RAW

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod celim 15. 7. 2010 10:37

Právě jsem si koupil Pentax K7, avšak zatím mám zkušenosti jen s klasikou. Obecně se doporučuje fotit do RAWu a pak použít nějaký program na překlopení do JPEGu . Nejvíc se mi zalíbil Capture One a když jsem viděl srovnání od p.Kozáka, tak jsem se pro něj definitivně rozhodl. Ale mám ještě jeden problém. Jaký RAW používat DNG, nebo ten pentaxí formát? Někde jsem četl, že jej lze v C1 použít. Případně má někdo ověřený nějaký přínos tohoto formátu?
celim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 7. 2010 13:06

Programů na konverzi RAW je spoustu, já používám UFRaw (mám Linux, ale existuje i pro Windows).

Nejvíce oceňuji možnost pozdějšího vyvážení barev.

Jestli má foťák více možností ukládání RAWu (se divím, ale proč ne), tak by se mezi sebou neměly lišit (pořád jde o surovou informaci z čipu) a rozdíl by tak měl být pouze v kompatibilitě s programy.

Jediné co mě napadá, jení jeden z těch RAWů komprimovaný a ten druhý nikoliv?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 15. 7. 2010 13:20

Rozdil je v tom, ze DNG je open format, ktery se da otevrit (az na blbe vyjimky jako Bibble, nebo DXO) prakticky v kazdem lepsim RAW editoru.

Vlastni RAW format se primarne bude dat otevrit pouze v editoru od vyrobce, na podporu v ostatnich editorech se obvykle ceka nekolik tydny/mesicu.

Ve proprietarnim RAW formate muzou byt informace navic, ktere editor od vyrobce muze umet cist a pouzivat. Takze RAW pak muze vypadat skoro stejne jako JPEG (co do barev a efektu), jen s vice detaily nebo vyssim dynamickym rozsahem. Vetsina editoru obvykle, za nejakou dobu od releasu fotaku, podporuje i tento vlastni format. Ale vysledky casto nejsou ani zdaleka podobne tomu, co vyprodukuje program od vyrobce fotaku. Nekdy je to ovsem ku prospechu veci ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod celim 15. 7. 2010 13:40

No to jsem vlastně věděl, jen mě zajímalo, jestli nemá někdo osobní zkušenosti. Já to zatím ukládal do DNG, protože jsem si nebyl jistý, jak by na ten proprietární formát C1 reagoval a C1 se mi zdál navíc příjemnější na práci a s lepšími výsledky než ten upravený SilkyPix od Pentaxu.
celim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 15. 7. 2010 18:49

DNG je lepší, pokud používá člověk věci od Adobe. Jinak podle používaného RAW převaděče. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Tom4-8 15. 7. 2010 21:02

No ale fotit do RAWu pořád je teda pořádná kravina :)
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 15. 7. 2010 21:49

ja fotim na K20D stale do PEF (Pentaxi RAW format) a vyuzivam na konverziu RAW-TIF Silkypix Pentax Photo Laboratory 3.61. Finalne upravy TIF a nasledny konecny prevod na JPG robim Zoner Photo Studio 12. Skusal som aj ine konvertory,ale z toho Pentaxackeho som dostal subjektivne najlepsie vysledky (aj ked je trocha neohrabany, ale zasa zrozumitelny a zakladne upravy v nom urobim).
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 15. 7. 2010 23:02

Tom4-8 píše:No ale fotit do RAWu pořád je teda pořádná kravina :)

Duvod? Tenhle nazor zase mi prijde jako totalni kravina ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 16. 7. 2010 01:00

Tiez sa prihovaram za Capture One. Vyskusal som vsetko mozne a CO mi sadlo svojim stylom prace najlepsie.
DNG vs. RAW... pouzil by som original ak s tym nema CO problem.
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod celim 16. 7. 2010 12:18

No vzhledem k tomu, že jsem si pořídil 16GB kartu a lze v nouzi nejvyšší udělat rychlou dávkovou konverzi do JPEG formátu, tak mi to jako až tak velká kravina nepřijde, protože mám případně stále ještě možnost si s fotkami pohrát.
celim
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chipoliny 16. 7. 2010 16:06

odklizec píše:

Dřív jsem si to taky myslel... Dneska už ale mačkám spoušť jen když chci udělat něco pořádně nebo si něco vyzkoušet. A v tom případě jedině raw. Cvakání mě už přešlo.
chipoliny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 16. 7. 2010 19:39

No tvá galerie ještě moc úspěchů nezaznamenala, tak snad to ten RAW někdy zachrání :P
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chipoliny 18. 7. 2010 20:40

Tom4-8 píše:No tvá galerie ještě moc úspěchů nezaznamenala, tak snad to ten RAW někdy zachrání :P

Pěkná škodolibá poznámka. Velmi věcná. Ale nehledám zde úspěch, takže fotky tady opravdu nepublikuju.
chipoliny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 18. 7. 2010 21:23

Tipuju, že myslel spíš odklízeče než tebe. Tož, neviděl jsem výsledky ani od jednoho, takže nemohu soudit.

Každopádně jsem fotil od začátku do RAWu a neplánuju v tom přestat. Ostatně G1, kterou jsem měl by bez RAWu byla takřka nepoužitelná..
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod khonsun 19. 7. 2010 22:09

Tusim, ze netusis, ze do raw fotis porad take; jako kazdy. Jen to vyvolani obrazku dela za tebe program ve fotaku, ktery je auterem nejak definovan. Jini si vyvolani obrazku delaji v PC. Nazdar.
khonsun
Návštěvník

Další stránka