Archivace fotek

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod venca60 1. 6. 2011 22:36

Zdravim vsechny priznivce foceni,

mam dotaz tykajici se archivace fotek. Jaka je vhodna velikost pro archivaci horizontalni fotografie a jaka velikost pro vertikalni fotografie?

Predem dekuji za vase rady.
Canon EOS 50D, Canon EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM; Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 USM IS; Canon EF 70-200 mm f/4,0 L USM
venca60
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 1. 6. 2011 23:11

Originální rozlišení.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 3. 6. 2011 11:36

Ano, archivace vždy v originálním rozlišení. (V dnešní době terabytových disk mě ani nenapadá, jaký důvod by kdo mohl mít, archivovat nižší rozlišení.)
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod iggi 3. 6. 2011 14:31

ide skor o to v akom formate to archivovat... ci je vhodne v RAW alebo lepsie previest do TIFF...
iggi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Calven 3. 6. 2011 16:09

Ja to robím takto:
RAW-y naiportované v Aperture v knižnici, aktuálna záloha cez systém Time Machine.
Knižnice mám rozdelené podľa rokov a jednu kópiu starých knižníc mám ešte na druhom externom HDD. Knižnicu z aktuálneho roku zálohuje okamžite Time machine a ručne raz za mesiac urobím externú zálohu na externý HDD.

No a samozrejme, najlepšia je záloha na papier :-)
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 3. 6. 2011 19:32

20% si nechavam v rawu, zbytek jpeg (kvalita 6 nebo 8) k tomu male nahledy pro rychlejsi prohlizeni. Po case presun slozek na externi disky.

Muze mi nekdo vysvetlit na co je archivace vsech fotek v tiffu (neberu par, ktere jsou urceny pro tisk)? Nekomprimovany tiff bere 20MB a vice navic to neni original, kdyz je udelany z rawu, navic nemuzete menit teplotu svetla atd.
Proc si nenechat original, ktery ma 6-10 MB?
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 8. 6. 2011 12:04

Já bych řekl, že dotaz jasně směroval na archivaci fotek v JPG. V RAW těžko bude měnit rozlišení.

Ale jinak RAW + předpis pro zpracování si nechávám jen u důležitých fotek, pro běžné akce a rodinné fotky mi postačuje zpracovaný JPG.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 8. 6. 2011 12:08

Archivuju hotové JPG v plném rozlišeni, pečlivě jako ajťák :-), a RAWy archivuju méně pečlivě - s vědomím, že když je z DVD+RW za deset let nepřečtu, svět se nezboří, zatímco za dva až tři roky se k nim vždycky v pohodě dokážu vrátit.
Pety
VIP uživatel