RAW - rozdílná barevnost Adobe PS x jiné editory

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod freebee 18. 9. 2011 10:59

Zdravím,

mám možná triviální otázku, ale moc si s ní nevím rady - jde o vyvolání fotek z RAW. Když si upravím RAW a vyvolám fotku v PS a následně výsledek otevřu kupříkladu v Zoneru, tak jsou úplně jiné barvy. Ve PS se u vyvolaných fotek z HDR objevuje klasická hvezdiška u názvu fotky, ale nevím co s tím - zřejmě je interně v PS použit nějaký jiný barevný profil..že by AdobeRGB..nebo nevim??

diky za rady

-DAvid-
freebee
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ivaneck 18. 9. 2011 13:22

Vypada to skutecne na problem s barevnymi profily. Pokud chces fotku zobrazit verne v jakemkoli prohlizeci, zvol sRGB, s tim neni problem ani u prohlizecu, ktere spravu barevnych profilu nepodporuji.
ivaneck
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 18. 9. 2011 23:04

Používáš jakej soft na vyvolání RAW?

PS pokud je normálně nastavenej použije ten profil co máš u fotky. Když tam žádnej nemáš, tak myslim automaticky sRGB.

Jinak to takřka určitě je problém s barevnýma profilama.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Niffki 19. 9. 2011 05:22

Dříve jsem toto taky řešil a teď to dělám následovně:

V PS mám navolený profil AdobeRGP (pro úpravy fotek a pro zobrazení barev ) a před uloženým si fotku převedu do profilu sRGP ;-)
Niffki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 21. 9. 2011 19:54

Adobe Camera RAW má defaultně nastavený Adobe RGB, tedy pro výstup sRGB je nutné volbu změnit.

Kdysi jsem také zkoušel pracovat s AdobeRGB a exportovat do sRGB, ale nakonec jsem zjistil, že prakticky nikdy nepoznám rozdíl. To už je lepší nastavit 16 bitový výstup, v něm dělat nejrůznější operace a pak převést do 8bitů.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 21. 9. 2011 23:59

tiez som to kedysi riesil,ze som mal po uprave v Adobe LightRoom ine farby po prezerani v ZonerPhotoStudio,takze mam teraz tieto nastavenia:

Pentax fotak (v menu) RAW sRGB
monitor LG IPS: sRGB profil + ICC profil po kalibracii vo Windows
ALR: sRGB
ZonerPS: sRGB + ICC profil po kalibracii vo Windows
Silkypix Pentax RAW konvertor: sRGB

este jedna poznamka. RAW si prevediem na TIF vo firemnom RAW konvertore Silkypix co bol k Pentaxu, pretoze ak otvorim RAW v AdobeLightRoom (camera raw) tak ma horsiu ostrost (default,to sa da zvysit) ale aj menej detailov,co je horsie.
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník