neviem ci som v spravnej sekcii, ale tato sa mi zdala najvhodnejsia. dlho prechadzam rozne fora a temy, no nikde sa mi nepodarilo najst vhodnu odpoved na moju otazku. v poslednej dobe mi vrta v hlave myslienka kalibracie monitora. koli novemu prirastku mi momentalne ostalo ako hobby iba fotenie

Dlho som skusal rozne nastavenia, fotil, skusal, zase nastavoval, nebol som nejak s vysledkami spokojny. Dlho som hladal rozne kombinacie az som nakoniec zacal s fotenim iba do RAW. Fotky potom dost brutalne roztriedim a co mi ostane sa snazim nejak "vyvolat" Lightroom-e. Vacsinou ale islo iba o WB, expoziciu, porp. nejaky orez. Vsimol som si ze jpg nahlad z raw-u sa mi zdal krajsi, fotky mali prijemnesie zafarbenie, krajsie pletove tony. Asi klasicky problem pri prejdeni z fotenia na mobil a kompakt k zrkadlovke. Tom som si ale plne uvedomoval a snazil sa hladat cestu. Fotenim sa zivit ale nemienim, len sa chcem bavit a mat pekne rodinne fotky. Mozno hlupe, ale myslim ze nebudem sam

Samozrejme sa fotit musim naucit sam, tazko sa v tom da jednoducho poradit, ale pri praci s monitorom by som chcel mat co najvernejsie farby. Do lightroom-u som si stiahol kalibracny profil pre svoj fotoaparat (v polozke camera calibration) ale pokoj mi neda monitor. Pri nom som sa trochu unahlil a kupoval som ho v case ked som o tom tak nepremyslal ako teraz. Na beznu pracu sa mi zdal ako best buy, no na fotenie nic moc. Ma len 6+2-bit farebnu hlbku, sRGB a jas 300. Teraz by som kupil uz nieco ine. Do oka mi, ani neviem preco, padla sonda SPYDER4PRO. no pri citani recenzii sa mi nepaci ta vec, ze kalibracia prebieha iba upravou farebneho profilu. Hladam nieco cim by som si monitor skalibroval skor hardverovo, teda cez osd a pripadne odchylky cez profil, alebo pouzil sondu aj na kalibraciu TV (pri spyder4 musim dokupit TV upgrade). Existuje vobec nieco take, alebo je nutne kalibrovat stale dookola a upravovat hodnoty cez OSD kym sa nepriblizim k tomu co mi "opravi" sonda cez profil?
teraz vlastne ani sam neviem co asi chcem. zbytocne som sa rozpisal a netusim ci je z toho zrozumitena moja otazka. ako najpohodlnejsie nastavit realne farby na monitore cez OSD? proste mat istotu (alebo aspon pocit), ze to co mi z fotoaparatu a z monitora lezie, je technicky najblizsie realite a zbabrana kompozicia alebo neostrost je uz moja kapusta.skusal som rozne "okometricke" metody, no uz sam neviem co je vlastne "spravne" a co nie.
no nic. ked sa niekto prehryzol az do konca, tak aspon zazelam pokojne prezitie zbytku roka, prijemneho silvestra a vsetko len to najlepsie do noveho roka.