od kakabrematu 17. 12. 2015 11:46
Flor.cz:
Má to být srovnání úpravy v LR a PS, ale práce v PS začíná importem z LR, navíc importem, který mi nepřijde zrovna logický, nevidím důvod a ani ve videu není uveden, proč by mělo být vhodné první úpravy dělat v LR a ne třeba ve PS pomocí CR.
Dále například ke konci videa, kdy 13:25 "dejme tomu chci upravit tady to listi aby vypadalo podzimnějc, vezmu nástroj odstin a sytost ...." takže pokud o sobě říkáte, že jste lektor PS a že tohle je vyúkový tutorial, tak onen nástroj odstín a sytost není nástroj, ale adjustment layer/vrstva úprav. Tvrdíte, že chcete upravit "tady to listí" a přitom úpravu aplikujete na všechny viditelné části všech vrstev tedy komplet na celou vytvářenou grafiku/fotku.
Takže "půlku" tutoriálu tam různě šoupete šoupátky abyste vytvořil hezkou fotku a když ji máte, tak její celkový ráz změníte jen tak mimochodem při měnění listí na podzimní.
Používáte obraty jako "a protože se to tady dost ztmavuje, tak zase zpátky prosvětlím stíny", což mi přijde ve stylu "no koukněte je tady plno šoupátek, tak jedno šoupnem tam, druhý sem, nakonec nám z toho něco pěknýho vyleze"... viz ty zmíněné listy, kdy v tutoriálu lektora PS by měl být podle mne rozhodně nějaký sofistikovanější postup....chybí mi tam nějaká koncepce jakože stanovení si cílů, prostředků k jejich dosažení a následná ukázka provedení.
"Takže ve PS vidím složený obraz a je to vlastně výsledek tří vrstev" - IMO to jsou vrstvy dvě a jedna vrstva úprav, což je něco dost podstatně jiného než klasická vrstva - ne že bych Vás nepochopil, ale říkáte tam, že Vy jste lektor a tohle je tutorial součástí online vyúkvého kurzu PS tedy má to být pro někoho, kdo se podle toho má něco naučit a pochopit.
Našel bych tam podobných věcí více, ale myslím, že tohle stačí k tomu, abych vysvětlil, co míním hodnocením "zmatečný a zavádějící".
Že tutoriál vyšel na fotorádci mi nepřijde svědčící o čemkoliv krom toho, že tam vyšel.