Myslel jsem, že tady budete řešit vyvážení bílé ve fotoaparátu a vy tady řešíte spíše monitory a jejich nastavení.
Mě by ale zajímalo jak doopravdy chytnout to správné vyvážení bílé. To je otázka, se kterou už bojuji od doby, co jsem si koupil digitální foťák.

Tehdy to byla pro mě novinka, protože klasika to neměla (tedy měla podle filmu konica byla do modrozelena, agfa HDC do růžova, kodak gold do žluta a nejlepší mi připadal fuji superia

).
Ve většině případů pro focení za hezkého počasí je vyvážení 5300K, pokud je zataženo, tak 6000K a 7500K při focení předmětů ve stínu a proti slunci. Pro focení při žárovkovém osvitu je 3000-3600K. Takto to mám napsáno v návodu k fotoaparátu a v drtivé většině to tak i sedí.
Pokud ale chci fotit červánky, nebo za zvláštního načervenálého osvětlení při západu a východu slunce, tak se optimální hodnoty hledají zkusmo opravdu těžko. Zvláště, pokud s tím chci dělat různé tvůrčí efekty. Podobně to platí při focení nočních snímku, což většinou ladím podle dominantního zdroje, třeba pouliční lampy, ale pokud by byl zdrojem třeba měsíc, to už bych byl úplně v háji, protože bych nevěděl. Ještě těžšší je to sladit s parametry expozice, protože někdy musíte trochu přidat, nebo ubrat oproti TTL, přepínat bodové, středové měření a je to celé strašná alchymie.

Pokud k tomu přidáte ještě různé i barevné filtry, tak je to už pomalu na studijní obor VŠ, což absolutně přesahuje možnosti pochopení běžného hoby-fotografa. Kdo to ale zvládne, posouvá se už na profilevel.
No a to tu ještě neřešíme kontrasty, když půlka scény je nasvícená oknem a druhá půlka třeba umělým osvětlením. To je potom teprv alchymie, aby to vyvážení bíle jakž takž sedělo.

Nenávidím nesmyslná omezení, debilní zákony, buzeraci a hlupáky! Ramcově souhlasím s panem Jandou!