Třídění fotografií dle datumu

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 11. 2. 2014 19:02

Dobrý den

Dávám dohromady své fotografie (cca 48 000 ks). Snažím se to jednoduše roztřídit dle roku a navíc i dle měsíce, kdy byla fotka pořízena. Poté složky namapuji do Picassy a tam se pokusím nějak logicky otagovat.

Bohužel, některé pokusy už proběhly a při nich se mi povedlo poškodit exif data. Nyní mám například fotografii, která má správné datum pořízení 31.12.2004, ale datum vytvoření má 6.6.2009. Doposud jsem to třídil v TC, kde je datum vytvoření a nyní koukám, že to mám blbě.

Jde nastavit v TC, aby ukazoval datum vytvoření (nebo jiný SW?).
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod landov 11. 2. 2014 19:31

Zoner vie filtrovat podla dátumu vytvorenia alebo dátumu modifikacie fotiek...
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Callgaro 14. 2. 2014 14:19

Teď bych kecal, ale neumí třídit náhodou podle datumu snímání i picasová knihovna?
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 14. 2. 2014 16:02

Sice si nejsem jist jestli jsem pochopil, přesný výsledek, ale Zoner Photo Studio pojmenuje soubor podle času pořízení a lze nakonfigurovat jak. Pro jistotu používám i sekundy. :-)

Určitě to zvládnou i další organizátory fotek.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 15. 2. 2014 10:48

Snad každý rozumný program pro správu fotek (XnView, Zoner Photo Studio atd.) umí pracovat s EXIF metadaty a podle nich i seřadit fotky. Možná jste žádná EXIF data nepoškodil, ale jen do nich zapsal datum a čas poslední editace. EXIF data obsahují několik datumů, podle překladu EXIFu např. datum vytvoření, digitalizace, originál, poslední změny apod.
Při práci v TC je třeba rozlišit s jakým datem vytvoření pracujete. Běžně správci souborů pracují jen s systémovými daty, kdy byl soubor vytvořen, změněn a otevřen, což mohou být data úplně rozdílná od dat v EXIF fotky. Např. fotka má v EXIFu datum 1.2.2014, ale systémové datum vytvoření bude den, kdy fotky zkopírujete z paměťové karty na disk a vy na třídění fotek potřebujete pracovat s daty v EXIFu (samozřejmě pokud bylo ve fotoaparátu nastaveno správné datum a čas). Pokud chcete pracovat třídit fotky v TC, je třeba si nainstalovat nějaký "obsahový" plugin zobrazující EXIF metadata např. http://www.totalcmd.net/plugring/iptcwdx.html a pak si nadefinovat vlastní sloupce.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gooorila 17. 2. 2014 18:46

Děkuji za tip. Nyní jsem doplněk doinstaloval a skutečně se mi při zběžném pohledu v přidaném sloupci (DateCreated) ukazuje správný údaj. Zatím jsoem koukal jen do dvou složek a vypadá to OK, tak snad to bude OK všechno. Děkuji.
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hoax 17. 2. 2014 19:24

Jinak, pokud je potřeba editovat přímo exif, výborný je na to ExifTool(GUI). Ty tři data se tam dají pohodlně hromadně změnit.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cz.charlie 17. 2. 2014 20:51

ExifTool mi tvrdošíjně odmítá pracovat pod Win7/64, čímž nechci tvrdit, že je špatný,možná jsem jen neměl dost trpělivosti ho přesvědčovat. Problém mi beze zbytku vyřešil ExifPilot.
cz.charlie
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 18. 2. 2014 11:57

Na win7 x64 jsem nikdy problém neměl. Kompatibilní je. Pořád se vyvíjí. Koukám, že exifpilot má na dávkové zpracování plugin za 80$:)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 18. 2. 2014 18:52

Zoner je pro správu fotografií bezkonkurenční. TC je nepřehledný, snadno se do toho člověk zamotá a je hned velký problém.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 19. 2. 2014 10:17

Zoner je na běžnou správu fotek a práci s metadaty pro většinu lidí dostačující. Ale pokud byste potřeboval nějaké vyhledávací harakiri podle exifu např. najít fotku cvaknutou Pentaxem v červenci roku 2012, focenou s bleskem, s vyvážením bílé na zataženo, ohniskovou vzdáleností 50 mm, clonou 1.8, závěrkou 1/60s, ISO 100, s bobovým měřením expozice, orientovanou na výšku a upravenou v Adobe Lightroom :D, tak tohle vám Zoner neumožní. TC je přehledný tak, jak si ses člověk nastaví ;).
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník