PC pro úpravu fotografií

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 4. 2024 08:28

Flor.cz píše:Než dát na nějaké dojmy ze své bubliny, je lepší si vygooglit statistiku :)
https://www.statista.com/statistics/869 ... ng-system/

Já bych tedy podotkl, že tvá statistika je hodně zavádějící - jaksi nevyjde na 100%, patrně to má být celkové zaměření na vývoj, což je dnes typicky crossplatform a na Windows testuje kdekdo, což moc neříká o tom, co má kdo za primární systém. A upřímně pokud bych ji bral vážně, tak by spíš jen potvrzovala to, co píšu - procento Applu (a Linuxu!) je v podobných oborech určitě o hodně vyšší, než plošně.

Celkově přes všechny uživatele má Mac cca 15-20%, což mimochodem také není málo, před 10ti lety to byla zhruba polovina, ale přeci jen to není zdaleka tolik, jako v IT/Dev (či třeba zrovna fotografii a videu).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 4. 2024 09:35

Flor: Chápu, že se snažíš najít nějaký objektivní benchmark a obecně mi to i dává smysl, nicméně jako uživatele mne více zajímá konkrétní výkon u těch programů (DxO, Topaz), které používám. Ty benchmarky mohou být zavádějící a v mém případě to dokonce byla hlavní brzda, bránicí mi přejít i s desktopem na Apple. Prostě jsem nevěřil, že ten Apple bude výkonově stačit a testy, když Apple Studio bylo uvedené na trh, mi to tehdy potvrdily, dosažené časy byly jen lehce nad průměrem. V době, kdy DxO a další software nebyl optimalizován na ARM a na neuronové sítě.

Po cca 2 letech, tj. někdy na konci roku loňského roku, jsme měl možnost testy zopakovat a výsledek byl výrazně jiný, Apple Studio bylo výrazně rychlejší, než můj desktop. A nejen to, bylo i stejně rychlé a někdy i rychlejší, než 3 roky staré “struhadlo na sýr”, ten Apple workstation za cenu menšího osobního auta. To mne vedlo k rozhodnutí, spolu s tím, že minulý upgrade desktopu mi přinesl jen mírný nárůst výkonu, že dám Apple Studio Ultra šanci. Vycházel jsem z toho, že rychlost CPU se u desktopů zlepšuje jen málo a u GPU je otázka, jak je DxO a Topaz dokáže využít, třeba u RX6900 XT nebo s RTX 3090 byly časy odšumu skoro dvojnásobné, než mám s Apple Studio, takže výsledek s RTX 4090 už neřeším, hrubý výpočetní výkon sám o sobě nemusí být to nejpodstatnější.

Může mít vliv, že nepoužívám Adobe (Lightroom jsem loni cca měsíc zkoušel a pak se ho zbavil), takže workflow funguje tak, že buď udělám odšum a další úpravy přímo v DxO, tam proces zpomaloval odšum v nejvyšší kvalitě a nebo exportuji fotku do JPG a exportuji do Topaz Labs. Přitom se projevují nejen ty neuronové sítě, ale i ta vysoká rychlost zápisu a čtení z paměti.

U toho MacBooku M3 nebo Studio Max čekám zhruba poloviční rychlost oproti Ultra, což beru jako pořád ještě hodně dobré vzhledem k tomu, že dříve něco takového šlo jen na desktopu.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 4. 2024 10:36

Lightroom má na Macu optimalizaci taky v pohodě, naopak byli mezi prvními, kdo udělali slušně verzi pro Apple Silicone. Jsou tam nějaké nesrovnalosti kolem nejnižších modelů, kde LR aktivuje nižší akceleraci, než by bylo možné, ale už s M1pro (což není nic nového ani top) se chová korektně úplně.
Na obyčejné M1/2 třeba v základním Airu LR mimochodem vůbec neběhá špatně, spíš právě naopak jsou výsledky až nečekaně dobré, ale zkrátka je lepší mít M1/2 (u M3 jsem to zatím nezkoumal, tak nevím) alespoň ve verzi "pro", pak už je optimalizace korektní úplně bez diskuse.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 4. 2024 11:29

Jestli si dobře pamatuji, tak MacBook je ve verzi Pro jen ve 14 palcové verzi, tj. s hmotnosti 1.5 kg, což považuji na nošení s fotovýbavou za příliš.

Jinak by to byla výborná volba.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 4. 2024 12:36

Na cesty to neřeš, tam je výkon Airu (hlavně poslední M3, ale i starší) na LR úplně v pohodě... Moje poznámka se týkala případu, že má někdo notebook jako primární stroj i na doma a tam opravdu je fajn mít něco s procesorem Pro (či dokonce Max), LR to v GPU využije.

Zrovna u tebe by asi Air ve verzi s větší RAM byl optimum - na cestách by tě to nijak moc nedeptalo s výhodou menší velikosti a doma máš Studio, tam není co řešit.

Já měl ještě celkem nedávno jen úplně nejlevnější Air s M1 a 8GB a můžu říct, že pro jednotlivé RAW jsem prostě neměl ani náznak omezení, na limity jsem to dostal jen při šílenostech typu HDR panorama z dronu, kdy jsem skládal klidně i víc než 12 fotek (4 x 3HDR), tam už se to zapotilo. Teď mám MB Pro s větší pamětí a ten je svižný i v těchto extrémech.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 13. 4. 2024 22:32

takze moj novy tamagoči je nastaveny ako som si to predstavoval :D
...aktivne iba ledky po krajoch ventilatorov a nastavene iba na biele svetlo, paci sa mi to v kombinacii ciernych komponentov a Fractal bedne s drevennym dekorom na predu.

toto by mi MAC nedovolil. aj ked som pozeral podobnu vykonnu zostavu v mojej cene - MAC Studio s 64GB RAM a 2TB diskom, stale ta moja je v cene s RTX 4070Ti Super pre mna vyhodnejsia.

PS: skusal som stiahnut OpenRGB a SignalRGB softy na nastavenie farieb, ale az original Corsair ICUE 5 mi to umoznil ako som chcel (bolo treba vo Windows11 PRO nastavit region na US a English jazyk, aby ma pustil instalator ICUE dalej)

inak ako mate zapojene vodne chladenie, ten konektor z pumpy do dosky, na CPU_FAN alebo PUMP_FAN ?

zajtra si asi z nudy zhodim chladic a namiesto stock Corsair pasty tam dam Thermal Grizzly Kryonaut O:-)

IMG_20240413_221613.jpg
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 14. 4. 2024 06:03

U mna by taketo "kolotocove" svietenie nepreslo. Vypinam vsetko, aj LED na routeri mam vypnute.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod lennyl_2 14. 4. 2024 20:13

jo, tie modre LEDky z routra maximalne irituju moju zenu, vecer to zakryva co najde po ruke.

dnes som sa dalej hral so svojim tamagoči :D

zhodil som chladic a vycistil ho aj procesor od tej origo Corsair pasty, nebolo jej az tak vela inak. natrel som tam Thermal Grizzly Kryonaut, rozdiel v teplote je "zanedbatelny", cca -1,5stupna, to uz viac urobi vetranie/chladenie bedne/vetrakov ako pasta.
...takze pasta na chladici z vyroby Corsair XTM70 je uplne v pohode.
IMG_20240414_084935resize.jpg

dalej, ti, co su Windowsaci, mozno sa v tom vyznaju. podvoltoval som CPU Ryzen 9 7900X3D + nastavil Thermal Throttle.
hodnoty nastavene v BIOSe:
PPT Limit: 85W
Platform Thermal Throttle Limit: 85
Curve Optimizer: All Core - Negative: 20

a vysledky? pri beznej zatazi, ako ze som dal robit export 700ks 33MPx RAW z Lightroomu do TIFF, kedy procesor isiel do 50stupnov a CPU Package Power zral iba do 40W
IMG_20240414_093012resize.jpg

otestoval som aj velku zataz, Cinebench 2024, kde teplota isla do 70stupnov a CPU Package Power zral iba do 87W.
tento isty vysledok je v podstate aj pre hry. a pritom vsetky vetraky v bedni idu na Silent 680RPM a pumpa stale na rovnakych 2500RPM. takze nepocut ziadny hukot. ziadne otacky sa nedvihaju. toto je v podstate ekvivalent k tym vychvalovanym tichym MAC Studio pocitacom :-)
...vplyv podvoltovania na vykon je nulovy, alebo velmi maly
Cinebench_new1.jpg

na to, ze je to procesor s 4.4GHz / Turboboost 5.6GHz a s upravami v BIOSe, ked teplota pri vysokej zatazi nejde cez 70stupnov a nezapina sa Thermal Throttle + ostavaju rychlosti vetrakov na Silent, je to velmi fajn...
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 4. 2024 07:48

Takže jsi vlastně po spoustě vynaložené práce došel k bodu, že velká hnusná bedna, kterou ti manželka s odporem přikrývá, funguje tak plusmínus stejně, jako elegantní krabička 20x20x10cm hned po zapnutí - gratuluji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nic ve zlém, dělám si z toho legraci, navíc nikdo nepopírá, že hlavně v GPU máš nějakou rezervu výkonu, nebo že existuje jistá skupina her, které ti tady budou šlapat krásně a na Apple bys je ani nespustil, tak to prostě je. Ale nebude popírat, že jistá komičnost v tom opravdu je - neměla by už po víc než 40ti letech (beru-li to od příchodu IBM PC v roce 1981) být technologie osobního počítače už opravdu v bodu, že je zcela normální to zkrátka zapnout a naplno pracovat?
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lennyl_2 15. 4. 2024 09:02

To musis brat tak, ze su ludia, co si kupia hotovu skladacku, dalsi MAC bez moznosti rozsirovania internych veci a posledna su nadsenci, co ich bavi si to poskladat :-)

Ano, vykonu mam habadej, aj MAC Studio by malo, hry sa hravam minimalne...
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 15. 4. 2024 20:25

Apple studio má možná elegantní, ale taky dost nudný design. Dřív měl Apple o dost zajímavější design. Ženy tyhle technické věci většinou neocení, jsou ale i výjimky. Mám kamarádku, která byla ze svítící bedny doslova nadšená, když ji u mě viděla poprvé. Pak jsem ji i pomáhal skládat její PC. V podstatě mám z PC takovou industriální lampu :)

Obrázek

Má to i praktické výhody, člověk vidí, jestli se tam nehromadí prah a dá se to velmi snadno rozdělat a vyčistit. Co jsem zaznamenal, tak majitelé Mac studia dost řeší nějaký dodatečný prachový filtr, aby se uvnitř usazoval prach co nejmíň. Protože nějak jednoduše to čistit nejde.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 4. 2024 06:51

Prach může být problém, jeden z desktopů mi kvůli tomu i vyhořel.

S tím designem je to pravda, Apple Studio mi na stole parádu nedělá, v tomto ohledu se mi více líbily ty starší Macy nebo i Mac mini, ta cca trojnásobně větší stříbrná kostka nevypadá úplně blbě, ale designových klenot to v mých očích také není, navíc mám černé Eizo, … designově mi to podle mých představ neladí.

Co mne prudí, to souvisí spíše se systémem a softwarem, DxO pro Mac neumí poslat obrázek rovnou do flickru, musí se nejprve poslat do Photos a pak do flickru. Všechno ostatní mi funguje na Mac Studio Ultra rychleji a lépe, přitom je to velmi tiché.

Co se mi velmi líbí, je manipulace s desktopem, který je nejen menší, ale i desetkrát lehčí, někam ho přestěhovat je oproti té mé elektrárně snadné.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 4. 2024 07:09

Mně spíš přijde, že Apple trochu ztratil svou charakteristickou péči o drobný detail typu "oddechující LEDky" při sleep mode či svítícího jablka zezadu na NB a tak. Tohle se jim po návratu Jobse hodně dařilo a dnes to dost zmizelo. Vyloženě ulítlých designů zase tolik nebylo, asi nejdivočejší (v počítačích) byla kdysi "lampička", ale tedy o praktičnosti by se dalo polemizovat... Co se mi ještě líbilo byl Mac Pro v designu "popelnice", ale to tehdy zabil Intel neschopností dodávat Xeony řady, se kterou se v designu počítalo, čímž to šlo dopryč. Mimochodem je škoda, že Apple tohle neoživil po nástupu vlastních Apple Silicone, nový Mac Pro už zdaleka tak originální není.

Vlastní design současných Maců je na diskusi (to ostatně u designu platí vždy). Já bych ho neodsuzoval, současné MAcy jsou dělané většinou lépe než staré (třeba zrovna současný Mac Mini je určitě materiálově řešen lépe než jeho původní verze). Spíš je trochu sterilní a méně variabilní, třeba jak si pemar stěžuje, že mu to neladí k černému Eizu, tak to není tak dávno, kdy Mac Mini v "černé" existoval, začaly vznikat i další takto sladěné doplňky, ale pak se tohle zastavilo a zase se to usadilo u "šedého hliníku". Výjimkou jsou barevné iMacy, což mimochodem populární je, ale to je trochu jiná kategorie nabídky, než debatujeme zde.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 16. 4. 2024 08:56

Ačkoli přechod na Mac Studio Ultra hodnotím vesměs pozitivně, měl bych asi zmínit i to, kde moje očekávání nebylo naplněno. To se týká speciálního způsobu užití, kdy jsem si myslel, že bude fungovat, když třeba do Thajska s sebou vezmu Mac Studio, klávesnici a myš a jako displej použiji iPad.

Není to na to stavěné a nefunguje to podle mého očekávání, pro tyto účely je 1000x lepší MacBook, chtěl jsem to obejít a mít vysoký výkon a minimální rozměry, ale je to blbost. Kvůli tomu si to nepořizujte.

Něco jiného je vzít Apple Mac Studio autem někam, kde mám kvalitní monitor, to naopak funguje skvěle.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 4. 2024 09:29

No o tom jsem psal u syna - ten to právě vozil mezi vybavenými pracovišťmi, tam to funguje dobře. Popravdě ta tvoje teorie vyloženě o dovolené mi přišla už trochu ujetá, to by byl velký extrém :-)

Na okraj ale vození mezi stálými pracovišti asi nijak neobvyklé není, dokonce to je asi tak časté, že to stálo za nabídku více variant tašek a kufříků, třeba https://www.amazon.de/-/en/Shell-Apple- ... B0BGQJZTC8 nebo https://www.amazon.de/-/en/co2CREA-Trav ... 09XF115Q4/ .
To samé přirozeně i k Mac Mini...
tomashr
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka