odbarvení fotky - část v barvě, část černobílá

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Řepík 2. 7. 2008 18:34

Ahoj všem,

prosím zkušenější uživatele Photoshopu o radu - chtěl bych upravit fotky tak, abych barevnou fotku částečně odbarvil do černobíla a barevnou nechal jen část - např. viz. foto na linku http://galerie.vokurek.cz/displayimage. ... =24&pos=19

Je schopný mi prosím někdo napsat přesný postup, jak na to ve Photoshopu? Klidně i formou SZ, ale určitě to bude zajímat více lidí.

Už jsem sám něco zkoušel, ale nikdy to nedopadlo dobře a jsem už z toho lehce naštvaný... >:-(
Určitě to nebude nic složitého, ale já na to prostě nemůžu přijít.

Díky všem za případné rady!

Řepík
this is gonna be LEGEN ... wait for it...DARY!
Řepík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 2. 7. 2008 19:22

Já to dělám v Zoneru a celé je to o tom, jak dokážeš vybrat to, co má zůstat barevné.
viewtopic.php?f=206&t=203280

Odkazovaná fotka je ale s největší pravděpodobností fotomontáž.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Řepík 2. 7. 2008 19:33

Pety: fotomontáž to nebude, byl jsem u focení :-)
teda nevím, zda to náhodou nebral fotograf dvakrát a pak to nedal dokupy, ale...

dík za link, mrknu na to.
Řepík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 2. 7. 2008 20:31

podla exifu by sa nemalo jednat o fotomontaz a co sa tyka odfarbenia iba urcitej casti fotografie. . . je to o tom, dobre vybrat objekt, ktory ma byt farebne, resp. čb. . . je dobre to robit cez vrstvy a rychlu masku v ktorej si zakryješ to, co nema byt čb. . . :-)
Canon 350D
Canon EF-s 17 - 85 mm/4 - 5,6
Canon EF 100 - 400mm/4,5 - 5,6
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 2. 7. 2008 21:03

Jak se pozná z EXIFu, že nejde o montáž? Nechápu - do jedné fotky kopíruješ část jiné, ale EXIF té první tam snad zůstane, ne? Jestli myslíš tu skutečnost, že se do EXIFu nezapsal žádný editační software, tak to je právě v tomto případě podezřelé! Nebo snad tyhle částečně odbarvovací věci umí canoní DPP, tedy jednoduchý RAW konvertor? IMHO si někdo EXIF zazálohoval a po montáži obnovil.

Myslím, že nepoměr velikosti svědků a novomanželského páru je dost jasný. Leda že bys dosvědčil, že ženich i nevěsta jsou anorektičtí žokejové s váhou do 50 kg, tak to potom snad ano.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Canon77 2. 7. 2008 21:11

V montazi by exif nebol. . . a pochybujem ze by sa fotograf s tym hral a nahraval tam na koniec este povodny exif ;-) ten nepomer moze byt sposobeny ohniskom 24 mm. . . je to fotene na FF ;-)
Canon 350D
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 2. 7. 2008 21:17

az teraz som pozrel komplet exif a robil to iba v DPP
Canon 350D
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Řepík 2. 7. 2008 21:20

neřešmě prosím, zda je snímek montáž, či nikoliv. mě zajímá jednoduchý postup, jak toho v případě normální barevné fotky dosáhnout...

u focení jsme byl a snímek v této kompozici se opravdu fotil. Nicméně je možné, že jich Petr udělal více a pak to poskládal.

ano, je to focené na FF, Canon EOS 5D. Hodně fotil na Canon EF 24-70 mm f/2.8 L USM, zda i tenhle snímek, nevím, skel měl více.
Řepík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Řepík 3. 7. 2008 13:38

dotaz yvřešen - v Photoshopu jsem vybral magnetickým lasem oblast, kterou jsem chtěl černobílou a dal jsem jen odbarvit. Výsledek je v pohodě... :)
Řepík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod matus141 4. 7. 2008 15:01

spravne, ja to robim podobne... lasom vyberiem to, co chcem nechat farebne... to skopirujem do novej vrstvy a pozadie odfarbim bud do cb, alebo sepia... podla fotky... potom jednoducho zlucim vrstvu s pozadim a je to :) a pouzivam photofiltre (mozno pre niekoho nemozny program, ale na mojom ntb by som so zonerom alebo photoshopom nepochodil, 15 minut by mi nacitavalo fotku spolu so spustenim :D a na to nemam nervy :) )
matus141
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Canon77 4. 7. 2008 15:41

matus141 píše:spravne, ja to robim podobne... lasom vyberiem to, co chcem nechat farebne... to skopirujem do novej vrstvy a pozadie odfarbim bud do cb, alebo sepia... podla fotky... potom jednoducho zlucim vrstvu s pozadim a je to :) a pouzivam photofiltre (mozno pre niekoho nemozny program, ale na mojom ntb by som so zonerom alebo photoshopom nepochodil, 15 minut by mi nacitavalo fotku spolu so spustenim :D a na to nemam nervy :) )

stačí dokúpiť RAMku ;-)
Canon 350D
Sigma AF 24/1,8
Canon speedlite 430 EX
Canon77
Návštěvník

Odeslat příspěvekod matus141 4. 7. 2008 21:11

no hej... mam tu 512, ale do tohto uz ozaj nebudem vrazat :D mam vyhliadnutu toshibu m700 :) je to zaroven aj tablet, tak sa na to tesim :)
matus141
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ypres.bass 5. 7. 2008 21:23

http://galerie.zive.cz/showphoto.php?ph ... user=84475

dělal jsem to tak že jsem lasem označil nahrubo obrys jirky - označlil doplněk abych pracoval s pozadím(barevnost jsem upravil na celé fotce) - a následně shift+klikání myší pomocí kouzelné hůlky doplnil k výběru detaily okrajů a jakmile jsem tak měl navybírané co potřebuju zašedit jsem to zašedil a doladil jas, kontrast a podobně
www.stanislavkolarik.cz
ypres.bass
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Řepík 6. 7. 2008 09:54

je vidět, že to každý děláme jinak... :-)) ale hlavní je, že výsledek máme takový, jaký chceme!
Řepík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod voshi 13. 10. 2008 00:55

Fireworks MX2004, XnView a občas malování.
Můj první pokus a hračičkování, zprvu jsem to dělal moc složitě a řekl bych, že i špatně, první pokus jsem si nakonec ještě omylem smazal asi ve 3/4 práce.

http://imb.lide.cz/photo/big/54/88/3897117-35645488.jpg
voshi
Kolemjdoucí