Ony jsou ty 256GB verze bohužel trochu pomrvené - je tam jakoby jen jeden kanál a tak to chodí pomaleji. To už bylo u starších základních modelů - je to nejspíš kvůli nákladům, že pokud se půlka zkazí, tak se využije druhá a nemusí se to vyhodit. Není to úplně ideální, ale reálně se to moc nepozná, 8K videa, kde by byl problém, stejně vyžadují větší úložiště, která už jsou rychlejší.
U normálního plnohodnotného úložiště je to viz další screenshot - MBP M1, novější jsou snad ještě rychlejší.
Jinak ale ano - ty externí disky s plnou podporou TB4/USB4 opravdu fungují zajímavě a vnímám to jako přidanou hodnotu Maců. Tyhle rychlé porty mají dnes už úplně všechny včetně nejzákladnějších modelů a využít se to dá už s enclosure kolem 100EUR, tady je další příklad:
https://www.amazon.de/ACASIS-Enclosure- ... 0BL6F56DP/ ...
EDIT - Blackmagic má s těmito úložišti trochu problém a hodně to létá - když jsem zkusil po chvíli, tak zápis v MBP M1 vylezl dokonce na 6200MB/s a čtení na 5100MB/s, ale screenshot měnit nebudu, bylo to stejně jen pro ilustraci. U těch externích mi výsledky přijdou vyrovnanější, tam to sedí přesněji.
-- 11. 11. 2024 13:49 --Nedalo mi to a trochu jsem hledal a koukám, že u M4 to je malinko jinak... Storage je tady modulární (byť atypický) a 256GB je o něco pomalejší samo o sobě než 512GB, ale není to vyloženě o jednom kanálu, ve výsledku je proti starším základním mini o něco rychlejší. Naopak 512GB je sice rychlejší než 256GB, ale asi o něco pomalejší než 512GB u starších.
Popravdě za mne spíše dobrá zpráva - základní model je "zmrvený" méně a neztrácí tolik, vyšší sice ideální nejsou, ale zase to bude lépe opravitelné (a ryze hypoteticky možná i s možností výmeny úložiště za větší, byť asi jen oficiálním kanálem), to mi nezní blbě.
Budu dále sledovat, docela o tom mini uvažuji. U mně jde o to, že nyní nijak neodděluji privátní a pracovní počítač a mám tak pouze zmíněný firemní Macbook Pro (plus iPad, ale to je jiné téma) , nicméně některé změny ve firemních politikách mne vedou k tomu, že to možná zase oddělím a zrovna nový Mac mini by mi asi vyhovoval docela hodně...