od Dolgor 16. 6. 2025 12:53
Malý update. Nakonec jsem po dlouhém váhání koupil mírně jetý 14" MB Pro s M4 Pro/24GB/512. OS je bolest, rozhodně není intuitivní, jak se někteří zastánci snaží tvrdit. Nejdřív jsem myslel, že ho snad vrátím, ale o víkendu jsem ho měl na chalupě a upravoval jsem fotky v LR. Dělá se na tom vážně dobře i na gauči. Příjemné zjištění je i to, že můj 4K grafický BenQ monitor přes HDMI má v režimu macbook velmi dobře sladěné barvy a sedí to i se zobrazením z PC. Co mi ale vadí, nebo nechápu nastavení, jsou režimy zobrazení na macbookovém a externím monitoru - umístění aplikací, rozšíření a priorita monitorů. Chová se to divně a nepředvídatelně proti Win nastavení, které je mi naprosto jasné, snad to časem nějak pochopím. Další věc je škálování rozlišení, nejsem schopen si nastavit optimální rozměry nástrojových panelů vlevo a vpravo v LR, platí pro MP displej i externí Benq. MP displej nakonec používám v nativním 3k rozlišení, ale nástroje sotva přečtu, natož nápovědy zobrazené s myší nad tlačítkem. Defaultní nastavení rozlišení vyrobí gigantické nástrojové lišty s nekonečným skrolováním k nástrojům a minimálním prostorem pro obraz. Rozlišení mezi tím jsou neostrá a co hůř, kromě nástrojů škáluje i upravovaná fotografie - čili ji nevidím v nativním rozlišení a nemůžu pak dobře posoudit ostrost. Na připojeném Benq využívaném v plném 4k rozlišení jsou nástroje zbytečně malé. Zvětšit se dají pouze změnou rozlišení monitoru, což fakt nechci (protože pak škáluje i upravovaný obraz). V samotném nastavení LR pro Mac jsou pro velikost písma jen dvě volby (standard a large) a ani jedna uspokojivá. V LR na win PC mi jak OS tak LR (je tam x možností proti 2 v mac verzi) dává velkou škálu voleb, jejichž kombinací si nastavím perfektní poměry panelů a obrazu. Zároveň upravovaný obraz neškáluje s monitorem, ale zůstává v nativním rozlišení. Dělám něco blbě, nebo potřebuju další apku? Před koupí jsem dost hledal po internetu a zjistil jsem, že plno lidí má hromadu apek, který ten systém dodělají, aby se dal používat. Ale samotná práce v LR je parádní, takže můžu využít čas, kdy se nedostanu k domácímu PC a snad už se na mě nebude tolik čekat.
- Přílohy
-