úprava nejen svatebních fotek

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod player 30. 6. 2012 13:39

jack08 píše:jestli Ti nepovedená fotka stojí za teoretické rozbory, ohledně použitého skla, ohniska a clony, tak mně rozhodně ne. DOF se mi zdá docela velká, takže nebudu zkoumat co a jak. Pokud bych tohle fotil já s FF, půjdu blíže ke svatebčanům, získám menší DOF a zároveň eliminuji zbytečný a rušivý prostor kolem nich. Jednodušeji řečeno: stejně nepovedenou fotku lze vyrobit libovolným snímačem...

Proc se snazis debatu svest uplne nekam jinam? Vidis snad nekde v mem prispevku na ktery reagujes, ze bych resil jinou, nez technickou stranku fotky? Je to vazne tak nejasne, ikdyz jsem citoval cast tveho prispevku, na kterou jsem velmi konkretne reagoval?
Z tveho textu bohuzel vnimam velmi silny alibismus, cimz se vracim k jadru diskuse. Tys napsal, ze to vyfotis s APS-C, ja ti odpovidam, ze prakticky nevyfotis (vcetne faktickych argumentu proc tomu tak je). A tva reakce?

stejně nepovedenou fotku lze vyrobit libovolným snímačem...

Promin, ale kde to pak jsme? Co je tohle za diskusi potom?

A jeste jeden dodatek si neodpustim. Pokud bys sel ke svatebcanum jeste blize s timto ohniskem, tak krom toho, ze je "narves" do zaberu, z nich zaroven udelas solidni karikatury. Do jake miry tvuj pristup z te fotky udela hodnotnejsi umelecke dilo nez jakym je ted, ponecham na posouzeni ostatnim.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 30. 6. 2012 14:06

@Ondrej bobek: atraktivní-neatraktivní fotky vytváří fotograf prostřednictvím svého fotoaparátu. Když si někdo pořídí ..."ideálně FF"... (jak sám uvádíš) a přitom nemá o focení konkrétnější představu, těžko vytvoří něco "atraktivního". Je to spíše o umu a fantazii fotografa. Otázkou může být, co si představuješ konkrétně pod pojmem atraktivní fotka...

@player: tyhle Tvoje dlouhé úvahy a rozbory se nedají číst.
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 30. 6. 2012 14:16

Když si někdo pořídí ..."ideálně FF"... (jak sám uvádíš) a přitom nemá o focení konkrétnější představu, těžko vytvoří něco "atraktivního".

Souhlasim, sam jsi toho dukazem, no offense, viz to tve "Pokud bych tohle fotil já s FF, půjdu blíže ke svatebčanům, získám menší DOF a zároveň eliminuji zbytečný a rušivý prostor kolem nich".

@player: tyhle Tvoje dlouhé úvahy a rozbory se nedají číst.

Uz bych se s alibismem jen opakoval...Krom toho me prekvapuje, ze nekdo chodi na diskusni forum, kdyz ocividne vlastne diskutovat nechce.
Naposledy upravil player dne 30. 6. 2012 14:36, celkově upraveno 1
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 30. 6. 2012 14:23

Sorry, ale prečítal si si asi len časť o technike. Spomenul som tam aj fotografa a že to chce roky cviku... no nebudem sa dohadovať, keďže stále dookola len dopĺňaš tú časť, ktorá tam už je spomenutá...

Čo si predstavujem pod pojmom atraktívna fotka je asi jedno... v každom žánri je ich mraky a taká fotka vždy vyzerá inak.
Hore v diskusii je konkrétna otázka a fotky v prirodzenom svetle s malou HO... pre to sa tu riešia veľké snímače, svetelné objektívy a napr. Lightroom...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 30. 6. 2012 14:41

Ondrej Bobek píše:Hore v diskusii je konkrétna otázka a fotky v prirodzenom svetle s malou HO... pre to sa tu riešia veľké snímače, svetelné objektívy a napr. Lightroom...

v původním dotazu od PhotoJane je ale něco jiného, zkus si to pročíst znovu. Dotaz se točí kolem úprav a výsledku.

player píše:...Pokud bys sel ke svatebcanum jeste blize s timto ohniskem, tak krom toho, ze je "narves" do zaberu, z nich zaroven udelas solidni karikatury...

Ty víš jakým objektivem, ohniskem a clonou je foceno?? Blíže je míněno za účelem odstranění rušivého okolí a podle toho se snad řídím výběrem ohniska...
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 30. 6. 2012 15:03

jack08 píše:Ty víš jakým objektivem, ohniskem a clonou je foceno?? Blíže je míněno za účelem odstranění rušivého okolí a podle toho se snad řídím výběrem ohniska...

Když se na tu fotku podíváš, tak je celkem patrný, čím je to focený....
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 30. 6. 2012 15:05

Ty víš jakým objektivem, ohniskem a clonou je foceno?? Blíže je míněno za účelem odstranění rušivého okolí a podle toho se snad řídím výběrem ohniska...

Vubec si nezaslouzis, abych na tebe reagoval, nebot na to, na co se ted ptas, je v mych predchozich prispevcich odpovezeno :roll:
Ale opakovani matka moudrosti, takze:

Pokud by treba fotka cislo dve byla focena 24mm/f2.8 na FF (coz je muj nezavazny odhad)

Nezavazny odhad na zaklade vlastni praxe. Klidne to muze byt ale jeste neco svetelnejsiho, treba 24/1.4.

Sirokouhle ohnisko MA svuj SMYSL, takovyto feeling (stale je rec o druhe fotce) z APS-C nedostanes i kdyby ses rozkrajel (opet se dostavam k puvodni debate) a i z tohoto duvodu voli ti, kteri pozaduji prave takovyto feeling (perspektiva, DOF), FF aparaty, jak pise Ondrej. Takovyto zaber neni omyl, ale zamer.

Dalsi zaber na ukazku, ktery s cropem neudelas:
Obrázek
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 30. 6. 2012 15:24

@player: opět zavádíš flame, jako pod každou diskuzí a vkládáš sem svoje výcvaky, které s theadrem přímo nesouvisí.
Já přeci nic neříkám proti FF a širokoúhlém ohnisku a významu ve fotografii. Jen říkám, že fotka v odkazu je špatná a podobný, pochopitelně ne zcela identický a nepovedený výsledek lze pořídit cropem.
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 30. 6. 2012 15:40

jack08: to je k nevire. Clovek, kterej strhava diskusi jinam, protoze mu evidentne chybi protiargumenty, me bude osocovat z flamu. Navic samozrejme opet klames, stejne jako v disusi o oleji na snimaci. Zadny svuj "vycvak" sem nevkladam, prestan sve nicim nepdolozene domnenky predkladat jako fakta uz konecne.

"Jen říkám, že fotka v odkazu je špatná a podobný, pochopitelně ne zcela identický a nepovedený výsledek lze pořídit cropem."

Takze uz zacinas preformulovavat sva predchozi tvrzeni? Viz:

"Až na jedinou výjimku, která se dá navíc pořídit i APS-C, ve fotkách vidím s trochou nadsázky spíše kompakt..."

Ted si rikam, ze jsem vubec reagoval a snazil se ti neco vysvetlit (i proto vlozena dalsi fotka z FF, obdoba druheho obrazku z pocatku diskuse), s ohledem na tu tvou vetu o kompaktu... :roll:
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 30. 6. 2012 15:45

@player: mně stačí, že špinavý snímač dole vpravo, čistíš dole vpravo...
/konec OT/
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 30. 6. 2012 15:56

Prozrad mi prosim te, jak si prisel na to, kde nebo jak JA cistim svuj snimac?

prestan sve nicim nepodlozene domnenky predkladat jako fakta uz konecne

Shrnuti. Pocatek diskuse mezi uzivateli jack08 a player:

jack08: Ohledně ukázkových fotek: tak to je nefalšovaná hrůza a nevidím v nich žádný jasný FF. Až na jedinou výjimku, která se dá navíc pořídit i APS-C,

player: Pokud by treba fotka cislo dve byla focena 24mm/f2.8 na FF (coz je muj nezavazny odhad), tak bys na APS-C (s crop faktorem 1,5) potreboval na obdobny efekt (DOF, perspektiva) objektiv s ohniskem 16mm a svetelnosti f1.8. Vis o nejakem takovem objektivu?

A jak reagoval uzivatel jack08 na jasne polozeny dotaz?

jack08: jestli Ti nepovedená fotka stojí za teoretické rozbory, ohledně použitého skla, ohniska a clony, tak mně rozhodně ne...

At si udela kazdy obrazek sam, Ondrej Bobek uz to vzdal, beru si z nej priklad.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 30. 6. 2012 20:43

player: viewtopic.php?f=212&t=1170335&st=0&sk=t&sd=a&start=15

Tvoje "rekapitulace" vytržená z kontextu je opět o ničem.

k tvrzrní Ondreje, cituji: "...Základ na vytvorenie atraktívnych fotiek je použitie adekvátnej techniky. Ideálne FF zrkadlovky a vysoko-svetelných objektívov...." je opravdu nesmysl, protože základ je fotograf sám. Nakonec se nedivím, žes to ani nepochopil, protože jsi zdárným příkladem mého tvrzení: "...atraktivní-neatraktivní fotky vytváří fotograf prostřednictvím svého fotoaparátu. Když si někdo pořídí ..."ideálně FF"... a přitom nemá o focení konkrétnější představu, těžko vytvoří něco "atraktivního". Je to spíše o umu a fantazii fotografa...", což podle tvého výcvaku zde vloženého je přesně tvůj problém. DOF není jediným faktorem pro vytvoření atraktínej fotky, ikdyž jsem se zde ani nedozvěděl, co ta atraktivní fotka vlastně je...
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 30. 6. 2012 21:38

jack08: aha, tak ani velke pismo nestacilo, tak jeste jinak:

Prozrad mi prosim te, jak si prisel na to, kde nebo jak JA cistim svuj snimac?
Polopate: v tvem odkazu neni napsano, jak JA cistim svuj snimac. Jestli to tam nekde vidis, gratujulu, nebot vidis veci, ktere neexistuji.

"což podle tvého výcvaku zde vloženého je přesně tvůj problém"

"Zadny svuj "vycvak" sem nevkladam"
Polopate: to znamena, ze ta fotka o ktere ty pises NENI MOJE :D

...je opravdu nesmysl, protože základ je fotograf sám.

To jsem rad, ze si za tim tvrzenim tak stojis. Zvol lokalitu, ja ti pujcim kompaktni Casio a ty mi predvedes, jakej ses fotografickej Buh a dokazes s nim napriklad toto:
Obrázek
Nebo toto:
Obrázek
Nebo toto:
Obrázek
atd.
Pokud to skutecne dokazes, protoze jak sam opakovane tvrdis, fotka neni o technice ale o tom, kdo fotak drzi, tak si Casio smis ponechat!
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 1. 7. 2012 10:35

Nevzdal som to, len som musel ísť fotiť :)
Odcitujem druhú časť môjho príspevku, keďže jack sa motá len okolo prvej vety a nič iné asi ani nečítal: "chce to hlavne "vycvičiť si oko" aby človek vedel posúdiť, čo je ešte pekné a čo už nie. Ja to dostatočne dobre neviem ani po rokoch, ale raz sa to naučím :)"
Ešte EDIT: toto sa týka svadieb - tam je zlé svetlo - aj sebe-lepší fotograf (aj "najlepší na svete") nespraví poriadnu fotku, ak na to nebude mať vhodnú techniku na fotenie v tme.
Ak nemá takú foto-techniku, tak potrebuje aspoň riešenie z bleskami, čo je podobne drahé, no náročné na rozostavenie a obsluhu jedným človekom počas celého dňa na rôznych miestach... Menej skúsenému stačí nejaký 5D3 s 24-70/2,8 a 70-200/2,8 v režime Av a môže mať lepšie fotky, ak vie robiť úpravy a orezy na PC. Taká technika sa dá kúpiť pri troche šetrenia a hneď môže ísť cvakať a skúšať - fotiť sa človek učí celý život, no so zlou technikou nebude mať ani len predstavu o možnostiach, ktoré moderné stroje ponúkajú.

Späť k dotazu, čo treba na podobné fotky?
Okrem adekvátnej techniky, ktorá umožní fotiť za prirodzeného svetla treba hlavne počítač s grafickým editorom :) Ja používam Lightroom, takže ti aspoň naznačím moje úpravy.

Prvoradé sú samozrejme odstránenia vád objektívov - okrem vinetácie - fotografi ju na svadbách v 99% prípadoch pridávajú aj na FF zrkadlovkách. Na uvedených obrázkoch to občas aj prehnali (hlavné tá širokouhlá na konci s veľkou HO je extrém).

Ak chceš dosiahnuť výrazného vzhľadu, tak treba pridať "Clarity" a "Vibrance". Pri prvej fotke pred oltárom to prehnali s čiernou ("Blacks" do mínusu) - fotka už nevyzerá dobre (obleky sa zliali a publikum už nevidno skoro vôbec). Ak chceš pridať čiernu a zároveň nestmaviť tváre, tak sa zvykne kombinovať "Shadows" výrazne do plusu a "Blacks" do mínusu. Miestnosť ide vzadu do tmavších odtieňov, tak je vhodné použiť "Graduated filter" (M) - tam len pridáš expozíciu a troška "Shadows" do plusu... Druhá fotka je na tom podobne... no tam mi to až tak neprekáža... je spravená širokým svetelnejším sklom.

Tretia je zaujímavejšia - na fotke boli urobené v rozumnejšom množstve rovnaké úpravy okrem vinetácie. Pozadie je krásne odpichnuté od okolia dlhším svetelným sklom. Táto sa mi celkom páči, je dobre orezaná aj komponovaná :) Na podobných záberoch môžu vznikať prepaly od svetla z vonku, prípadne aj farebné rozdiely (hlavne v menších kostoloch). Rieši sa to cez "Highlights" a lokálnymi úpravami.
Ostatné sú na tom rovnako ako prvé dve, no so slabším fotoaparátom/objektívom. Ľudia pri veľkej HO menej "vystupujú" z obrazu, no aspoň je to vždy zaručene dobre odfotené - každý sa vidí, no fotka je pekná asi len pre účastníkov svadby...

Pri pridávaní čiernej, kontrastu a farieb sa netreba báť šumu, no fotky budú skôr pochmúrne, než veselé... ak majú byť fotky krásne svetlé, tak sa treba pohrať s tieňmi a na to už treba mať okrem dobrého foťáku aj silné odšumovanie. Na Canonoch sa dá rozumne vytiahnuť tak 2EV z tieňov (staršie modely sú nič-moc, z novších je to fajn asi len na 1D4 5D3 a 1DX). Moderné Nikony šumia v tieni menej a tak sa dá ísť ešte aj o 1EV viac... Iný výrobcovia zatiaľ neponúkajú možnosť kombinácie väčšieho snímača so svetelnými sklami...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 1. 7. 2012 20:17

Tak to se ti Ondreji omlouvam, za tu malou krivdu ;) Jack08 sel asi fotit nejaky sport kompaktem, ze se odmlcel. Tam se totiz rovnez ukazuje, jak na technice nezalezi.
Obrázek
iso6400
player
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka