Velikost fotografie

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod M2M 23. 8. 2009 14:58

Zajímalo by mě když chci vytisknout fotografii jako platát o šířce cca 1m, jak velká musí být fotografie v px? Nebo celkový velikost fotky v MPX.
M2M
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chipoliny 23. 8. 2009 15:09

Pokud se nepletu, tak záleží na kvalitě tisku (např. 300 DPI apd). Zkus tento článek: http://digineff.cz/jaknato/pixely_dpi/pixely_dpi.html
chipoliny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 23. 8. 2009 15:15

To záleží na tom, jakou požaduješ tiskovou kvalitu. Pro koukání zblízka se považuje za kvalitní tisk 300 bodů na palec, z dálky stačí polovina, dostatečná je i čtvrtina - na metrový plakát se bude pohodlně koukat asi z 1,5 metru.

100 / 2,54 = 39,4 palce šířka plakátu
39,4 x 75 = 2955 pixelů na šířku jeden metr by mělo stačit; při poměru stran 4:3 potřebuješ tedy asi 6,5 megapixelu (2955 x 2955 x 0,75).
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod janfran 23. 8. 2009 15:29

Nejvíc záleží na tom, co v té fotce skutečně je- kresba, šum, optické vady...Když je např. fotka z 6mpix zrcadlovky s kvalitním objektivem detailnější, než fotka z 12mpix kompaktu (což je celkem častý případ), tak si ji můžeš taky vytisknout větší a je jedno, že vznikla v nižším rozlišení.
Já bych to viděl asi takhle- jestli ta fotka zmenšená na cca. 8mpix vypadá koukatelně při zobrazení 1:1 na monitoru, tak bude díky pohledu z větší vzdálenosti vypadat koukatelně i při metrovém výtisku.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 23. 8. 2009 15:50

viz. janfran.Presne tak.Mam to prakticky overeno.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod premacz 31. 8. 2009 09:24

Když už tady mluvíme o tisku ... jak a kde tisknete fotky i větší formáty ... mám pár fotek, které bych si rád uchoval i jinak než v digi formátu.
Ideální by byla i rada o místečku pro vytištění v Plzni ;-)

Nedávno jsem si nechal pár fotek vyvolat v klasickém formátu a nestačil se divit jak hrozné to bylo! (na monitoru vypadaly barevně úplně jinak - kontroloval jsem je na dvou různých monitorech - jen po vyvolání byly vybledlé, byli tam i různé nepěkné artefakty a celkově ty fotky nestáli za nic). Tak nevím jestli to nebylo třeba jen zvolením špatného fotolabu ... ale vzhledem k tomu že mi z širokoúhlich fotek bez předchozí domluvi jednodušše uřízli us od kraje aby se jim to vešlo na běžný fotrmát, tak bych kvalitu asi spíše svedl na fotolab. Proto bych chtěl slyšet i zkušenosti ostatních.
Pentax K-x set ("konečně :-) "), Panasonic Lumix DMC-FZ8 ...
premacz
Návštěvník