elho_cid: ale vsetky definicie sa vzdy beru na celi senzor ...... crop je uz uprava ... samozrejme roznymi upravami mozez dosiahnut rozne vysledky .... a aj ne-makro objektivom vyfotit makro ....
Pozri nikdy som ta nevidel protestovat proti tomu ked niekdo povedal ze 50mm na 4/3 je ekvivalent 100mm na FF preco tu zrazu taky protest??? Ked poviem ze 4:1 na 4/3 je ekvivalent 2:1 na FF ????? Ved je to uplne to iste (ano objektiv bude mat stale zvacsenie 4:1, ale vysledna fotka je ekvivalentna fotke s FF s 2:1.....).
imho a ked takto protestujete proti bodu 1), tak sylne pochibujem ze bod 2 a 3 ste vobec pochopili .....
Preto zakerna otazka: odfotim 2 fotky obydve s 4/3 fotakom raz z:
1) 14-54 mm na 54mm f3.5 min zostrovacia vzdialenost je 22cm (takze na 22cm)
2) OM zuiko 50 f3.5 makro zaostrena na 23 cm (taktiez min. vzdialenost)
Vpripade 1 ci 2 dosiahnem vacsie zvacsenie????
a aby som vas netrapil a nemusel tu zase pocuvat nezmysli tak aj hned otpoved:
vpripade 1) sa zmesti na fotku 6cm (tesne viac)
vpripade 2) sa zmesti cca 3.5cm (ide o objektiv 2:1 makro, preto ekvivalent obj. 1:1 na FF lebo tam sa ti na fotku zmesti 3.6cm

)
Ako vydite vysledok je presne opacny a to este radikalne ako 99% zvas by ocakavalo

, dovod je uz napisany na kromcovu otazku

pavel.tenista: vysledky fotiek zavysia dost o kvalite fotografa, kam sa urcite neratam ... niesom fotograf. Ja len pisem co je dolezite si vsimat pri makro fotkach a ako su niektore udaje zavadzajuce a ze sa uvadzaju s marketingovych dovodov .....