od Dolgor 19. 7. 2024 10:20
Reagoval jsem na laciné = fajn pro barvoslepce. Win notebooky a kancelářské monitory Acer za 2,5 tisíce jsou samozřejmě obvykle hrozné, ale dnešní běžná střední třída monitorů pro "grafiky" mezi 10-20 tisíci např od Benq nebo Asus je na úpravu fotek bez problémů použitelná. Doba se změnila, už to není jako před 10-15 lety. Tyhle monitory nejsou automatický zdroj barevných posunů, jsou dobře kalibrovatelné, podsvícení led panely je poměrně homogenní (dost, aby chyby moc nevadily) atd. Samozřejmě za tu cenu člověk dělá kompromisy, ale opravdu potřebuju doma simulovat gamut tiskáren a různých highend papírů? Můžu si zaručit v domácnosti temno nebo správnou okolní barevnou teplotu atd., abych naplno vytěžil high-end foto monitor? Opravdu nutně potřebuju pravidelnou automatickou kalibraci?
...Podotýkám, že jsem si dělal různé testy barvocitu a vždycky mi vyšly 100%. Jen mi přijde monitor za 50 nebo víc tak trochu overkill pro moje použití, kdy většina lidí moje fotky vidí na monitorech svých zařízení, a kdy při tisku něčeho většího na plátno lebo baryt chodím do studia osobně a zkontroluju foto na jejich monitoru se simulací tiskového výstupu s vybraným podkladem.