jo, tie modre LEDky z routra maximalne irituju moju zenu, vecer to zakryva co najde po ruke.
dnes som sa dalej hral so svojim tamagoči
zhodil som chladic a vycistil ho aj procesor od tej origo Corsair pasty, nebolo jej az tak vela inak. natrel som tam Thermal Grizzly Kryonaut, rozdiel v teplote je "zanedbatelny", cca -1,5stupna, to uz viac urobi vetranie/chladenie bedne/vetrakov ako pasta.
...takze pasta na chladici z vyroby Corsair XTM70 je uplne v pohode.
IMG_20240414_084935resize.jpg
dalej, ti, co su Windowsaci, mozno sa v tom vyznaju. podvoltoval som CPU Ryzen 9 7900X3D + nastavil Thermal Throttle.
hodnoty nastavene v BIOSe:
PPT Limit: 85W
Platform Thermal Throttle Limit: 85
Curve Optimizer: All Core - Negative: 20
a vysledky? pri beznej zatazi, ako ze som dal robit export 700ks 33MPx RAW z Lightroomu do TIFF, kedy procesor isiel do 50stupnov a CPU Package Power zral iba do 40W
IMG_20240414_093012resize.jpg
otestoval som aj velku zataz, Cinebench 2024, kde teplota isla do 70stupnov a CPU Package Power zral iba do 87W.
tento isty vysledok je v podstate aj pre hry. a pritom vsetky vetraky v bedni idu na Silent 680RPM a pumpa stale na rovnakych 2500RPM. takze nepocut ziadny hukot. ziadne otacky sa nedvihaju. toto je v podstate ekvivalent k tym vychvalovanym tichym MAC Studio pocitacom

...vplyv podvoltovania na vykon je nulovy, alebo velmi maly
Cinebench_new1.jpg
na to, ze je to procesor s 4.4GHz / Turboboost 5.6GHz a s upravami v BIOSe, ked teplota pri vysokej zatazi nejde cez 70stupnov a nezapina sa Thermal Throttle + ostavaju rychlosti vetrakov na Silent, je to velmi fajn...
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN