PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chodec80 26. 7. 2020 21:13

Pemare, systémová kompatibilita Asus, stejně tak všech dalších eGPU beden, je pod OSX 100%. V OSX funguje vše plug&play (AMD GPU). Ve Windows bývá problém s hotplugem. V Bootcampu je zase problém s AMD a chybou 12. Řešení je vložit do Win10 .sys soubor ze staršího buildu Windows. Vše je zdokumentované a existují k tomu postupy.

A jelikož má TB3 omezenou propustnost, tak fakt nemá extra smysl rvát do ní Vegy. To už je lepší způsob použít např. Windows notebook (nebo nějaký NUC) se správným M.2 NVMe slotem a připojit externí grafiku přes tento slot. Proti TB3 je to rychlejší.

Mně výpočetní výkon Miniho (6x i5, model 2018) stačí. Fotky skoro vůbec neodšumuju a všechny lokální úpravy provádím v Affinity, takže mě tragický výkon LR nevadí. Jen ta gpu je tragédie.
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 26. 7. 2020 21:21

Ten Thunderbolt je jasné omezení, to je jasné. Co se odšumu týče, zkusím nějaký RAW odšumět přes Topaz DeNoise na MacBooku, mini horší nebude.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 26. 7. 2020 21:35

Já Topaz Denoise na MacMini s 6core i5 užívám a celkem pohoda - jo, roztočí větrák CPU, ale pro klasické workflow, kdy se Topaz užívá cíleně na určitou fotku to není žádný problém. Pustit to dávkově na 100 fotek by tedy asi záhul byl, ale to na nic nepotřebuji.
V podstatě to samé platí při použití na MB Pro s i5 Cofee Lake (teď mám okno, kolik má jader, tuším 4) - je o něco pomalejší, přeci jen je taktovaný níže, ale dělat v tom v LR a Topaz prostě není problém.

Na limit možností těchto strojů se dostávám spíš při divočinách ve Photoshopu, když mám třeba z Olympusu 8-12 RAW souborů nafocených jako focus stack a potřebuji je složit v PS (pěkně každý do jedné vrstvy, pak auto-align a auto-blend), tak tam už mne trvání akce docela obtěžuje. Ale to naštěstí není zas tak velké procento mého focení...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 7. 2020 11:42

A je dnes dobrá doba kupovat od Applu desktop na Intelu? Apple má v plánu brzký přechod na svoje ARM procesory a dá se čekat, že podpora x86 HW i SW už nebude jako dřív, možná ji dokonce ukončí hodně rychle. Apple je továrna na peníze, nebudou přeci utrácet za udržování neperspektivní platformy a nějaké zpětné kompatibility. Naopak vyvinou tlak na zákazníky, aby přešli na novější zařízení.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 7. 2020 11:57

Tak reálně přechod vidím tak minimálně na 3-4 roky fakticky bez omezení a 5-6 let jen s menšími problémy, to už je delší než běžná morální životnost počítače...
Ono je kolem přechodu na ARM hodně řečí, ale zas takový "úprk" to nebude, i Apple má své limity. Jinak Apple právě ta zpětná kompatibilita tolik stát nebude, to už si odzkoušeli při přechodu z PowerPC na Intel - koncept Universal Binary a další věci (zažil jsem osobně).
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 27. 7. 2020 11:59

Z toho jsem měl také obavy.

Ale největší job stopper je aktuálně to, že některé moje velmi oblíbené řešení pro Mac nemají alternativu, asi největší pakárna by byl Mailstore Home, fotografické programy jsou relativně v pohodě.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 7. 2020 12:22

Běžnou morální životnost PC asi každý vidíme jinak. Minulý PC jsem měl 8 let, aktuální mám 3 roky a měnit ho se nechystám. Přitom si PC skládám sám, občas upgradnu nějaký díl, na stavbu použiju některý ze starých dílů (třeba skříň) a v neposlední řadě staré komponenty prodám nebo posunu někomu jinému. Na pracovišti měníme kancelářská PC s frekvencí tak jednou za 10 let. 3-6 let je tragédie tak jako tak a četl jsem i výrazně pesimističtější prognózy hlavně co se týče aktualizací SW třetích stran.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 7. 2020 12:56

U mna je to so zivotnostou PC tiez o nieco konzervativnejsie, keby nemam 42Mpx A7R2/R3, tak doteraz pouzivam moj "stary" pocitac z roku 2013, ktory uplne s lahkostou zvladal fotky do 24Mpx.
Doteraz ide u priatelky, je ako zalozny, bezne na nom robime fotky, no len mensie pocty.
SSD v nom aj napriek neustalym zapisom funguje vyborne (250GB Samsung 840 2,5" SATA), jedine co som casom vymenil bol CPU ventilator a zdroj (oba fungovali, no chcel som vacsie ticho). Postupne sa zmenili a zvacsili aj datove disky, no to je taka samozrejma zmena asi u kazdeho.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 27. 7. 2020 13:32

Já mám taky PC z roku 2013, taktovaný I5-4670K, SSD SATA.
RAW 24 Mpx zvládá s přehledem.
Akorát jsem mu teď dal novou skříň BQ PureBase 500 a přikoupil SSD a RAM. Větrák CPU Arctic i zdroj Corsair jsou pořád tiché jako na začátku.
Kdyby odešla deska nebo CPU, tak koupím R7 3700X a věci k němu.
Předchozí komp s Athlonem jsem měl 8 let.

Zajímá mě pouze aby měl pro mé potřeby dostatečný výkon.
Morální životnost absolutně neřeším.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 7. 2020 13:44

Tak ale v tomto ohledu zase tak moc nehrozí ani náhlá nefunkčnost Intel MAců - já tu mám pořád doma jeden notebook starý přes 12 let, který už není podporovaný v posledních dvou verzích Mac OS (nebo dokonce třech?), ale funkční je pořád v pohodě, pokud stačí výkon.
Ty výše uvedené odhady 3-6 let se týkaly podpory nejprve s nulovými a pak spíš se symbolickými problémy, ale reálně to vydrží určitě déle.
Mimochodem tu taky mám dokonce o pár let novější NB pro Windows, které s W10 mají problémy daleko fatálnější (nefunkční ovladače), v tomhle si nevybereš...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mirus1 27. 7. 2020 18:27

Pánové,tak to máte oproti mému PC úplné mladíky :-D Já už na něm jedu od r. 2008, zakoupen a sestaven dle mých komponent v Alfa Computer cz v Ostravě.
Komponenty:
deska..............Gigabyte EP45-UD3R
procák.............Intel Core 2 Duo E8400-3.0GHz,1333MHz
zdroj...............Aerocool 500W HorsePower
paměť..............DIMM DDR2 OCZ 2x2GB Reaper Ed Headpipe ED 1066MHz,před třemi roky jsem přidal ještě přesně ty samé,takže 8GB
HD...................WD Caviar 320GB,16MB
grafika..............GeForce GTS 450
Potom je PC ještě vybaven vypalovačkou LG,DVD,zvukovka Creative X-Fi, repro 5+1 Logitech a.t.d.
Začínal jsem na Win 7 a potom na prvních Win10 a jedu na nich dodnes,teď mám nejnovější verzi 2004. Nemám jediný problém,vše funguje,start z hibernace 30 sekund.Mám momentálně nainstalováno 8 různých grafických programů + další kancelářské programy jako Office a.p. Samozřejmě,že třeba otevírání Photoshopu je zdlouhavé,ale dá se s tím žít. Já už asi 3 roky mám vybrán na czc, nebo alze nový stroj asi za 25.000,-ale ještě jsem se nedokopal ke koupení,jenom měním komponenty dle novinek a.p.Stále mě stačí i ta stařena :-D
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 7. 2020 20:38

Tak už mi zase všechno chodí jak má, SSD bylo nakonec v pořádku, jen ho odpojila poslední aktualizace Windows. Prý je to tak 1:10000, ale v posledních dvou týdnech jsme takhle dopadli dva, protože v posledním updatu nebyla správně hláška nevypínejte počítač a jen to psalo restartování nebo vypínání a trvalo to dlouho, tak jsem ho vypnul násilím a bylo vymalováno. Doporučení z Microsoftu ale bylo, Windows stejně kompletně přeinstalovat, jinak se to stane znovu.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod chodec80 27. 7. 2020 20:39

Mirus1: máš můj obdiv. Podobný stroj má tchán a jako je to peklíčko na tom cokoliv dělat. Probuzení z hibernace 30 sekund? Nejen, že se na tom musí každé zpracování RAW táhnout jako sopel, ale souběžná práce s diskem je tabu a jak si jednou zvykneš na SSD, tak kroutíš hlavou při vzpomínce na HDD :-). Ale co, kuličkové myši jsme taky používali a pravidelné čištění každý bral jako zcela normální věc :-).

Macy měním po cca 4 letech, Win PC jsem postupně ugradoval, nikdy jsem ho nebral komplet od nuly.
chodec80
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 27. 7. 2020 21:04

Ono je to i počtu fotek, když jsem zpracovával 70 fotek na MacBooku ze sobotní akce, tak to bylo něco jiného, než když jsem jich měl z volejbalu desetkrát tolik. To je ale o kázni, jak když byl ještě kinofilm.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Mirus1 28. 7. 2020 05:53

Tak ještě se vrátím k mému starému PC, pouze ze zajímavosti jsem překonvertoval dávkou bez nastavení 100 rawů (1,5GB) a čekal za jak dlouho akce skončí.
Tak v Zoneru 17 (Zoner X nepoužívám) to trvalo 15min. V Photoshopu 10min. Zajímalo by mě jak dlouho by to trvalo s dnešním moderním PC třeba 6-8 jádrem Ryzen,16GB ram, SSD a.t.d.
Je mi jasné,že to bude rychlejší,ale netuším o kolik. Kdyby to někdo zkoušel,dejte vědět,protože nemám možnost to na nějakém novém stroji odzkoušet...
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka