PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod fotofanda 14. 5. 2024 20:54

tomashr píše:Tak že by to Macbook před 6ti lety neuměl je nesmysl... Samozřejmě to šlo (i před 10ti lety :-) ), přímo v OS (i RAW), ani se nemusí jít do žádné aplikace. Při využití aplikací se možnosti dále rozšíří - Adobe Bridge (bezplatné), rychlé prohlížeče jako Xee, jen si vybrat.
Napadá mne jediná možnost, kdy by nastal problém - při prohlížení RAW, pokud by šlo o nějaký nepodporovaný přístroj, Apple RAW v systému má občas nějakou divnou mezeru, ale není toho moc (a třeba Bridge řeší i toto).

A teď k iPadu - tak v první řadě to opět jde i přímo v systému stejně jako na Macu. Otevři Files, připoj kartu a obrázky lze přímo procházet, zase včetně RAW. Přesně jak sám píšeš, triviální to je na iPadu s USB-C, na starších s Lightning to jde s redukcí a má to pár háčků.
Pak jsou různé aplikace, třeba je na iPad dostupné známé ACDSee, ale popravdě pro popsaný požadavek na browsing vlastně nepotřebuješ vůbec nic a přímo ve Files to uvidíš slušně.

Jinak tedy vyzkoušeno to mám s kartou v čtečce, pro připojení foťáku kabelem to asi půjde také, pokud se tváří jako mass storage. U jiných protokolů po kabelu je to jak u čeho, co vím, tak třeba u starších Canonů se to někdy muselo stahovat po kabelu do počítače i ve Windows a to jen v patřičné aplikaci Canon. Čtečka je jistota :-)

EDIT - jen pro ilustraci screnshot pořízený právě teď na iPadu Air M1 - Lumix S5 připojený USB-C kabelem v režimu mass storage. RAW snímek zobrazený přímo ve Files, šipkou (či prstem) tam a zpět se listuje na další...
IMG_0116 copy.jpg

Tomáši měl bych k tomuto tématu ještě jeden rychlý dotaz. Pokud připojím fotoaparát přímo k iPadu ja Mass Storage a prohlížím si fotky přímo na kartě ve foťáku, nevytváří si Apple nějaké pomocné systém nové soubory na kartě jak to třeba dělá Mac Book?
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 2. 6. 2024 19:11

vcera som bol fotit na Bikefeste v Kalnici, paradne preteky, po trati sa dalo chodit vsade, v ramci vlastnej bezpecnosti samozrejme.

a bol tam stanok Canon, chalani tam mali fotaky aj dake zakladne skla, ale pozeral som si tam dve tankove tlaciarne a pytal sa ich na rozdiely medzi 4farebnymi a 6farebnymi naplnami atd. Tlacili tam aj 10x15 fotky.

tak som dnes zobral z Alzy co mali na sklade Canon PIXMA G640 + Canon GP-501S Glossy papier na skusanie.

bal som sa rozbehania tlaciarne, ale islo to uplne v pohode, podla tlaceneho navodu, tlacove hlavy nasadit aj farby naliat, bez problemov.
tlaciaren je celkom rychla, nie je hlucna a co som do nej poslal z PC, tak farby aj jas sedeli.

ale necakajte ziadne nastavovanie farieb, ziadnu kalibraciu ani ICC profily tlaciaren nepodporuje (pri vybere typu papiera pri tlaci sa akurat nastavia hlavy podla toho profilu, to je vsetko).

IMG_20240602_181630resize.jpg

a jasne, hned som nalepil aj novy LED pasik na zadnu hranu dosky stola, som si neodpustil :-D
...este ma vytaca cable management, hladam daku klietku, co sa nacvakne od zadu na stol, kde si dam predlzovacku a schovam kable od monitoru a PC, ale nikde som nic skladom nenasiel, nemate daky tip ?

IMG_20240602_195526resize.jpg

zaregistroval som si Canon tlaciaren, je predlzena zaruka na 3roky a schvalili mi uz Cashback 44euro.

EDIT: neviem spojazdnit WIFI pripojenie tlaciaren <-> PC, vzdal som to a vratil naspat kabel.
(fotky z mobilu som vedel tlacit cez Wifi)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 3. 6. 2024 09:00

Já používám toto: https://www.ikea.com/cz/cs/p/signum-hor ... -30200253/. A spokojenost ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 3. 6. 2024 10:55

noxx_cz: perfektne! uz som si to objednal, diiiky
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 4. 6. 2024 13:27

tak, dnes dorazil dalsi SSD Samsung 990 Pro 2TB, uz mam dva. celkom bol porod vytiahnut kravu RTX4070Ti a SSD som daval pod original chladic na doske, nepasoval tam dalsi srobik s tou otacacou zapadkou, takze ten chladic som iba vlozil do slotu a chladic prilozil a zasroboval vsetkymi 4 srobami co boli na chladici, SSD drzi jasne ze dobre. teploty diskov v M2_1 (je pod CPU) aj v M2_2 (je schovany pri slote pod grafikou) su rovnake.

ale synteticke testy su rozdielne, disky su rovnake, Samsung 990 Pro 2TB, ale ten prvy ide z CPU a druhy ide z cipsetu dosky.

realne kopirovanie RAW z disku na disk ide samozrejme bleskem :-)

Samsung.jpg
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 7. 2024 09:16

Moje představy o vhodném monitoru vzaly za své, co jsem naživo viděl ultrawide 21:9. Tomu se těžko odolává :). Na úpravu fotek mi to přijde ideální, vedle fotky je spousta prostoru na náhledy či paletky. No a dobrý je to i na normální práci, dvě okna vedle sebe se velmi hodí. Ale je to i nezvyk, najednou člověk musí víc otáčet hlavu.

Obrázek
Naposledy upravil Flor.cz dne 14. 7. 2024 18:13, celkově upraveno 1
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 14. 7. 2024 13:35

Jaké to má rozlišení a nemusí se nějak nastavovat zvětšení? Já mám normální 27" 4K monitor a v nativním rozlišení jsou písmena strašně malá.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 14. 7. 2024 14:41

Má to horizontálně taky 4K rozlišení, ale na 38" úhlopříčce, vertikálně jen 1600px. Vychází to na 110 ppi. Na monitor se dá celkem v pohodě dívat v nativním rozlišení, ale nakonec jsem si nastavil ve Windows měřítko 1.25, pro moje oči je to pohodlnější.

Tyhle ultrawidy se prodávají v různých rozlišeních, dá se koupit i 40" s rozlišením 3440px horizontálně. Tenhle Dell má ovšem zásadní výhodu IPS black panelu.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 14. 7. 2024 19:17

V tomto je geniální MacOS, kde i na 27" 5k monitoru je všechno krásně čitelné a optimalizované na takové rozlišení. Když jsem si na tom rozjel windows ve virtuálu, tak to nešlo. Win optimalizace na 4k a výš je tristní.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotofanda 14. 7. 2024 19:42

U toho zvětšování, by mne zajímalo jestli to zvětšuje i obrázek. Např. když nastavím v OS zvětšení 200% abych měl čitelné texty a v grafické aplikaci dám zobrazit obrázek 1:1(100%) tak jestli jeden pixelu obrázku je jeden fyzický pixel na displeji nebo čtyři fyzické pixely na displeji.
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 15. 7. 2024 05:23

Pri 100% by to malo byt zobrazenie presne podla pixelov monitora (1:1), takze vysledna fotka sa zobrazi na 4K-5K monitore relativne malo zvacsena ak nema nejake vyssie rozlisenie.
Na displejoch s vyssim rozlisenim mam radsej vacsi zoom v LR (zobrazenie v mierke pohodlnej pre oci - medzi 94-110ppi), aj ked ma byt jeden pixel fotky zobrazeny pomocou viacerych na monitore, vzdy sa mi ostrost urcuje lahsie a nemusim na to "zizat".
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 15. 7. 2024 06:15

Flor.cz: pozeral som ten tvoj Dell 38" a vyzera paradne. je vidno rozdiel IPS Black oproti klasickej IPS ?
(v praci mam UW, tusim 34" HP P34hc G4, rychlo som si zvykol na tu plochu, je to super na office programy, ale ten VA je *sh*t panel, meni farby z uhlov)

inak som domov dopratal k 55" 4k LG OLED (2022) dalsi 65" 4k LG OLED (2024) a tie farby a cierna su neskutocne. 55" som kedysi kalibroval a skusal na Windows, novu 65" este nie, ale je to pre mna nepohodlne pracovat pri takej velkej obrazovke. ale OLED ma luxusny obraz.

LG_OLED.jpg

pozeram, ze na 32" 4k Dell IPS mam nastavene zvacsenie defaultne, co si dal Windows11Pro sam, teda 150%, a nevidim v tom ziadny problem. text je ostry a citatelny, fotka v LR je iba o malicko zvacsena, ale iba ked kliknem na 100% zvacsenie lupou, pri normalnom pozerani fotiek sa fotky samozrejme nezvacsuju, iba text v programoch je zvacseny, takze za mna je scaling uplne v poriadku.

150% scale
LR_150.jpg

100% scale, to je pre mna nepouzitelne, neviem poriadne citat texty, mam aj okuliare teda
LR_100.jpg

PS: dopratal som domov teraz este 12,1" 2560x1600 px tablet, ze zoberiem na dovolenku, ale neviem ci tam budem fotky upravovat, skor nie, ale ta uhlopriecka a rozlisenie je tiez v pohode, dobre na to vidim v okuliaroch samozrejme.
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 15. 7. 2024 09:59

fotofanda píše:U toho zvětšování, by mne zajímalo jestli to zvětšuje i obrázek. Např. když nastavím v OS zvětšení 200% abych měl čitelné texty a v grafické aplikaci dám zobrazit obrázek 1:1(100%) tak jestli jeden pixelu obrázku je jeden fyzický pixel na displeji nebo čtyři fyzické pixely na displeji.

Nejlepší bude to zkusit, scaling si každá aplikace řídí sama, záleží na ní. Obecně to je u grafických aplikací tak , že i při větším měřítku ve Windows se pixely zobrazují 1:1 při 100% zobrazení v aplikaci. Webové prohlížeče obrázky zvětšují podle měřítka, takže pak se ti budou na netu zobrazovat obrázky větší a taky rozplizlejší, jak budou uměle zvětšené.

-----------------
noxx: tak to bylo asi tím virtuálem, na Windows 10 i 11 nemám s kvalitou scalingu žádný problém. Mám nastavené měřítko větší než 100% na desktopu i notebooku. Blbě to může vypadat akorát u starších programů, které ještě nejsou na změnu měřítka stavěné, ty může Windows uměle zvětšit a samozřejmě to vypadá hnusně.

-----------------
lennyl: jo, ta plocha je úžasná, taky se na tom dobře kouká na filmy, stálo by za to zkusit nějakou hru. Myslím, že rozdíl oproti klasickému IPS s kontrastem 1:1000 tam je dobře viditelný. Zkusím to ještě pořádně porovnat se starým Dellem, hodím sem pak nějakou fotku.

Jo, OLED jsou bezkonkurenční, nekonečný kontrast, žádné IPS glow, žádný backlight bleed, i homogenitu mívají lepší. Teď už se dají za dobré peníze koupit OLED PC monitory, uvažoval jsem o tom. Ale většinu času na počítači pracuji a ty lišty a rámečky aplikací by se dřív nebo později vypálily :(
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 7. 2024 15:08

Windows 10 měly scaling dlouho uplne naprd, bylo opraveno az v posledních buildech a ještě ne na 100%. Pokud někdo zkusil dříve, tak mohl mít zkušenost špatnou reálně.

Ve W11 by to ale mělo být už doopravdy v pořádku prakticky vždy.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 17. 7. 2024 21:15

lennyl_2 píše:Flor.cz: pozeral som ten tvoj Dell 38" a vyzera paradne. je vidno rozdiel IPS Black oproti klasickej IPS ?
(v praci mam UW, tusim 34" HP P34hc G4, rychlo som si zvykol na tu plochu, je to super na office programy, ale ten VA je *sh*t panel, meni farby z uhlov)

Tady posílám srování IPS black vs. normální IPS, rozdíl v úrovni černé a kontrastu je dobře patrný.
Přílohy
ipsBlack.jpg
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka