Nevzdal som to, len som musel ísť fotiť

Odcitujem druhú časť môjho príspevku, keďže jack sa motá len okolo prvej vety a nič iné asi ani nečítal: "chce to hlavne "vycvičiť si oko" aby človek vedel posúdiť, čo je ešte pekné a čo už nie. Ja to dostatočne dobre neviem ani po rokoch, ale raz sa to naučím

"
Ešte EDIT: toto sa týka svadieb - tam je zlé svetlo - aj sebe-lepší fotograf (aj "najlepší na svete") nespraví poriadnu fotku, ak na to nebude mať vhodnú techniku na fotenie v tme.
Ak nemá takú foto-techniku, tak potrebuje aspoň riešenie z bleskami, čo je podobne drahé, no náročné na rozostavenie a obsluhu jedným človekom počas celého dňa na rôznych miestach... Menej skúsenému stačí nejaký 5D3 s 24-70/2,8 a 70-200/2,8 v režime Av a môže mať lepšie fotky, ak vie robiť úpravy a orezy na PC. Taká technika sa dá kúpiť pri troche šetrenia a hneď môže ísť cvakať a skúšať - fotiť sa človek učí celý život, no so zlou technikou nebude mať ani len predstavu o možnostiach, ktoré moderné stroje ponúkajú.
Späť k dotazu, čo treba na podobné fotky?
Okrem adekvátnej techniky, ktorá
umožní fotiť za prirodzeného svetla treba hlavne počítač s grafickým editorom

Ja používam Lightroom, takže ti aspoň naznačím moje úpravy.
Prvoradé sú samozrejme odstránenia vád objektívov - okrem vinetácie - fotografi ju na svadbách v 99% prípadoch pridávajú aj na FF zrkadlovkách. Na uvedených obrázkoch to občas aj prehnali (hlavné tá širokouhlá na konci s veľkou HO je extrém).
Ak chceš dosiahnuť výrazného vzhľadu, tak treba pridať "Clarity" a "Vibrance". Pri prvej fotke pred oltárom to prehnali s čiernou ("Blacks" do mínusu) - fotka už nevyzerá dobre (obleky sa zliali a publikum už nevidno skoro vôbec). Ak chceš pridať čiernu a zároveň nestmaviť tváre, tak sa zvykne kombinovať "Shadows" výrazne do plusu a "Blacks" do mínusu. Miestnosť ide vzadu do tmavších odtieňov, tak je vhodné použiť "Graduated filter" (M) - tam len pridáš expozíciu a troška "Shadows" do plusu... Druhá fotka je na tom podobne... no tam mi to až tak neprekáža... je spravená širokým svetelnejším sklom.
Tretia je zaujímavejšia - na fotke boli urobené v rozumnejšom množstve rovnaké úpravy okrem vinetácie. Pozadie je krásne odpichnuté od okolia dlhším svetelným sklom. Táto sa mi celkom páči, je dobre orezaná aj komponovaná

Na podobných záberoch môžu vznikať prepaly od svetla z vonku, prípadne aj farebné rozdiely (hlavne v menších kostoloch). Rieši sa to cez "Highlights" a lokálnymi úpravami.
Ostatné sú na tom rovnako ako prvé dve, no so slabším fotoaparátom/objektívom. Ľudia pri veľkej HO menej "vystupujú" z obrazu, no aspoň je to vždy zaručene dobre odfotené - každý sa vidí, no fotka je pekná asi len pre účastníkov svadby...
Pri pridávaní čiernej, kontrastu a farieb sa netreba báť šumu, no fotky budú skôr pochmúrne, než veselé... ak majú byť fotky krásne svetlé, tak sa treba pohrať s tieňmi a na to už treba mať okrem dobrého foťáku aj silné odšumovanie. Na Canonoch sa dá rozumne vytiahnuť tak 2EV z tieňov (staršie modely sú nič-moc, z novších je to fajn asi len na 1D4 5D3 a 1DX). Moderné Nikony šumia v tieni menej a tak sa dá ísť ešte aj o 1EV viac... Iný výrobcovia zatiaľ neponúkajú možnosť kombinácie väčšieho snímača so svetelnými sklami...