Fotky lesa v mlze - jak na to?

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cerstve.vyorana.mys 27. 4. 2014 20:16

Ahoj,

zajímalo by mě, jak vyrobit na fotkách mlhu. Často vídám fotky lesa v mlze, kde stromy mají sytou barvu, ale mezi nimi je mlha a vytváří to dojem takovýho tajemna. Pár ukázek, co myslím:

http://janek-sedlar.deviantart.com/art/ ... -444440671
http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25 ... &gal=photo
http://janek-sedlar.deviantart.com/art/ ... -436452722

Nikdy jsem v reálu neviděla, aby les vypadal tahle. Když jsem zkoušela fotit v mlze, neměla jsem tak pěkně probarvený a prokreslený popředí. Poradíte někdo, jaký nástroje použít a jak dosáhnout takovýho efektu?
cerstve.vyorana.mys
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 27. 4. 2014 21:48

Brzy rano jsou takove zabery celkem bezne. A kdyz je to kolem rijna, tak pak jsou i ty barvicky, kterym se pomuze polarizacnim filtrem (tim se listy zbavi odlesku), potazmo upravou v pocitaci, pripadne vhodne zvolenym obrazovym profilem (napr. krajina).
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 4. 2014 06:42

Casto vidim sceneriu v lese, kedy vhodne svieti slnko pomedzi listy, ze to vytvara velmi zaujimavu atmosferu, ale obvykle to nevelmi viem zachytit (ostatne na tu chvilku). Potom novembrove hmly a trosku upravit krivku. Polarizak som este neskusal na toto, tak mam dobry tip :). Dik Peter, niekedy to snad vyskusam aj ja.
Inak ale tak drsnu cervenu les nema nikdy, tak to bude nejaka uprava (alebo je to tiez efekt polarizaka ?)
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 28. 4. 2014 08:40

Urcite je to postproces.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 28. 4. 2014 08:40

To jsou jen démonický úpravy, na fotce s rudým listím je fialová stezka a na té s oranžovým je oranžový celý les..
To se dá doprasit křivkama, nebo pohodlněji přes nějakej "filtr" v editoru.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 28. 4. 2014 08:56

Jj malování, někdy mě přijde že i nějaké to světlo se domaluje. :-) Najdi si bukový nebo dubový lesík, zajímavý/vé stromy, počkej na nízkou mlhu a do které jde slunce a budeš mít základ na takové fotky.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 4. 2014 14:36

Chce to širokoúhlý objektiv, kdy se k těm stromům dostaneš hodně blízko a popředí pak není tolik v mlze. Určitě se to neobejde bez nějakých úprav na počítači.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 28. 4. 2014 15:00

Ty fotky jsou určtitě upraveny, pravděpodobně nějakým takovýmto postupem - http://blog.flor.cz/photoshop-tutorial- ... y-realite/
+ ještě navíc zvýšení sytosti barev
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 6. 5. 2014 22:42

muzes si pomoct dymovnici ;) ale jednodussi bude photoshop, bila vrstvy s velkou pruhlednosti a na nich masky.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Janeiro 6. 5. 2014 22:57

Jasne, to se da ve photoshopu. A stromy muzes stahnout z googlu. Hlavne nechod do lesa
Janeiro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 7. 5. 2014 09:13

Janeiro píše:Jasne, to se da ve photoshopu. A stromy muzes stahnout z googlu. Hlavne nechod do lesa

To jsi nepochopil on si ten les chce vyfotit a chce jen ten nasvetleny opar vyresit. Lepe cti ;-) :-))
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 7. 5. 2014 09:45

Malíři nebo grafici to mají jednodušší. Co chtějí, si namalují, nebo vyrejou. Fotograf, když to nenajde echt na zeměkouli, aby si pomáhal v PS. Nebo ten obrázek nemá. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 7. 5. 2014 10:26

Puntík píše:Malíři nebo grafici to mají jednodušší. Co chtějí, si namalují, nebo vyrejou. Fotograf, když to nenajde echt na zeměkouli, aby si pomáhal v PS. Nebo ten obrázek nemá. :-)
Zdravím

Kdo neni dobry grafik nemuze byt ani dobry fotograf. Ty svety jsou k sobe dnes prilepe a neoddelitelne. Viz fotky popular na 500px.com
Grafikem nazyvam toho co umi udelat kvalitne postprocess. Cloveka co jen foti digitalne a nedela postprocess a mysli si ze to je to nejlepsi co muze udelat nazyvam cvakalem. ;-)

-- 7. 5. 2014 11:29 --

Jinak moje posledni fotka ma u oken to same co v tom lese. Dodelaval jsem tam jakoby osvetleny prach.
Obrázek
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 7. 5. 2014 10:54

Posobi to na mna ako kvalitne komixové okno. A to nemyslim vobec zle alebo urazlivo. ;)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BigglesO27 7. 5. 2014 10:56

chel: Proč hned agresivní tón? Že by nějaký zasutý komplex? Čím lépe zastihnu okamžik fotoaparátem, tím méně je práce v postprocesu. Asi nikdo nebude tvrdit, že se bez něj zcela obejde. Na druhou stranu, pokud by měl být kladen smysl jen (především, atp.) na postproces, stačí mobil a hodiny u fotokrámu, což je stejně zjevná blbost...
BigglesO27
Návštěvník

Další stránka