PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 6. 2025 07:13

Ja mám MB 14 Pro asi od februára, na OS som si naopak veľmi rýchlo zvykol a celkovo mi to už pasuje viac (až na označovanie súborov shiftom, ktoré funguje len v určitých režimoch a to že po ukázaní myškou na súbor mi nezobrazí informácie ako Win - na tie dve veci si asi nezvyknem).

LR používam na batérii v režime nízkej spotreby, vtedy vydrží veľmi dlho a výkon je vedľa PC s Ryzen 9600X a 4060Ti prakticky totožný, možno aj stále trocha lepší čo sa týka reakcií. Len pri náhľadoch, exportoch či Denoise musím prepnúť na vyvážený (mám to hore na lište, podobne ako prepnutie monitora do sRGB 120nit pri úpravách).

Na dvoch akciách mi vyšlo viac fotiek nutných odšumiť (cez 700), vtedy som fotky prehodil do "starého" PC s RTX 3070 aby to urobilo rýchlejšie, inak bežne odšumujem na notebooku a nejak mi ten 2x dlhší čas ani nevadí, lebo ide len o malé % zo všetkých fotiek - notebooku trvajú fotky cca 28s na 42Mpx a to konštantne, či ide o 10 fotiek alebo o 100.

V LR používam priamo na MB zväčšenie fotky po kliknutí 200%, na monitore bez škálovania 100% a na 4K 27" by asi vyšlo dobré zobrazenie 150%, ale neviem či ponúkne LR takú možnosť, taký monitor nepoužívam (stále som na 24"). Nejde mi ani veľmi o zobrazenie "1:1 per pixel", ale aby fotka zodpovedala tomu, čo moje oči dobre rozoznajú = niečo rozumné medzi 90-110dpi.

LR zvacsenie.png
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 17. 6. 2025 08:21

ja mam maly update k monitoru. kupeny OLED 12/2024 za 909€ MSI MAG 341CQP QD-OLED a objavil sa mi vypaleny pixel, presne v strede obrazovky, kde ma to brutalne iritovalo. vyzeral to ako jeden vacsi bod, ale na fotke z mobilu je to zhluk snad aj 7 pixelov.

pixel.jpg

doniesol som to do NAY a nestihli do 30 kalendarnych dni reklamaciu (neprislo nic zo servisu), tak mi vratili peniaze v hotovosti.

hned som kupil novy OLED, ale uz inu znacku, ale vyrazne lacnejsie, Dell Alienware AW3423DWF 34" za 608€.

obraz mi pride rovnako vyborny na DELL ako mal aj MSI. lacnejsi DELL ma akurat menej funkcii (co ma netrapi) a udrzbu pixelov pyta uz po 4 hodinach prace (MSI pytal tusim az po 6 hodinach).
...a este lacnejsi DELL povoli 10bit zobrazenie iba na 100Hz (staci). ale zasa ma lepsiu foliu na displayi, menej odrazivu a menej nafialovu vo vypnutom stave.

iny ako OLED monitor uz nechcem, zvykol som si aj na ten UW34" format, dokonaly obraz, pozorovacie uhly a odozvu. az na tie pixely :-D

IMG_20250518_193543.jpg
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 6. 2025 08:38

Tohle mi upřímně přijde spíš jak bod vadný nějakým selháním, ne to omílané "vypalování OLED". Ale to je samozřejmě detail, na potřebě reklamace to nic nemění.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 6. 2025 13:00

Ověřil jsem škálování na externím monitoru. Chová se to jako na interním. Čili když chci vidět upravovanou fotku v 1:1, mám na výběr max rozlišení 4k nebo Jablečný default s písmem jak ve slabikáři. Na mezivolbách mi kromě škálování upravovaného obrazu vadí i to, že je celé prostředí viditelně neostré.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránka