Adobe cs3 - rychle hdr :)

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod irmo 29. 4. 2008 14:34

RAW -> 2 fotky -1EV a 0EV alebo +0.5EV (popripade naozaj dve fotky)

Potom 2 layri hore tmavy dole svetly
k hornemu layeru pridame masku (add layer mask) a do masky nakopirujeme svetly obrazok, popripade este masku upravime pomocou guasian blur ci krivkami jasu/kontrastu atd.

Vcera som nato nahodol prisiel pri hranisa s adobe cs3 a prislo mi to ako vcelku uciny rychli nastroj ako z RAW vytiahnut este o nieco viacej ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mute56 29. 4. 2008 15:08

Gratulujem, objavil si Ameriku :)
mute56
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milday 29. 4. 2008 18:39

Musím podotknouti, že od 28. 1. 2007, co Irmo poprvé vstoupil na půdu DIGI-arény, je tu tak nějak veseleji :-)

... a ještě jsem se díky němu zdokonalil v jazyce slovenském!

K věci: nemusím za 60 litrů czech crowns kupovat CS3 - stačí mi GIMP nebo Zoner - poslední zmíněný dělá HDR z RAW takřka sám (určitě se najde i jiný SW).
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 30. 4. 2008 07:56

njn nekdo sa musi starat aj o zabavu :)

tak este jeden hint, kedze vacsinou je prepalena modra obloha je rozumne zobrat zo svetleho obrazku ciste modry kanal a ten kopirovat ....

a nikdo netvrdi, ze si mas kvoli tomu kupovat CS3 ;-) a cs3 nestoji 60 tisic ....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 30. 4. 2008 08:16

Lepsie je mat veci legalne, no pokial nie si profik (resp. CS3 nepouzivas na zarobkovu cinnost) tak nemam nic proti:P Ja ked robim HDR, tak len z 1RAW fotky vyvolanej na 2x, vacsina situacii sa tak da aspon ciastocne zachranit, problem je len vtedy, ak je nastavene vysoke ISO /400+/, to mozu byt tiene zasumene....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thor007 30. 4. 2008 09:56

To s tím RAWem nechápu :-D vyfotíš jeden RAW(odpadá nutnost stativu při Braketingu) a pak jenom nastavíš dvě různé vyvážení bílé nebo co? :?: (do RAWu jsem ještě nefotil,proto tak stupidní dotaz :-[ )
Thor007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soukupl 30. 4. 2008 11:00

u RAWu se da nastavit korekce expozice (a jas, kontrast, redukce sumu, atd...). Navic RAW je vetsinou 12ti nebo 14ti bitovy, takze v sobe nese vice informaci nez JPEG - tzn. i pri korekci expozice treba na +1EV nezatahnes do fotky tolik sumu jako u JPEGu (ty data tam proste jsou).
Canon EOS 550D

CANON EF 35/2,0
CANON EF 50/1,8 II
TAMRON SP AF 90mm F2,8 Di MAKRO
SIGMA AF 55-200/4,0-5,6 DC
CARL ZEISS JENA DDR 200mm/F2.8
CANON EF-S 18-55/3,5-5,6 II
soukupl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 30. 4. 2008 11:17

JJ presne tak, ten RAW vyvolam standardne a po tom s +/-1EV (podla potreby) a zlucim ich....je to vyrazne kvalitnejsie nez vytahovat tiene z jpeg (zo svetlami sa toho v jpeg vela spravit neda)....navyse ak dam druhu fotku na +1EV (tj chcem zosvetlit tmave casti) posuniem aj vyvazenie bielej smerom k teplejsim odtienom - tiene tak maju pre oko prirodzenejsiu farbu (inak by boli velmi studene).....nikdy ale nerobim vyrazne upravy, ze by fotka vyzerala umelo, to ja zas tak velmi nepotrebujem, len chcem maximum zo snimaca.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 30. 4. 2008 15:03

Jistě, dá se říct, že raw něco snese, ale bracketing se takhle plnohodnotně nahradit nedá. Nicméně pro běžné účely je to snesitelné.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 30. 4. 2008 22:40

RAW je na HDR se svým rozpětím až 4EV tak akorát. Bracketing je sice výkonější, ale je vhodný pouze na statické scény a když se rozsah přežene, snímky vypadají kýčovitě.

V každém případě se fotit do RAW vyplatí - kdo jednou do RAW začne fotit, většinou lituje, že do něj nezačal fotit dřív.
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 12. 5. 2008 15:32

Rozpětí 4EV sice programy na zpracování RAW nabízejí, ale tato postkompenzace je kvalitativně nesrovnatelná s expozicí provedenou +-2EV už při vlastním focení. Taky fotím zásadně do RAWu, ale teorie, že stačí RAW a zbytek se vytáhne v počítači, je mylná a zavádějící. Do jisté míry ano, ale počítat předem s rozšířením DR o 4EV, to bych s dovolením nedoporučoval.
Jinak souhlas s tím, že nic by se nemělo přehánět. Když se dívám do mraků, taky přece nevidím současně i krásně prokreslené popředí ve stínu a naopak, ani lidské oko takový dynamický rozsah nemá.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 5. 2008 18:43

Zkoušel jsem pseudoHDR v Zoneru přímo z RAW (přes DNG), rozpětí 2-3 EV, a musím říct, že výsledky jsou většinou lepší, než jen s projasňováním stínů, křivením křivek a záchranou přepalů v Bibbli (RAW konvertor). Jako základ se mi nejvíc osvědčil lehce podexponovaný RAW, tak -0,5 až -1 EV proti ideálu. Sem tam se sice podaří vyrobit korónu, ale použít se to určitě dá. Někdy mi taky obloha ujela do tyrkysova, to když byl přepal v jednom barevném kanálu na dvou světlejších fotkách.

Škoda, že ta konverze z DNG v Zoneru je jen takové šidítko, možností nastavení minimálně...

Na ukázku jedna narychlo převedená ( a nedoostřená :) ) fotka ze soboty, ve stínu, slunce bylo pěkně ostré a čedič na Hazmburku je prakticky černý:

Obrázek

(jinak je vyřazená v nepovedených, jen jsem narychlo hledal něco s podexpozicí)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jirka S 12. 5. 2008 20:19

V Zoneru jsem to taky zkoušel, akorát jsem nejdřív převedl NEF do TIFFu v NX. Výsledky mě vzhledem k jednoduchosti docela mile překvapily.
Jirka S
Návštěvník