Jak ostřit při focení noční scenérie?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kelav 4. 4. 2008 07:55

Ahoj, nejsem žádný účený :-)
Proto tu píšu tento dotázek. Rád bych nafotil nějaké ty klasické fotky nočního města.

Můžete mi prosím poradit jak nastavit foťák pro tento typ focení?

Nikdy jsem noční město ze stativu nefotil, takže každá rada bude pro mě dobrá. četl jsem různé články na tato témata, ale nikde se nepopisuje způsob ostření.

Já bych viděl postup takovýhle:

postavit fotak na stativ
nastavit manuální režim
co nejnižší ISO
nastavit vyšší clonové číslo F8
nastavit patřičnou délku expozice
nastavit samospoušť

A teď nastává ořech, ostření?
Autofokus v noci selhává, takže bude asi nejlepší se přenout do manuálního ostření a zaostřit.
Tak a tady je pro mě největší úskalí, ostřit manuálně.
Pomocí hledáčku nejsem schopen určit, zda je zaostřeno na 100%, nosím dioptrické brýle a D70 nemá zrovna největší a nejlepší hledáček :-)
Je to ale asi o cviku...

Možná by mi pomohlo nastavit zaostření na objektivu na nekonečno a ve spojení s vyšším clonovým číslem by se dalo dosáhnout kloudných výsledků, co myslíte?

Vítám jakékoliv rady a tipy. Díky.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cache 4. 4. 2008 07:59

No principialne, ak das najvacsie clonove cislo, co ti to zvladne, tak ti to zaostri pri sirokouhlom objektive od dajme tomu 2m az do nekonecna a to by mal zvladnut aj autofocus.
Teda aspon ja to takto pouzivam na EVF fotaku..
Inak povedane ano, ak das vysoke clonove cislo a zaostris na nekonecno, mas vyhrane :) Zuzit zaostrenu rovinu je pri nocnom foteni celkom problem si myslim, nevidis tam dobre, takze zaostrenie na nekonecno je asi jedina moznost.. A pri nocnej fotke je podstatna ta hra svetiel a nie jeden zaostreny objekt, cize ak je vsetko ostre je to este lepsie.

//edit: toto je napr jeden z mojich pokusov. Fotka zo s6500fd do rawu, 3 vyvolane expozicie (-1 a +1 navyse) a sendvic (t.j. pseudo HDR). Vysledok je myslim obstojny.
Obrázek
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 4. 4. 2008 08:27

investovat do rozumnej matnice (http://www.katzeyeoptics.com/item--Katz ... d_D70.html) ....... potom zaostris cez hladacik velmi lachko :). Pouzivam na olympuse e-510 ktory ma este mensi hladacik a nadavam vzdy ked chitim do ruky ine DSLR aj s vacsim hladacikom ze sa stim neda ostrit :).

2. moznost ako je pisane zaostrit fixne na nekonecno, alebo hyperfokalnu vzdialenost (ci ako sa to vola), proste na vzdialnost kde je najvacsie HO (vcetne nekonecna) a dostatocne velku clonu a dvamoznosti sirokac....
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DavesMan 4. 4. 2008 08:58

Doporučuju si to natrénovat ve dne. Pak uvidíš, kterej objektiv jak nastavit.
BTW s tím nekonečnem opatrně. Protože doraz na nekonečno většinou (není-li objektiv parfokální) platí pouze pro jedno ohnisko. Můžete vyzkoušet: nastavit na doraz nekonečno a prozoomovat ze široka do dálky - na jednom konci to bude nejspíš mázlé!
Jinak doporučuju http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... ocus2.html - je tam i tabulka pro různá ohniska.
Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 7D, EF 17-40mm f/4 L USM, EF 50mm f/1.8 II, EF-S 60mm f/2.8 USM Macro, Sigma 70-300mm APO DG Macro, Canon Speedlite 580EX II, Nikon CoolPix S51
DavesMan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 4. 4. 2008 09:46

Než na nekonečno, to raději zaostřit na hyperfokální vzdálenost. Tu zjistíš podle tabulek na základě ohniska a clony, zaostřit se pak dá i odhadem. Při širším ohnisku a větší cloně je HO docela velká.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 4. 4. 2008 10:02

njn ale co je to HO, HO je hlbka ostrosti tzv ostrost od do pri danom rozpitlovom kruzku (pre kinofilm sa ako standart bral 0.03mm vyplivalo s pohladu s 30cm na papier co este oko bezneho pozorovatela rozlysi), ale pri dnesnich super vela Mpixelovych snimacoch ideme daleko daleko cez tuto normu .... => aby som vyuzil potencial zrkadlovky tak rozptylovy kruzok musi byt mensi ako 1 snimac na senzore ...

Takze ostrenie na hyporfokalni vzdalenosti ti rozostri objekti v nekonecnu podla normi, ktora je hlboko za realnymi moznostami terajsich DSLR. (je to asi tak akokeby si zhodil svoje DSLR tak na 4-6Mpixelove ...)
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jirka S 4. 4. 2008 10:38

Jistě, jde o jakous-takous nepsanou domluvu, u DSLR se bere rozptylový kroužek o velikosti 0,02mm. Je to taky o tom, že na velký formát se člověk taky nedívá zblízka, ale zpravidla odstoupí, zatímco fotku 13x18 či A4 má v ruce před očima.
Jirka S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 4. 4. 2008 13:30

Matnice by se mi moc líbila. Jen nevím, kde jí sehnat ke své D70 a hlavně, kdo by mi jí do foťáku namontoval.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod víík 4. 4. 2008 13:48

No dá se kopit na internetu, montáž by měla být jednoduchá, Jen ta cena :cry: okolo 5000Kč.
víík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav 4. 4. 2008 18:28

No nevím,právě s těmito matnicemi měly uživatelé problémy za zhoršených světelných podmínek
miroslav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 4. 4. 2008 19:25

tak 5000 to je moc na fotak, ktery nema hodnotu ani 10.000 :-) to je vic jak pulka tela :-D
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 4. 4. 2008 21:23

kelav píše:tak 5000 to je moc na fotak, ktery nema hodnotu ani 10.000 :-) to je vic jak pulka tela :-D

Taky to na foceni v noci nepotrebujes. Vazne staci zaostrit hyperfokalne. Pri hodne sirokouhlem zaberu a clone 8 bych tipl tak na 10 metru a melo by to byt ostre do nekonecna.
Irmo má o hloubce ostrosti podivné představy, obraz ze snímače se interpoluje a není třeba ten hypotetický bod počítat na velikost jednoho pixelu.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 8. 4. 2008 12:41

skus sa zamyslet nad tymto

Zaostrim na hyperfokalnu vzdialnost => objekt v nekonecne bude rozostreny presne podla normy tzv 1 bod sa zobrazi na kruh o priemeru 0.02mm (pri ASP-C chipu) ....

Inac povedane ak chces naozaj mat vsetko ostre tak rozptylovy kruzok musi byt mensi ako je velkos jedneho fotocitliveho snimaca (a to zdaleka u normy neplati podla ktorej vacsina roby prepocty ...) norma je stanovena tak aby pri normalnom pohlade na vyslednu fotku clovek nepozoroval rozmazanie (tzv nerata s vyrezmi, zvacsovanim atd a rata stim ze na velku fotku sa pozeras s vacsej vzdialenosti a s priemerne kvalitnym zrakom pozorovatela)

co sa matnice tyka, tak problem snim nieje ziadny pri nocnom foteni (moze byt tmavsia ale aj svetlesia ko povodna), cena je cca 1000-1500$ + cca 200-300 kc,sk za montazn v servise. (do 3k sa musis zmestit nech robys co robys ....) jediny problem je ze prichadzas o ostracie body v hladaciku a signalizacii na ich (bocna signalizacia v hladaciku ostava)
irmo
Návštěvník