RAW - archivace

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod fotonista 1. 6. 2012 12:01

Ahojte ...

Jak doporučujete soubory RAW archivovat?

Vyfotím fotku, stáhnu, uložím v pc... jdu ten RAW upravit a uložím upravy do něj. Mám si shovávat i ty neupravené RAW nebo v pohodě stačí ty upravené, ty přeci jsou bezeztrátově zase uvést do původního stavu, je to tak... ?

Nebo je lepší mít RAW z foťáku/ RAW upravené/ JPEGy. ...?

díky
fotonista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 1. 6. 2012 12:09

"jdu ten RAW upravit a uložím upravy do něj"

To co pouzivas za RAW SW? Vsechny upravy, ktere provedes v RAW editoru nad loadnutym RAWem, se obvykle ukladaji do nejakeho externiho souboru/DB. Slusny RAW editor, se RAW souboru vubec nedotkne! V RAW se maximalne editujou EXIF/ITPC data. Ale ne obrazova informace. Editor ti maximalne muze vyrobit TIFF/DNG. S tim bych rozhodne neprepisoval originalni DNG, pokud se tedy bavime o necem takovem?
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivaneck 1. 6. 2012 12:39

To je pravda tak napul.
Puvodni obrazova informace zustane samozrejme zachovana a muzes se k ni kdykoli vratit. Pokud raw soubor upravis a ulozis, vytvori se nahled (jpeg), ktery se pak zobrazuje, a sada uprav, ktere jsi nad souborem provedl. Napr. ViewNX vse uklada do puvodniho souboru, zadne externi. Nektere editory navic umoznuji ukladat nekolik verzi stejneho rawu, ktere se pak daji vyvolat.
ivaneck
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Baki 1. 6. 2012 13:18

Lightroom funguje tak, jak napsal odklizec. Já to dělám ta, že si nahraju nové fotky na systémový disk (ssd), tam provedu všechny úpravy (vymažu nevhodné fotky), udělám jpg a všechny rawy přesunu na velký hdd, kam přelinkuju tu složku v LR. A v plánu mám co 2 roky vyexportovat RAWy do jpg a rawy smazat.

Nevím jestli jsem to vysvětlil srozumitelně.
Baki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 1. 6. 2012 13:50

Já Rawy od vždycky archivoval a teď jsem za to zpětně rád - občas se hodí...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod fotonista 1. 6. 2012 15:50

Pouzivam zmineny ViewNX a zda se mi ze to opravdu uklada do toho RAW souboru, jakym zpusobem ovsem netusim. Je mozne ze na samotna data nijak nesaha a jen jakoby edituju jen parametry ktere ma Nikon v tom NEF souboru pripravene.

Co mi tedy doporucujete? Nejaky jiny program na tu editaci? Tak abych vubec nic neukladal do tech RAW souboru? Nebo proste staci mit zalohovate ty upravene RAW soubory?
fotonista
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 1. 6. 2012 15:54

Já je pálím na DVD+RW - tam není barvivo, které by mizelo, zápis se provádí fázovou změnou při vysoké teplotě. Pálím je dvojmo a pak mažu z disku.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod daikatana_ 1. 6. 2012 16:00

Toho se neboj. Že si to ukládá přímo do NEFu je nejideálnější, lepší, než další hromada zbytečných souborů kolem. Obrazová data to nijak nemění, jen to říká softwaru, jak zobrazit náhled, takže se vzdycky můžeš vrátit na původní nastavení, aniž by to data změnilo. ViewNX nepoužívám, mám CaptureNX a je to (dle mého) nejlepší soft pro Nikoňácký rawy.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník