fakt stazoval, ze podla svetla v izbe to ma sialene odlesky, niekto bol s tym zasa v pohode, ked mal inak svetlo nastavene v izbe

nakoniec som "triafal" a zobral na treti pokus po vrateni dvoch predoslych monitorov uz herny monitor 32" Dell Gaming G3223Q v takej nizsej cenovej hladine (629,90 €) od Ultrasharp a Eizo.
- ma po celej ploche rovnomerne podsvietenie a rovnomernu teplotu farieb
- mam nastavenu frekvienciu na 144Hz a je to naozaj poznat, obraz je "stabilnejsi a ostrejsi"
- odlesky nema monitor skoro ziadne ani od bocnych okien
- monitor je mechanicky kvalitny, bez chyb
- pozorovacie uhly su v pohode, dokonca sa nemenia ani farby a kontrast ak sedite blizko monitora, nakolko ma uz vacsiu uhlopriecku
...ale za cenu, ze som mu nameral sondou Spyder X Pro (opakovane) sRGB "iba" 96,7%
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 23. 7. 2024 05:41

Žádná super koupě podle mne aktuálně neexistuje, kvalita víceméně odpovídá ceně a člověk je buď nenáročný, nebo se při snaze ušetřit spálí a později stejně koupí nějaký dražší.

Není mi ale jasné, na co kupujete tak velké úhlopříčky, to máte tak velké stoly? Ono totiž záleží i na tom, z jaké vzdálenosti se díváte, na normálním pracovním stole jsem v pohodě vystačil s 24 palci, 27 palců mi přijde jako více než dost. Za chvíli skončíte u monitoru jako televize, na 50 palcích a budete fotky upravovat z pohovky :-).
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 23. 7. 2024 06:29

Tak díky za všechny postřehy.Mým favoritem je právě ten Dell U3223QE UltraSharp. U mě ty odlesky nehrozí,protože jediné okno v místnosti kde mám PC je za monitorem a mám v něm i stahovací roletu,po boku jsou jenom stěny a za mnou shrnovací dveře.Vidím ale,že to bude podobné jako např.s mobily,na každém se něco najde a výběr je obrovský.
Ještě si musím projít ty Asusy ProArt.Ten můj stávající je doposud obrazově pořád o.k. a za ty roky nebyl jediný problém až nyní. Už tehdy měl tovární kalibraci,certifikát pořád mám a stál 12.085,-Kč.Rozlišení 1920x1200.
Ideální by bylo 3-4 monitory porovnat obrazově přímo na krámě jako televize,ale kde,že...
No nic,budu ještě chvíli vybírat dál. Špičkové modely např.Eizo ColorEdge bych ani nevyužil a bylo by to pro mé amatérské potřeby vyhazováním peněz.Fotky tisknu už minimálně,jenom pro kamarády nějaké 10x15.
Ještě jednou díky všem za poznatky a postřehy..
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 7. 2024 06:32

ja osobne zvacsujem uhlopriecku a pridavam rozlisenie hlavne kvoli home office, ked potrebujem mat otvorene minimalne 4 okna (Outlook, MS Edge, Teams, Symbols/Zabbix/Dynatrace a ine databazove srandy)
+ ked sa mi nechce zapinat TV, tak si pustim Netflix/HBO/AppleTV, tak 32"monitor je super.
a teda Adobe Lightroom zobrazi fotku pri uprave pekne velku v strede a po bokoch su panely na upravy.

ale potom je problem s kvalitou vs cena, 27"2k rozlisenie sa da este zaplatit (27"4k je pre moje oci uz male pismo na citanie), ale 32"4k uz je drahe a kvalita kolise.
lennyl_2
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka