Postup při zpracování fotky z Nikon

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Honza729 28. 2. 2012 12:09

Zdravím, dva roky užívám Nikon D90 a dva roky řeším metody pokus-omyl zpracování RAWu (NEF) v Zoner 11,12,13 a jiných programech. Chtěl jsem se zeptat zkušenějších, jaký postup užíváte při zpracování RAWu z Nokonu? Zoner má problém v převodu (i po stažení Adobe DNG dekodéru) s barvami......prosím, jak postupujete?

Díky
Honza729
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 28. 2. 2012 12:22

Na zpracovani NEFu vyhradne Nikon Capture NX2.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 28. 2. 2012 12:26

Pro NEF Nikonu mně osobně připadají nejlepší výsledky z Capture NX2. Slušný je i Adobe Lightroom. Zoner, vč. poslední verze, vycházel u mě jednoznačně nejhorší, to už se dal lepší výstup dostat z RAW Therapee.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jonyferrari 28. 2. 2012 12:33

Na Nikon RAW jedině Capture NX2. V žádném jiném programu nedosáhneš takových výsledku jako v Capture NX2. A teď už je 64 bitová verze.
Jonyferrari
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 28. 2. 2012 12:35

Pokud nemáš NX2 tak nainstaluj View NX který je zdarma a pro převod postačí v pohodě stejně kvalitně jako Capture NX. Má omezené funkce, ale dotáhnout to pak můžeš v tom Zoneru.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 28. 2. 2012 12:49

Přesně jak píše Player. Buď Nikon Capture NX2, nebo View NX2, který je zdarma. Já mám dobré zkušenosti s Adobe Lightroom. Cenově je však dost vysoko.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 28. 2. 2012 12:58

Jako všichni výše Nikon Capture NX2. V Zoneru si fotky jen pohlížím a vyselektuju, které mě dál zajímají a pak šup do Nikon Capture NX2 :)
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivaneck 28. 2. 2012 16:28

Za me ViewNX2. Driv jsem pouzival CaptureNX2 a zjistil jsem, ze vsech moznosti tolik nevyuzivam, tak jsem presel na ViewNX2, ktery je zadarmo, cili netreba krast ;). Jediny, co me na nem stve, ze pokud upravis fotku, tak se zaradi (nesmyslne) na konec adresare, ackoli je zvolene razeni podle data porizeni snimku.
ivaneck
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 2. 2012 22:17

lightroom je mnohem komfortnější, rychlejší, má perfektní odšumování...ale v některých případech mi vylezla divná pleťovka a v Nikoním softu byla O.K. Další rozdíl je v lepší ostrosti a kresbě ve prospěch Nikon NX, plusy zakončím tím, že jen Nikon soft přečte některé údaje z RAWu, typicky pokud člověk používá D-lighting
...jinak, ten barevný posun v RAW konvertorech třetích stran existuje proto, že Nikon neotevřel plně specifikaci svého formátu.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 29. 2. 2012 00:01

Zkoušel jsem teďka na základě tohohle threadu View NX2. Mám dva dotazy, jestli jsem něco nepřehlédl:

1) Je tam někde odšum, nebo ne? Jen, že to odšumování v D7000 je docela slušný :)

2) Je tam možnost vzít nastavení vyvážení bílé z jedné fotky a rozkopírovat ho na ostatní? (Teoreticky by to mělo dělat "Copy / Paste IPTC information", ale to mi nějak nefunguje :/
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 29. 2. 2012 10:55

View NX tuším odšum nemá. Je to spíš RAW převodník, než editor. Ideální je ho použít na doladění WB a expozice a uložit do 16bit Tiff. Odšum, doostření, křivky bych nechal na Zoner a podobně.
Jelikož nerad přepínám mezi programy koupil jsem si C NX2. Výhoda je v tom, že se v něm dá naprostá většina fotek dotáhnout až do konce. Navíc umožní uložit RAW se všemi úpravami. To je výhodné pro archivaci, popř pro znovuvyvolání.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 29. 2. 2012 11:53

Na odšum kdyžtak používám NeatImage. Ale to copy / paste parametrů vyvolávání je nutnost.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivaneck 29. 2. 2012 11:54

IPTC info je podle me neco jineho, tam se pisou kategorie a ruzne poznamky k fotce, nesouvisi to se zobrazenim.
ivaneck
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Šigut 29. 2. 2012 17:43

Nebylo by lepší raději než strácet dva roky času řešením Raw, nef, zoner, zásuvný model, profil, atp focením? a fotit do jpg?
Petr Šigut
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 29. 2. 2012 18:03

Petr Šigut: Pokud můžu mluvit za sebe, tak já se snažím fotit tak, aby fotky byly použitelné už z JPEGu, mimo jiné proto, že mě nebaví se s nimi patlat v počítači :) Ale třeba zrovna tuhle nedělí jsem fotil ve Svatovítské katedrále. Světla málo a hlavně z různých zdrojů, takže vyvážení bílé docela problematické dělat od oka. To je případ, kdy se RAW velmi hodí - vyvážení doladím až doma, když fotku vidím na velkém a dobrém monitoru a nastavení aplikuji stejné na všechny fotky v sérii, takže mají konzistentní barevnost. Tohle je operace, která se bez RAWu dělá _hodně_ blbě.

Případně pokud jsou nějaké komplikované expoziční podmínky, tak můžu využít určitou expoziční pružnost RAWu a doladit expozici (přepaly / podpaly / rekonstrukce přepálených míst) v klidu doma.
lemming
Návštěvník

Další stránka