Koncepce třídění fotek

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Carismatico 26. 11. 2009 18:31

Zdárek chtěl bych se zeptat jak máte rozřazeny své fotky, ptám se proto že v tom mám guláš a chtěl bych jednotný systém např.

Mám fotku - chci ji upravit ale originál ponechám a teď otázka budu mít upravenou fotku i v rozlišení např. 900 x .... a nebo ji budu mít i v původním velkým rozlišení ale taky upravenou ?

Prostě budu rád, když mi napíšete váš systém.

Díky
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 26. 11. 2009 19:59

používám lightroom. Fotky nejdřív přetáhnu z karty do složky Foto, pod daný fotoaparát (mám tam asi 8 fotoaparátů, tak proto), pak ve složce nazvané fotoaparátem, v ní výstup z foťáku (obvykle RAW + JPEG) a xmp soubory s informacemi o adjustaci RAWů. Nakonec ještě podsložka JPEG, kam ukládám vyvolané RAWy.

V lightroomu po překopírování do PC přidám do katalogu, přidám tagy apod. Pak dohledávám právě přes ně.

Vždy zachovávám originál a dál závisí na zpracování - chci tisknout či jinak zpracovávat => upravuji velké rozlišení, upravené foto mám ve složce PRINT. Chci jen na web => ukládám i s rámečkem ukládám do složky framed. Popřípadě do obou (často tohle ale dopadá že upravuju na web a na tisk upravuju až když jednou za půl roku tisknem). Hlavně mít originál.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 27. 11. 2009 14:34

Nesnáším jakékoliv programy, které si dělají databáze a importují fotky do knihoven. Spoléhám na jednoduše udržovatelnou a přenositelnou adresářovou strukturu:

Kód: Vybrat vše
Kategorie 1
Kategorie 2
  RRRR-MM-DD Akce 1
  RRRR-MM-DD Akce 2
    originál
    galerie

Kategorie může být třeba "Rodina" a akce třeba "Slovenský ráj 2005".
Přímo do adresáře akce dávám konečnou podobu fotek v původním rozlišení (tj. po všech úpravách). V "originál" je původní nedotčená fotka (v mém případě vždy RAW) a předpis pro vyvolání (třeba XMP) či soubor s úpravami (třeba PSD). V "galerie" je fotka upravená pro webovou prezentaci, například s rámečkem, s doostřením, s optimalizovanou velikostí (ne všechny fotky chci dát na web, tak je tam vždy jen výběr). Dříve jsem si uchovával ještě ve zvláštním adresáři "ukázka" zmenšné verze finálních fotek, které jsem posílal lidem třeba mejlem, ale od toho jsem už upustil, vždycky si je můžu znovu vytvořit z finálních fotek v plné velikosti.

Fotky pak pojmenovávám ve tvaru
Kód: Vybrat vše
RRRR-MM-DD hh.mm.ss_Název
kde za základ beru datum a čas obsažený v EXIFu. Fotky se mi pak krásně řadí chronologicky.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michalek 27. 11. 2009 15:00

Používám systém níže. Složku "RAW" většinou po týdnu mažu. V Picase upravuju "originální" JPG, žádné náhledy (stejně se originál v Picase sám zálohuje do .originals). Samotné fotky nepřejmenovávám (nechávám DSC_XXXX.JPG) - seřadit podle času je můžu i bez toho, aby tak byly pojmenovány.

Na posílání mailem má Picasa tlačítko, takže zadám adresu, text a zbytek se zařídí sám, bez mého účinkování.

Root
-- Hasiči
---- 2008
---- 2009-01-01 - Požár
---- 2009-02-05 - Nehoda
-- Osobní
---- 2008
---- 2009-12-15 - Vánoce
-- Práce
----2008
-------2008-05-08 - Osmého května JPG
-------2008-05-08 - Osmého května RAW
----2009-11-27 - Dnes JPG
----2009-11-27 - Dnes RAW
Michalek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 11. 2009 16:41

Ja fotky triedim podla temy, datumu, fotaku, obsahu...
Teda najprv podla temy vytvaram DVD, ak fotky este nemam napalene tak podla fotakov.

napr:
- DVD.festivaly_MOR.a.TOPFEST, DVD.festivaly, DVD.akcie.2007-2008, DVD.kamosi
- Jano.Fuji.2007, Jano.Fuji.2008
...
- Jano.Casio, Jano.Konica, Jano.Olympus, Jano.Sony, Jano.BenQ,
- Dudo.Canon (bratove), Dudo.Nikon

V nich, ak sa da mam bud nazvy podla datumu a obsahu:
- 090905_Fo_opekacka
(teda 5.9.2009, "f" - fotene Fuji, "o" - originalne zabery, treba este preriedit)
alebo bez datumu, podla hlavnej temy:
- priroda, bratislava, rodinne, ...
obcas si robim podadresare "vyber" kde su tie najlepsie zabery

Koli zrychleniu prezerania ma napadlo ich este pozmensovat na velkost obrazovky (1280x960) a tieto su ulozene v adresari s priponou 1280
- DVD.festivaly_1280

No zacina mi to zaberet priliz vela miesta (rezervoval som si len drive s 50GB), je to priliz vela suborov, tak si na inom disku ukladam ISO (teda nie pakovane cez RAR, alebo ZIP) archivy DVD-ciek, ktore si mozem prehliadat cez DaemonTools.

Na disku tak mam vsetky fotky, nezaberaju vela miesta (ak si necham len ISO so zmensenymi zabermi), nezdrzuju scandisk pri restarte, antivirak pri scanovani, PC pri vyhladavani, nedefragmentovavaju tolko disk...

Kedze uz mam fotak s RAW, tak tieto si planujem napalovat na DVD (ak by ich nahodou bolo treba).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pitris24 28. 11. 2009 22:17

Používám Lightroom

Dlouho jsem tomu nemohl přijít na chuť, ale pro hodně fotek je to perfektní řešení jak pro úpravy, tak pro archivaci. Fotím jen do rawu a při importu se na disku fyzicky vytváří složky ve formátu rrrr-mm-dd

Obrovská výhoda je v tom, že je vždy zachován originál, je možno vytvářet libovolný počet např. virutálních kopií (černobílá varianta ), různé rozměry té samé fotografie atp. Pokud potřebuji dostat fotku z Lightroomu tak ji jednoduše vyexportuji do jpg. Perfektní je práce s klíčovými slovy a hlavně s filtrování (V Zoneru pro mě nepoužitelné). Pokud si vše pečlivě otaguješ při importu, není problém kliknutím myši vyfiltrovat fotky z loňské dovolené v Chorvatsku na kterých je zároveň Tvá manželka/milenka :-)

Mít od jedné fotografie 3-4 soubory - originál, upravenou fotku v plném rozlišení, upravenou fotku pro prohlížení nebo na web a ještě nějaký náhled mi přijde... zbytečné.

Můj postup

1) Import všech fotografií, alespoň základní otagování
2) Promazání nepovedených - během prohlížení mačkám X - fotka se označí jako "rejected" pak je vyfiltruji a smažu
3) Úprava fotek - jednoduše se posouvám šipkami - žádné open - save as atp. Pokud je např. 5 fotek focených za stejných světelných podmínek a se stejným flekem na snímači :-) lze aplikovat vyvážení bílé a retuš prachu na snímači na všechny vybrané fotky podle první kteoru jsem upravil
4) Export Jpg v rozměru 800 x s doostřením pro obrazovku pokud to chci někomu poslat mailem

Doporučuji knihu Adobe Lighroom ze Zoner Pressu.
Lenost je hybnou silou pokroku.
<odkazy jsou zakázány>
pitris24
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 29. 11. 2009 11:36

Ja fotim do RAWu - fotky vyvolam v LR, ulozim ich ako jpeg (vo velkosti podobnej ak jpegy z fotoaparatu) - vzdy len original rozmery.
Skladovanie mam nasledovne:

Fotky
- futbal - 2007 - 2008 - 2009...
- hokej - 2007 - 2008....
- volejbal
- koncerty
- moto

Spolu asi 12 zloziek s podobnymi akciami, v kazdej mam roky (od 2007) a v kazdom roku konkretna akcia.... vacsinu si pamatam, ktore fotky odkial mam... zatial je to cca 60tis fotiek
Dovolenky mam samostatne (nie medzi pracovnymi fotkami) - tam je tiez rok a v nom konkretne vylety (jednodnove) podla datumu a miesta.
Fotky vo velkosti na web neukladam,...vytvorim si ich hocikedy cez Zoner, alebo vytiahnem z mailu....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 30. 11. 2009 14:14

pitris24 píše:Mít od jedné fotografie 3-4 soubory - originál, upravenou fotku v plném rozlišení, upravenou fotku pro prohlížení nebo na web a ještě nějaký náhled mi přijde... zbytečné.

K tomu bych chtěl poznamenat - když používáš Lightroom, máš k dispozici spoustu skvělých funkcí, ale jsi také na tom programu závislý. Jestliže se ti poškodí databáze, jsi nahraný. Jestliže program změní způsob vyvolání (a to přesně se u nové verze chystá), nikdy už tu fotku nevyvoláš stejně. Proto si myslím, že je důležité, uchovávat nejenom zdrojový snímek a postup jeho vyvolání, ale také finální výsledek. (A platí to obecně, ať už člověk používá jakýkoliv program.)
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod agota 2. 12. 2009 12:13

Moc prosím o radu pro lehce poučeného amatéra. Nevím jestli jsem zvolila vhodnou diskusi, ale nechci zakládat novou.
Mám vyfoceno přes 9900 snímků (Canon PowerShot A530). Předpokládám, že foťák si s přechodem přes 10 000 poradí (začne znovu od 0001?). Ale budu mít asi problém se složkami v počítači, že? Některé složky jsou uzavřené, některé přečíslované. Ale co ty, do kterých ukládám fotky průběžně? Musím je přečíslovat?
agota
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 2. 12. 2009 16:11

Foťák bude pokračovat normálně v číslování 10 001, 10 878,... v tom problém nevidím, takže si nejsem jistý, s čím chceš poradit... ;-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod agota 2. 12. 2009 19:33

Díky. Já myslela, že používá jen 4místná čísla, když začal na 0001. Jestli bude pokračovat v číselné řadě, tak nemám žádný problém.
agota
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vendda 2. 12. 2009 22:22

:pozor No, s tím číslováním to není tak jisté. Co vím, i jiné různé aparáty mají max. 4-ciferné číslování,potom založí novou složku (např. 102Nikon) a číslují zase hezky od DSC_0001 (nebo podobně).
Takže uvidíte, až "přetočíte tachometr", jak to vlastně bylo. Vendda.
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod agota 2. 12. 2009 23:29

vendda - toho se právě bojím. Pak by při ukládání fotek do složek mohl vzniknout problém, když by se potkala stejná čísla, že? No, budu muset počkat až se mi "tachometr" přetočí. Už jsem se koukala i do manuálu a nemohu se nic najít. :hm
agota
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 3. 12. 2009 16:21

Já mám Canona A 550 a tam si nádherně pokračuje, už je tam kolem 11 800.

Jediný problem u Canonů nastaává (jak u kompaktů, tak i zrcadlovek) po přehrání firmwaru, kdy se začne číslovat právě od úplné nuly. Je to jak u výše zmíněného Canona, tak i u 40D, takže předpokládám, že to tak bude u všech.. :-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod E-Ryc 3. 12. 2009 16:54

Mam pocit, ze u nikonu se necha zacatek cislovani vnutit tak, ze se na karte necha fotka s poslednim cislem a fotak bude zpusobne pokracovat. Ale jestli to plati globalne i pro ostatni znacky, to netusim
E-Ryc
Návštěvník

Další stránka