Notebook vs. PC

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Mcfee 6. 11. 2013 16:36

Zdravím, měl jsem v plánu pořídit si notebook (ASUS N56VV-S4027 + 120Gb SSD), nicméně v celé republice není skladem a ted jsem narazil na nějaké články a taky spolužáci mě přesvědčovali k variantě PC + levnějši notas. Nefotím profesionálně, ale párkrát do měsíce nějakou tu zakázku (většinou portréty) mám. Na http://www.svethardware.cz/doporucene-p ... 2013/36428 jsem narazil na to že notebooku mají oproti PC menší výdrž při vysoké zátěži. Jaké máte vy osobně zkušenosti s prací s grafikou na noteboocích (samozřejmě s ext. monitorem)? Nerad bych aby mě hned po vypršení záruky notas prostě přestal fungovat kvůli tomu že jsem ho denně používal. Hry skoro nehraju a 3D nerendruji, nicméně v PS dělám často v 16 bitech a někdy fotím reportáž a pak konvertuju z RAWu třeba 300 snímků. Byl bych rád kdyby mě ten notebook vydržel alespoň takových 5 let...
Mcfee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 6. 11. 2013 17:34

no, i kdyby vydržel 5 let a 14 dní k tomu, tak v jedné věci to bude obrovský kompromis od začátku- monitor, to bývá viditelně největší slabina notebooků

jinak si nemyslím, že občasné zpracování fotek nějak zásadně ovlivní životnost notebooku, pokud má pro tebe mobilita význam a displej ti vyhoví, tak jdi do něj
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 6. 11. 2013 17:46

Já mám slušný notes s i5 a 8GB RAM, ale fotky bych na tom ddělat nechtěl. Každé posunutí náhledu 1:1 je věčnost než se přeskládá obraz... Na desktopu s dedikovanou VGA to chodí na cvrnknutí.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 11. 2013 18:20

Má to dedikovanou grafiku, takže většina SW na tom bude akcelerovat grafické operace. Nutno ale podotknout, že zatímco tyhle karty práci zrychlí 5x, tak plnokrevná grafiko v desktopu 14k. Procík taky bude o něco pomalejší kvůli úspoře energie.

Imho, na tom vcelku půjde pracovat, s dobrým externím monitorem se zbavíš hlavního handikepu v podobě "nekvalitního displeje".

Klasické PC za tuhle cenu taky žádnej trhač asfaltu nebude, obzvlášť pokud bys musel kupovat všechno. O něco vyšší výkon za cenu přenosnosti.

Mě to přijde jako plichta. Samozřejmě na ntbk si nic neopravíš sám a servis vůbec bude trošku komplikovanější. V tomhle směru míval nejlepší služby DELL, ale připlácelo se to (NBD apod.)

Počítej určitě s externím diskem, ideálně USB3

-- 6. 11. 2013 17:22 --

*Pět let je na noťas dost. Já měl předchozí Lenovo T400s 4 roky a to je konstrukčně jiná liga než Aušus (teda bývavala, už to taky není co bylo)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Mcfee 6. 11. 2013 19:10

Tak ext. disk s USB 3.0 mam (2TB+0,5TB)
S asusem zkušenosti nemám, dřív jsem na něj slyšel taky hodně negativních reakcí, ale prochazel jsem fora a v poslední době si nikdo nijak zvlášť nestěžoval...
No a kdybych se přilonil k variantě notas + desktop tak za 17 000 ( +7 000 na levny notas) bych PC s grafikou kt. podporuje PS shaněl asi těžko...
Mcfee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 6. 11. 2013 21:46

V pohodě, ASUS patří k těm lepším výrobcům, jen 5 let na noťas je dost. Vždycky bylo.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod daikatana_ 8. 11. 2013 22:29

Já osobně už bych do desktopu nešel. Dnešní notebooky už se výkonem hodně desktopu blíží. Navíc je to malý a mobilní. Procesor to má vynikající, grafika nepatří k nejrychleším, ale dobrá je. Deskop za 17 000 bude horší, než to co nabízí ten asus.

Zatim mám Alienware M18x a za žádnej deskop bych to nevyměnil.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 9. 11. 2013 17:15

Vždy to bylo a bude o tom, že NB vyjde proti desktopu citelně dráž při srovnatelném výkonu.
Výkonný NB taky nebude zrovna dokonale přenosný (často mají 16" a víc).
NB bude taky potřeba mít připojený ke kvalitnímu monitoru, takže je otázka zda ta mobilita má smysl.

Ve zkratce zatímco výkonné PC pořídíš bez monitoru pod 15tis. stejně výkonný NB nepořídíš vůbec, a ten co tomu bude blížit bude highend z cenovkou přes 40.
_DAVE_
Návštěvník