Ako dosiahnut takto ostru fotku?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod USER47 28. 9. 2007 10:05

S nehybností foťáku souhlasím, ale zrovna na skle v tomto případě podle mě moc nezáleží. Tazatel řeší ostrost fotky na webu, takže vlastně miniaturu skutečné fotky. V týhle velikosti může být ostrá a detailní i fotka z mobilu, když člověk zvládne postproces.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drgn 28. 9. 2007 10:37

Ještě něco-samozřejmě RAW, při tisku převést do Tiffu nebo nejlepšího JPGu, doostřovat až nakonec (samozřejmě po resamplu) a jak doufám každý ví - fotka ostrá na monitoru bude při tisku přeostřená.
drgn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomas2425 3. 4. 2008 06:37

Ahoj všem,
jsem nějaký ten pátek novopečeným majitelem Pentaxu k100D s obj pentax 18-55 ; 50-200. Mám problém s ostrostí fotografií. Ať se snažím jak se snažím, nemohu dosáhnout ostrosti, kterou bych si predstavoval. Ať zaostřím na předmět sebelíp, tak nikdy to není ono. Vím, že se dá nastavit míra ostření ve fotoaparátu, popřípadě upravit v photoshopu, ale zajímá mě, jestli není potřeba zrcadlovku nechat zkalibrovat nebo něco takového. Nebo jestli je vůbec technicky možné, e by špatně ostřila. Možná je to také celé rukama... :)
p.s.: Stabilizace - ON

Předem díky za odpověď
Thomas2425
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kromec 3. 4. 2008 07:22

Nejlepe kdyz hodis nekam ukazku.
Kazdopadne zrcadlovky oproti kompaktum malo doostruji takze je nutne vetsinou doostrit jeste v PC.
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... ocus3.html

Tez je mozny ze K100(nebo objektiv) je vadna a spatne respektive ostri za nebo pred foceny predmet(FF/BF)
http://www.fotoroman.cz/techniques2/foc ... t_back.htm
CPU Zilog Z80 A/3,5 MHz, RAM 48 KB, ROM 16KB, grafika 256x192 bodů v 15-ti barvách,magnetofon ;) :)
kromec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 3. 4. 2008 08:37

Dávám za pravdu, že některé Sigmy mají měkčí kresbu. Sám mám univerzál Sigmu 24-60 F2,8. Například proti Nikkorům, a to i těm nejlevnějším, má Sigma měkkčí kresbu.

Jenže jsou tu dvě hlediska, které je třeba brát v potaz. Moje Sigma jde nasadit jak na SLR tak DSLR. No a zatímco na monitoru se ti kresba bude jevit měkká, tak na klasický fotce, bude kresba akorát. A když to bude OK na monitoru (LCD mají obecně velkou hranovou ostrost) tak na fotce to bude přeostřené.

Druhá věc je kresba... podle mého názoru ji budou vždycky mít lepší pevná skla, vzhledem k jednoudšší konstrukci.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomas2425 3. 4. 2008 12:54

existuje nějaký spůsob jak oběktivně otestovat přesnost ostření? Na statiiv a skusit vyfotit pravítko? :) Nebo něco takového? Popř. dá se to někde nechat přeměřit? Jsem z Brna.
Thomas2425
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod irmo 3. 4. 2008 13:57

stativ + pravitko ti staci ......
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 3. 4. 2008 14:07

Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondra S. 2. 10. 2009 18:49

Pěkná fotka
Důležité je nazomovat, napřesno ručně zaostřit odzomovavat a dolaďovat, tedy pokud máš zrcadlovku. Tak to dělám já. Fotit takové živé objekty je ale problém už proto, že jsou velice neposedné, furt v pohybu a s fotografem nespolupracují, spíš právě naopak. Jako další věc je dobré nízké iso, potom malá clona a krátký čas.
Nakonec je ale ještě velice důlěžitá, volba správného zorného úhlu vzhledem k dopadajícímu světlu a nasvícení objektu a taky vyvážení bílé. Je toho hodně něco ani nelze tak úplně ovlivnit a tak je to hodně taky o štěstí, když se sejdou ty správné podmínky, být připraven stisknout spoušť a udělat to. PS: stejně tak těžko se mi před lety fotila i ta fotka křečka v avataru, musel jsem ho dlouho zpracovávat, než se nechal takto vyfotit.
Nenávidím nesmyslná omezení, debilní zákony, buzeraci a hlupáky! Ramcově souhlasím s panem Jandou!
Ondra S.
Kolemjdoucí

Předchozí stránka