PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl_2 17. 7. 2024 23:23

ano, IPS black obrazovka vyzera lepsie
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 7. 2024 05:49

Můj názor je, že monitor by měl zobrazovat co možná realisticky, barvy, kontrast, … jinak dojde k tomu, že to člověk nějak nastaví na monitoru a pak to bude vypadat na flickru nebo na tištěné fotce nerealisticky, bude to (příliš) stylizované. To už to pak nemusím fotit a mohu to udělat přes AI, třeba Discord.

Aby byla černá černou, to je fajn, ale taková ta opravdu černá se mi fotkách vyskytuje málo.

A možná jsem až moc konzervativní, ale tenhle styl monitoru vidím spíše pro pro programování nebo počítačové hry, než pro úpravu fotek. Ale každý má jiný vkus a potřeby, a o tom to je.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 7. 2024 06:22

Pokiaľ je nastavený správne, tak v tom nevidím žiaden problém, nepridá neprirodzenú saturáciu ani neschová niečo v tmavých odtieňoch (skôr ich zobrazí presnejšie).
Aj Eizo má v posledných CG, CS a EV modeloch už iba IPS Black panely a všetky sú hodnotené lepšie než predchodcovia.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 18. 7. 2024 07:37

U monitorů nad deset tisíc je dnes správné zobrazení barev víceméně standard. K tomu Dellu mám i kalibrační report z továrny - prošel.

Já si ho primárně koupil kvůli programování. Ale kdyby mi šlo jen o programování, tak jsem mohl mít dva monitory vedle sebe a v každém jinou aplikaci. Při úpravě fotek tohle nejde, tam jsem v jedné aplikaci a ten širší prostor se velmi hodí. Vedle fotky lze mít náhledy, panely, nástroje a pro zobrazení fotky je pořád spousta místa. Super je to na panoramatické fotky.
Naposledy upravil Flor.cz dne 18. 7. 2024 08:38, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 7. 2024 08:15

S tím správným nastavením mám pochybnost, párkrát jsme i tady na fóru měli fotky, které byly na první pohled barevně posunuté, nedivil bych se, kdyby ty monitory byly v továrním nastavení nebo měly kalibrační report. To je prakticky ve 100% průšvih u notebooků, u stolních monitorů to bývá lepší, ale čím více mají odlišností typu zakřivení nebo širokoúhlý formát, tím větší bych měl nedůvěru, podporuje to i fakt, že se třeba v Megapixelu na tyto účely vesměs neprodávají.

Ale záleží má stylu fotek, u těch stylizovaných, které zrovna Flor dělá často, se to neprojeví.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 18. 7. 2024 08:59

Nevidím důvod proč se orientovat podle nějakého eshopu. V eshopu Megapixelu mají monitory jen od 4 výrobců a to rozhození do kategorií mi přijde dost prapodivné, resp. spíš podle jejich obchodních zájmů. Jako profesionální fotografický monitor tam mají vedený i nějaký BenQ a ViewSonic za 10 tisíc, to by mě zajímalo, co je na nich profesionálního.

Stejně tak je tam zařazený Apple XDR display a tam se o nějaké přesnosti zobrazení nedá moc mluvit. To podsvícení pomocí mini-led může dost změnit vykreslení detailů, udělat kolem jasných bodů záři, i když tam vůbec nemá být.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 18. 7. 2024 11:34

Aj ten farebný posun je často úmyselne vytvorený či zvýraznený úpravou.
Lacné monitory sú tiež fajn, najmä keď sa skalibrujú vedia dať krásne výsledky. Tam je najväčší problém s povrchovou úpravou a homogenitou farieb či podsvietenia, našťastie sú v krajoch často len nástroje programov :)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 18. 7. 2024 13:05

Tyhle problémy jsou i u výrazně dražších monitorů, stačí se podívat na rtings.com. Nepěkné prosvítání podsvícení je i u Apple Studio Display, který stojí 50K. Homogenitu má pořešenou snad jen EIZO v nejvyšší řadě. A nebo každé dva, tři roky kupovat nový OLED :D

Jak u OLEDů není podsvícení, tak nemají ani tyto problémy, dokonce mají i daleko lépe zvládnutou povrchovou úpravu a antireflex. Což nechápu, že to výrobci nedají i na LED panely. Výjimkou je Apple Studio Display, to má antireflex zmáknutý podobně jako OLED displeje.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 18. 7. 2024 16:48

Laciné monitory jsou fajn pro bavoslepce, protože jejich nastavení je buď hodně kompromisní nebo nestabilní nebo oboje. S tím Apple je to pravda, ta dražší varianta mi přišla lepší, ale i tak jsem raději zůstal u toho, co mám.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 7. 2024 08:10

Drahé monitory jsou pro barvoslepce, aby měli jistotu.
Tvrzení proti tvrzení ;-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 7. 2024 09:41

Pokud monitor nemá vestavěnou sondu a je nestabilní, což je téma o kterém se bavíme, tak ho musíte často dolaďovat a výsledky nejsou moc konzistentní. A to je přesně situace těch levných, že po čase je zásah nutný a po nějakém case se stává, že už nejdou nastavit vůbec. Pak jsou už jen 2 možnosti, že buď to nevidíte nebo to vidíte a nevadí Vám to.

Když pominu kusovou variabilitu, tak levnější mívají obecně vyšší nestabilitu nastavení.

Úplná tragédie byly v tomto ohledu displeje Windows notebooků, včetně těch highendových, zjevně to nebylo ve sledovaných parametrech.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 7. 2024 10:20

Reagoval jsem na laciné = fajn pro barvoslepce. Win notebooky a kancelářské monitory Acer za 2,5 tisíce jsou samozřejmě obvykle hrozné, ale dnešní běžná střední třída monitorů pro "grafiky" mezi 10-20 tisíci např od Benq nebo Asus je na úpravu fotek bez problémů použitelná. Doba se změnila, už to není jako před 10-15 lety. Tyhle monitory nejsou automatický zdroj barevných posunů, jsou dobře kalibrovatelné, podsvícení led panely je poměrně homogenní (dost, aby chyby moc nevadily) atd. Samozřejmě za tu cenu člověk dělá kompromisy, ale opravdu potřebuju doma simulovat gamut tiskáren a různých highend papírů? Můžu si zaručit v domácnosti temno nebo správnou okolní barevnou teplotu atd., abych naplno vytěžil high-end foto monitor? Opravdu nutně potřebuju pravidelnou automatickou kalibraci?
...Podotýkám, že jsem si dělal různé testy barvocitu a vždycky mi vyšly 100%. Jen mi přijde monitor za 50 nebo víc tak trochu overkill pro moje použití, kdy většina lidí moje fotky vidí na monitorech svých zařízení, a kdy při tisku něčeho většího na plátno lebo baryt chodím do studia osobně a zkontroluju foto na jejich monitoru se simulací tiskového výstupu s vybraným podkladem.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 7. 2024 11:43

Kolem 20 tisíc to použitelné je, zejména a pokud jsou určené na grafiku a ne na počítačové hry, životnost / stálost parametrů / bych odhadoval tak na 4-5 let. U těch monitorů za 50t bych se nedivil, kdyby byla dvojnásobná, záleží na více faktorech.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 7. 2024 12:20

Například na vytížení monitoru. Doma mi svítí jen několik hodin a ještě ani ne každý den. U monitoru na práci 8-10 hodin denně se už vyplatí uvažovat jinak.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 19. 7. 2024 12:34

Eizo garantuje životnost nějakých 30 tisíc hodin, ale jen 6 měsíců bez vypálených pixelů. Jak jsou na tom ostatní, to si nepamatuji.
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka