Moc děkuji za vaše odpovědi a tipy.
Co se výběru Lenovo Yoga týče, tak určitě k němu netíhnu, jen mi tento laptop vyjížděl nejčastěji na Alze, tak jsem ho zatím zvolil

Legion 5 vypadá po HW stránce velice fajn, ale určitě bych potřeboval určitou přenositelnost a cca kilo navíc je již znát, proto bych se možná i raději poohlížel po úhlopříčkách kolem 14" a celkově menší váze.
Na 12700H vůbec netrvám, jen jsem myslel, že by to bylo to nejlepší, v tomto případě, ale pokud byste mohli doporučit něco jiného (Intel 12th Gen bych určitě preferoval), tak budu moc rád.
A ohledně Iris Xe vs dedikovaná karta pro PS+LR v laptopech máte názor jaký? Pro Iris hraje předpokládám spotřeba a tedy výdrž baterie...jsou pak ale takové rozdíly (když pomineme samozřejmě např. herní a hi-end grafické karty) mezi nimi v oblasti PS a LR tak velké, že se určitě vyplatí dedikovaná karta?
S HP notebooky zatím moc dobrou zkušenost nemám...samozřejmě nemluvím i hi-end modelech, ale momentálně mám Probook a vše se prohýbá, výkon ne moc velký, větráky stále hučí...
S MacBooky zkušenost nemám, samozřejmě jsem přesvědčený, že pro grafiku je to určitě skvělá volba, ale nic od Applu nevlastním a momentálně neplánuji a bojím se nekompatibility softwaru, který používám, nebo používat budu. Přeci jen v tomto ohledu je Win lepší, ale samozřejmě jinak si myslím, že Apple skvělá volba.
Moc děkuji.