PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 11. 2024 12:33

Vcera zacali vychadzat testy novych M4 produktov, tu je mala ukazka vykonu v LR/PS:
https://petapixel.com/2024/11/07/m4-pro ... e-package/
https://petapixel.com/2024/11/07/apple- ... ance-leap/

Video s pracou v LR:
https://www.youtube.com/watch?v=julah2z ... lerStalman
Je tam velmi pekne porovnanie M1 Max, M2 Ultra a M4 Max - praca v LR je na novom notebooku s M4 Max az extremne rychla, vsetko je prakticky okamzite a masky su urobene citelne rychlejsie aj oproti M2 Ultra (to sa tyka asi aj M4/M4 Pro).
Co sa zlepsilo menej je Denoise - vykon rastie postupne kazdu generaciu, no s M2 Ultra sa to neda porovnat a s dedikovanou grafickou kartou v PC uz vobec nie.
Snad kombinacia Adobe x Apple nejak "opravi" Denoise cez Neural Engine - to urcite trocha pomoze aspon na menej vykonnych M procesoroch to bol slusny rozdiel.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 9. 11. 2024 19:57

MacBook M4 váží 1.55 kg a MacBook M4Pro váží 1.6 kg ve 14 palcové verzi, ta 16 palcová váží dokonce 2.14 kg.

To mi přijde jako hodně, a to patřím k těm, kdo s sebou nosí Z9 a velká skla.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 11. 2024 08:40

Je pravda, že mám MacBook Pro s M3 Pro, 14" a lehké to teda zrovna není. Pokud je člověk zvyklý na ultrabooky nebo třeba na Airy, tak ty pročka jsou fakt už hodně těžké.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 11. 2024 09:11

Z těch nových Maců mi přijdou nejzajímavější Macy Mini, paradoxně možná nejvíce ten levnější s M4, ne lepší s M4pro. Není to král rychlosti, ale pořád perfektně použitelný a použitelná je i nejlevnější varianta pod 20 tisíc. K tomu si člověk dá externí SSD v USB4 40Gbit case, což už se dá dnes koupit levně. Porty vzadu jsou mimochodem lepší než u velké většiny PC desktopů - u nich se sice dá leccos nacpat dovnitř, což je fajn, ale opravdu rychlé externí porty pořád nejsou běžné ani náhodou. A výsledkem je sestava, která odvede spoustu práce při minimálním odběru a člověk o ní na stole ani neví…
Problém mám trochu s tím nejsilnějším M4pro - parametry OK, ale cena se podle mne už příliš blíží základnímu modelu Studio Max, které je přitom ještě trochu jinde.

Nové Macbooky Pro jsou sice super, ale jak tu padlo, tohle už není pro každého. Je to optimum pro lidi, kteří potřebují hodně velký výkon (třeba náročnější střih videa), ale přitom to opravdu potřebují přenášet při své běžné práci. Pro fotografy je to asi výkonem trochu overkill a na cestách bude praktičtější lehčí varianta ve formě Airu či dokonce iPadu.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 10. 11. 2024 09:18

celkom ma zaujala ponuka za 699 €

https://www.alza.sk/mac-mini-m4-2024?dq=12661695
M4, CPU 10jadro, GPU 10jadro, 16GB RAM, 256GB SSD

vykon to bude mat podla ma paradny na Lightroom za tu cenu a ticha prevadzka. ale ten disk!
priplatok za 1TB SSD je neuveritelnych 470 €

teraz som doskladal PC pre 12r synovca (do skoly), kde som daval Samsung 990 Pro 1TB SSD za 87 € (black friday alza). a Apple podla mna napajkuje na dosku do tych Mac Mini take iste cipy SSD PCIe4.0.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 11. 2024 09:24

noxx_cz píše:Je pravda, že mám MacBook Pro s M3 Pro, 14" a lehké to teda zrovna není. Pokud je člověk zvyklý na ultrabooky nebo třeba na Airy, tak ty pročka jsou fakt už hodně těžké.

Zase z druhé strany - ten 14inch MBP ještě jde. Letos v New Yorku jsem ho nosil docela dost (v PD Everyday 20l) a zas tolik jsem nešílel. Nebylo to tedy dobrovolné, byl jsem tam primárně pracovně a bohužel workshopy nešlo provozovat na iPadu, tak byl notebook nutný. Na nejdelší procházky jsem ho naštěstí mohl nechat v trezoru v hotelu, ale zhruba půlka vycházek kombinovaná s prací byla i s ním a dalo se.
Přes čáru už je pro mne MBP16, ten už se do PD 20l ani moc nevejde (až do 30l) a hmotnost taky vyleze o dalšího půl kila. Nehledě k tomu, že pro náročnou práci už je žádoucí i větší napáječ, což na váze také přidá. Malé cestovní ho nabijí v noci, ale plně nabíjet při zapnutém úplně nezvládají :-(

-- 10. 11. 2024 09:32 --

lennyl_2 píše:vykon to bude mat podla ma paradny na Lightroom za tu cenu a ticha prevadzka. ale ten disk!
priplatok za 1TB SSD je neuveritelnych 470 €

Jak píšu výše - hoď si vedle toho externí, má to proti zvyklostem PC světa daleko rychlejší porty. Já už strašně dlouho docela preferuji mít knihovny od počítače fyzicky oddělené a připojovat podle potřeby (třeba i k různým) a u MACu to nepřináší takovou ztrátu výkonu, 40GBit porty opravdu šlapou.
Aktuálně mám primární disk v tomto: https://www.aliexpress.com/item/1005005787902217.html (mám pocit, že jsem to měl levněji) a šlape fakt perfektně, je to trochu jinde, než externí disk na běžném USB 5-10Gbit. Mimochodem tyhle enclosures se dobře kupují i na německém Amazonu, z nějakého důvodu zrovna tohle Alza a jiné obchody u nás moc nemají (anebo drahé). Přitom jiné věci z IT u nás mají ceny obvykle spíše slušné, tohle je ale trochu záhadná výjimka.
Naposledy upravil tomashr dne 10. 11. 2024 10:51, celkově upraveno 1
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 11. 2024 09:52

M4 Mac Mini budeme mít příští nebo ten další na stole u otce v pracovně. Záleží na dodavateli.

Náhrada za jeho M1 Mac Mini v základní konfiguraci, tehdy to byla nouzovka k Mac Pro 2010 kvůli nějakým aplikacím, které vyžadovaly aktuální macOS.

Otec si vybral variantu M4 Pro 12/16/16, SSD 1TB a RAM 48GB. 5K Apple Studio Display už má z dřívějška.
Creative Cloud aplikace: Photoshop, InDesign, Illustrator a nějaké videoprojekty s kratší stopáží.
Vytváří na výstavy i složitější vícevrstvé rastrové+vektorové velkoformátové grafiky na klasický i digitální sítotisk, tam nejspíše bude největší změna oproti Mac Mini M1/Mac Pro 2010.
Tlačil jsem jej do Mac Studio varianty s podobnou cenovkou, ale nakonec toho výkonu (a snad i RAM) bude mít dostatek i v M4 Mac Mini.
Navíc se mu tím otevře i možnost ochotně jej brát v brašně do kanceláře (to jej zaujalo mnohem víc než řešení MacBooku), kde má druhý pracovní monitor od Apple.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 11. 2024 11:27

tomashr: ak by mi ten 40GBit port dal v tom boxe aspon realnych 2000-2500MB/s, to by bolo uz dobre na pouzivanie bez zdrziavania.

skoda, ze mam na doske max iba USB 20Gbps Type C.
ano, da sa kupit karta, ale v tom slote mam uz zvukovku SoundBlaster AE-5plus.
https://www.asus.com/motherboards-compo ... gen4-card/
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 11. 2024 11:39

Tady máš reálné měření před minutou :-) Je to ten box, co jsem odkazoval, uvnitř je Samsung 980 Pro 2TB. Připojeno k MBP M1...

Screenshot 2024-11-11 at 11.37.45.png

EDIT jinak co jsem to před časem zkoumal, tak nejvyšší hodnoty s USB4 40Gb jsem viděl něco kolem 3200MB, nedá se tedy říct, že by můj celkem levný box výrazně ztrácel a nemám potřebu shánět lepší.
Teoretické maximum má údajně být někde kolem 4000MB (to by už za pozornost stálo), ale reálně jsem tohle prostě neviděl (čímž neříkám, že taková enclosure neexistuje).
Ale i to zcela reálně dosažitelné, kolísající mírně pod a mírně nad 3000MB/s mi přijde na externí disk velmi přijatelné :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 11. 11. 2024 13:14

To je v zapise rychlejsie ako zakladne 256GB SSD v M4 produktoch (podla testov cca 1600/2800)... myslim si ze s obrovskou rezervou to staci na cokolvek.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 11. 11. 2024 13:29

Ony jsou ty 256GB verze bohužel trochu pomrvené - je tam jakoby jen jeden kanál a tak to chodí pomaleji. To už bylo u starších základních modelů - je to nejspíš kvůli nákladům, že pokud se půlka zkazí, tak se využije druhá a nemusí se to vyhodit. Není to úplně ideální, ale reálně se to moc nepozná, 8K videa, kde by byl problém, stejně vyžadují větší úložiště, která už jsou rychlejší.

U normálního plnohodnotného úložiště je to viz další screenshot - MBP M1, novější jsou snad ještě rychlejší.
Screenshot 2024-11-11 at 13.19.07.png

Jinak ale ano - ty externí disky s plnou podporou TB4/USB4 opravdu fungují zajímavě a vnímám to jako přidanou hodnotu Maců. Tyhle rychlé porty mají dnes už úplně všechny včetně nejzákladnějších modelů a využít se to dá už s enclosure kolem 100EUR, tady je další příklad: https://www.amazon.de/ACASIS-Enclosure- ... 0BL6F56DP/ ...

EDIT - Blackmagic má s těmito úložišti trochu problém a hodně to létá - když jsem zkusil po chvíli, tak zápis v MBP M1 vylezl dokonce na 6200MB/s a čtení na 5100MB/s, ale screenshot měnit nebudu, bylo to stejně jen pro ilustraci. U těch externích mi výsledky přijdou vyrovnanější, tam to sedí přesněji.

-- 11. 11. 2024 13:49 --

Nedalo mi to a trochu jsem hledal a koukám, že u M4 to je malinko jinak... Storage je tady modulární (byť atypický) a 256GB je o něco pomalejší samo o sobě než 512GB, ale není to vyloženě o jednom kanálu, ve výsledku je proti starším základním mini o něco rychlejší. Naopak 512GB je sice rychlejší než 256GB, ale asi o něco pomalejší než 512GB u starších.

Popravdě za mne spíše dobrá zpráva - základní model je "zmrvený" méně a neztrácí tolik, vyšší sice ideální nejsou, ale zase to bude lépe opravitelné (a ryze hypoteticky možná i s možností výmeny úložiště za větší, byť asi jen oficiálním kanálem), to mi nezní blbě.

Budu dále sledovat, docela o tom mini uvažuji. U mně jde o to, že nyní nijak neodděluji privátní a pracovní počítač a mám tak pouze zmíněný firemní Macbook Pro (plus iPad, ale to je jiné téma) , nicméně některé změny ve firemních politikách mne vedou k tomu, že to možná zase oddělím a zrovna nový Mac mini by mi asi vyhovoval docela hodně...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 11. 11. 2024 16:17

256GB M.2 SSD su pomalsie aj pre Windows PC (kludne aj o 50% oproti lepsim 512GB M.2 SSD). takze tie zakladne M4 mini o nic neprichadzaju :-)

neviem ake mate citacky na karty, resp. ci nebude napr. pri kopirovani fotiek do PC "brzda" skor citacka kariet ako samotny SSD, ale hodit slusny 2TB M.2 SSD PCIe4.0 do toho TB4 boxu, tak s tym sa da uz normalne pracovat si myslim...
a cena 2TB SSD + BOX bude tiez inde ako M4 Mini s 2TB SSD (Alza - 1.649 €)
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod atti.hombre 12. 11. 2024 05:22

Dcéra kúpila M4Mini s 512GB SSD s tým, že budem používať externý disk s NVME 2TB v Axagon boxe ako na win... ale...ak bol disk naformátovaný vo w10 ako GPT NTSF tak ho jabko nepoznalo... zať teda preformátoval to SSD na exFAT a už šlo aj vo w10, ale windows don nedovolil zapisovať... ešte s tým niečo robil a disk už fungoval i tam i tam, ale velkosť bola len 1TB :-D Dcéra zúri, že to jabko nemala kupovať, sú s tým len komplikácie. Lenže pre cestovanie iné PC neprišlo do úvahy, lebo potrebuje výkon. Teraz riešim ako spojazdniť ten externý aby mal plnú kapacitu i bol funkčný i vo windows i v apple ...
Ryzen7 5700G, B550 A, 32GB 3600MHz G Skill, Sam.970 Pro ,DT01ACA200 , RM 650x ...
Pentax K-3II Silver Edition
https://eu.zonerama.com/attihombre/245758
atti.hombre
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 12. 11. 2024 06:40

To je blbost, EXFAT disk funguje právě mezi Win (10 a výše, ne třeba 7) a MACem naprosto v pohodě, vyzkoušeno nesčetněkrát a je to standardní i oficiálně doporučovaný postup.
Tohle udělali něco špatně (hypoteticky i nekorektní box, ale spíš ne).
Osobně bych to přeformátoval včetně partition - možná nejlépe v Disk Utility v Macu, ale tohle by se muselo vidět, na dálku těžko říct.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 25Paladin 12. 11. 2024 07:08

lennyl_2 píše:256GB M.2 SSD su pomalsie aj pre Windows PC (kludne aj o 50% oproti lepsim 512GB M.2 SSD). takze tie zakladne M4 mini o nic neprichadzaju :-)

neviem ake mate citacky na karty, resp. ci nebude napr. pri kopirovani fotiek do PC "brzda" skor citacka kariet ako samotny SSD, ale hodit slusny 2TB M.2 SSD PCIe4.0 do toho TB4 boxu, tak s tym sa da uz normalne pracovat si myslim...
a cena 2TB SSD + BOX bude tiez inde ako M4 Mini s 2TB SSD (Alza - 1.649 €)

Alebo by si si mohol SSD disky v novom Mac mini 4 vymeniť :) I keď tak jednoduché ako pri windowse to nebude ale už sú kickstarter DYI projekty, ktoré natom pracujú takže do budúcnosti je tu šanca :)
25Paladin
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka