kalibracia Dell U2412M a Nikon D90

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod warezo 30. 12. 2012 15:04

dobry den vsetkym
neviem ci som v spravnej sekcii, ale tato sa mi zdala najvhodnejsia. dlho prechadzam rozne fora a temy, no nikde sa mi nepodarilo najst vhodnu odpoved na moju otazku. v poslednej dobe mi vrta v hlave myslienka kalibracie monitora. koli novemu prirastku mi momentalne ostalo ako hobby iba fotenie :-) chodil som na rozne akcie, fotil som prirodu, no teraz uz ostava cas iba na synatora. Mam Nikon D90, k tomu Nikkor 18-200, Tokina 12-24 a Nikkor 50/1,4. Vybava nic moc. Tu tokinu asi predam lebo nemam moznost ju vyuzit a ani fotenie krajiny alebo architektury ma nechytilo. A ten 18-200 je skor koli manzelke. No to som sa ale zbytocne rozkecal, vratim sa k mojmu problemu...
Dlho som skusal rozne nastavenia, fotil, skusal, zase nastavoval, nebol som nejak s vysledkami spokojny. Dlho som hladal rozne kombinacie az som nakoniec zacal s fotenim iba do RAW. Fotky potom dost brutalne roztriedim a co mi ostane sa snazim nejak "vyvolat" Lightroom-e. Vacsinou ale islo iba o WB, expoziciu, porp. nejaky orez. Vsimol som si ze jpg nahlad z raw-u sa mi zdal krajsi, fotky mali prijemnesie zafarbenie, krajsie pletove tony. Asi klasicky problem pri prejdeni z fotenia na mobil a kompakt k zrkadlovke. Tom som si ale plne uvedomoval a snazil sa hladat cestu. Fotenim sa zivit ale nemienim, len sa chcem bavit a mat pekne rodinne fotky. Mozno hlupe, ale myslim ze nebudem sam :-)
Samozrejme sa fotit musim naucit sam, tazko sa v tom da jednoducho poradit, ale pri praci s monitorom by som chcel mat co najvernejsie farby. Do lightroom-u som si stiahol kalibracny profil pre svoj fotoaparat (v polozke camera calibration) ale pokoj mi neda monitor. Pri nom som sa trochu unahlil a kupoval som ho v case ked som o tom tak nepremyslal ako teraz. Na beznu pracu sa mi zdal ako best buy, no na fotenie nic moc. Ma len 6+2-bit farebnu hlbku, sRGB a jas 300. Teraz by som kupil uz nieco ine. Do oka mi, ani neviem preco, padla sonda SPYDER4PRO. no pri citani recenzii sa mi nepaci ta vec, ze kalibracia prebieha iba upravou farebneho profilu. Hladam nieco cim by som si monitor skalibroval skor hardverovo, teda cez osd a pripadne odchylky cez profil, alebo pouzil sondu aj na kalibraciu TV (pri spyder4 musim dokupit TV upgrade). Existuje vobec nieco take, alebo je nutne kalibrovat stale dookola a upravovat hodnoty cez OSD kym sa nepriblizim k tomu co mi "opravi" sonda cez profil?
teraz vlastne ani sam neviem co asi chcem. zbytocne som sa rozpisal a netusim ci je z toho zrozumitena moja otazka. ako najpohodlnejsie nastavit realne farby na monitore cez OSD? proste mat istotu (alebo aspon pocit), ze to co mi z fotoaparatu a z monitora lezie, je technicky najblizsie realite a zbabrana kompozicia alebo neostrost je uz moja kapusta.skusal som rozne "okometricke" metody, no uz sam neviem co je vlastne "spravne" a co nie.

no nic. ked sa niekto prehryzol az do konca, tak aspon zazelam pokojne prezitie zbytku roka, prijemneho silvestra a vsetko len to najlepsie do noveho roka.
warezo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 30. 12. 2012 19:32

Tohle bohužel nijak nejde. Buď má monitor HW kalibraci, nebo jen kalibruješ ICC profil.

Jsou i relativně levné monitory s HW kalibrací, zkus Extrahardware.cz a jejich recenze monitorů.

Od oka je kalibrace skoro nemožná..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod warezo 30. 12. 2012 20:02

tak to som si aj myslel, ale dufal som. monitor nema ani rok, takze buduem musiet pockat az sa niekomu v rodine pokazi a potom by som nieco vybral. musim sa teda zmierit s sw kalibraciou. vyssie som spominal dalacolor spyder4pro, ale skor koli cene a dostupnosti. existuje nejaka ina v podobnej cenovej kategorii ale lepsia? setrit na tom velmi nechcem, ved do foto vybavy som dal viac, no teraz ma prednost hypoteka...

EDIT: natrafil som zatial na tieto:
http://www.prolaika.sk/e-shop/datacolor-spyder4pro/

http://www.prolaika.sk/e-shop/eizo-easypix2-sonda-ex1-kit/

http://www.prolaika.sk/e-shop/x-rite-i1-display-pro/

predpokladam ze v tejto cenovej kategorii velke rozdiely vo vybave nebudu. oplati sa priplatit si alebo staci aj nejaka lacnejsia?
http://www.prolaika.sk/e-shop/x-rite-eye-one-display-lt-kolorimeter/
http://www.prolaika.sk/e-shop/x-rite-colormunki-smile/
warezo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod RoboK 30. 12. 2012 20:53

Používam sondu X-Rite i1 Display Pro, a môžem len doporučiť. Okrem grafickeho monitora som kalibroval aj notebook a rozdiel je obrovský.
RoboK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod warezo 30. 12. 2012 21:33

a nebudem si zbytocne priplacat za moznost hw kalibracie eizo? lebo dalsi monitor kupim radsej so vstavanou kalibraciou.
warezo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod NefroniK 3. 1. 2013 14:44

Pokiaľ fotky budeš mať len pre seba, resp. pre rodinu a tlačiť či už doma alebo v labe bez toho aby si vedel, aký profil je použitý na tlač je ta kalibrácia úplne zbytočná.
A zbytočná je aj vtedy, keď vystavuješ fotky na fotoportáloch a podobne alebo aj akékoľvek iné nekomerčné účely (ale aj komerčne), kde sa nekladie dôraz na presnosť farieb, nakoľko každý má úplne iný monitor ktorý má nastavený úplne inak.

Ale k monitoru:
"You can access the monitors factory menu as well but be careful not to change anything without knowing what you've done or how to change it back. Use the menu at your own risk! To access the factory menu, hold the top two buttons down while powering the monitor on. Once it is on, press the top button to bring up the menu. You can define the RGB levels for each of the colour temp preset modes here and there are a few other settings relating to the operation of the display."

Obrázek

zdroj
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RoboK 3. 1. 2013 21:12

NefroniK, máš zauímavý názor na kalibráciu.
Absolútne s tebou nesúhlasím. :-)
RoboK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 4. 1. 2013 00:23

RoboK píše:NefroniK, máš zauímavý názor na kalibráciu.
Absolútne s tebou nesúhlasím. :-)

Prečo? :D Ja mám ten istý monitor a nevidím potrebu ho kalibrovať na takéto účely aké som písal, pričom ho takto používam aj ja. Nad kalibráciou som tiež kedysi rozmýšľal (vtedy som mal dokonca ešte NB s TN LCD) ale po zvážení mi pripadalo kupovať sondu ako vyhodené peniaze. Rovnako aj na tento lepší monitor. Poznám niekoľko fotografov ktorí fotia komerčne, mnohých webových grafikov na profesionálnej úrovni a ani doma ani v práci nemajú kalibrované monitory. Tie sondy by pritom mohli mať aj zdarma, ale nepotrebujú to. A povedia ten istý dôvod - aj tak to každý uvidí na svojom monitore inak.
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod RoboK 4. 1. 2013 09:46

Pri kvalitných monitoroch je farebná vernosť vcelku slušná, ale ak používam aj slušný monitor aj notebook, chcem na tých zariadeniach vidieť v rámci možností to isté a čo najbližšie realite . Pre každého je dôležite niečo iné, niekto považuje aj fotografovanie za zbytočné, ale to už sme mimo témy. Ak sú to pre teba, a iných vyhodené peniaze, je to v poriadku, každý máme svoju hlavu a používame ju ako uvážime za vhodné. :-D
RoboK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 4. 1. 2013 10:36

to vazne mas az take rozdiely s tym Dell monitorom? ved v testoch dopadol dost slusne.

mam dva PC, na jednom LG IPS 231 a k nemu stiahnuty z webu ICC profil z jedneho testu kde ho kalibrovali sondou (jasne ze viem,ze kazdy kus sa ma kalibrovat na danom PC).

na druhom PC mam teraz cerstvo kupeny LG IPS 235, ten ma dokonca prilozeny certifikat od vyrobcu o kalibracii, k nemu som ani ICC profil do Win7 nedaval, opat v testoch doporucili nastavit iba nativny sRGB profil.

a vysledok? oba LG monitory mi ukazuju to iste, tj. fotka vyzera vo Windows/Zoneri/Adobe LightRoom/na webe/vytlacena z labu (fujifoto v Petrzalke) ROVNAKO! :-)

to ze ludia vidia tu fotku kazdy inak na webe na svojich monitoroch/notebookoch inak je uz ina vec, kedze kazdy ich ma inak nastavene (nekalibrovane). Pre mna je dolezity fakt, ze u mna su upravene fotky OK (aj vizualne, aj podla histogramu) a aj vytlacene v labe na papieri su OK. Teraz 19teho idem fotit dalsiu svadbu znamemu, takze obavy o zobrazenie nemam ziadne.
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod NefroniK 4. 1. 2013 11:01

lennyl píše:a vysledok? oba LG monitory mi ukazuju to iste, tj. fotka vyzera vo Windows/Zoneri/Adobe LightRoom/na webe/vytlacena z labu (fujifoto v Petrzalke) ROVNAKO!

Presne toto som tým chcel povedať. Pokiaľ tlačíš a je pre teba dôležité aby si to na svojich zariadeniach videl identicky tak áno. Ale ani tu si nekalibroval nič ty osobne, ako píšeš. Svadobné fotky sú už iná kategória, nikto nechce mať z bielych šiat sivé, modré, zelené alebo do červena.
NefroniK
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 7. 1. 2013 11:03

Update: porovnaval som LG IPS 231 a 235, nakoniec som nacital do Windows7 aj pre 235 ICC profil ktory som kedysi stiahol z recenzie z webu kde recenzovali model 231 a teraz je uz na oboch monitoroch identicky obraz :-)

cize zaver: ak niekto pozoruje farebny posun na svojom monitore, je vhodne si kupit HW sondu a skaliborovat ho (vytvoreny ICC profil nacitat do Windows), v tomto pripade by mal mat asi najlepsi vysledok. Dalsia moznost je stiahnut z dakeho testu z webu ICC profil, ale tu hrozi, ze kus od kusu monitoru sa bude lisit a vysledok nebude 100%-tny, ja som mal zrejme stastie na oba LCD panely.
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník