Ako dosiahnut takto ostru fotku?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Barell 26. 9. 2007 11:13

Zdravim,

ked pozeram naj fotografie v galerii tak sa casto udivujem ze ake su ostre a chcel by som sa spytat ze cim sa tato ostrost dosahuje? Napr. tato fotka http://galerie.zive.cz/showphoto.php?ph ... 5&way=desc

Ja mam telo Pentax IST DL a k tomu setovy objektiv 18-55 a telefoto sigma apo dg 70-300. Podla testov kvality objektivov ( http://www.photozone.de/8Reviews/lenses ... /index.htm a http://www.photozone.de/8Reviews/lenses ... /index.htm ) sa snazim fotit (pouzivam kombinaciu clony a ohniskovej vzdialenosti tak, aby mal objektiv co najlepsiu kresbu) ale aj tak sa neviem ani len priblizit k ostrosti ktoru vidim na hore uvedenej fotke..

Preto sa chcem spytat: cim to je? moj osobny nazor ze objektivom, ale chcem pocut aj vas nazor. Vdaka
Barell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 26. 9. 2007 11:33

Doporučuji otevřít Photoshop, zvolit funkci doostřit a tu několikrát za sebou použít. Případně lze přímo v DSLR nastavit úroveň doostřování.
anonymni

Odeslat příspěvekod irmo 26. 9. 2007 11:55

smart sharpen v adobe photoshop .... vo fotaku sharpen, contrast na max (ale racej som za raw a adobe .. ma lepsie vysledky ako algoritmy vo fotaku)
Dobre svetlo je tiez velmi poctatne a ani tie objektivy co mas niesu nic moc, takze odtoho tiez nemozez cakat nejake prevratne vysledky, ale na tu velkost ako je ta kacka by to malo stacit ked pouzijes adobe photoshop ;-).

Tak aby tu bola zase nejaka zabava tak zase necio poviem co nastve vela ludi :).
Velke CCD => potrebujes velky objektiv => tazko vyrobitelne => DSLR + lacny objektiv horsia kresba ako UZ pri dobrom svetle a bohuzial to u tychto objektivov do 10k naozaj plati a velmi vyrazne :(. Hlavne ked som to porovnaval s F30 ktora naozaj ma velmi dobru ostrost, vela DSLR z najnisej triedy so setovymi objektivmi sa vobec nechitali na tu ostrost.
A este je tu jeden faktor kompakty upravuju fotky viac ako DSLR => priamo fotka s kompaktu moze vyzerat lepsie ako s DSLR.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 26. 9. 2007 12:03

irmo píše:Tak aby tu bola zase nejaka zabava tak zase necio poviem co nastve vela ludi :).
Velke CCD => potrebujes velky objektiv => tazko vyrobitelne => DSLR + lacny objektiv horsia kresba ako UZ pri dobrom svetle a bohuzial to u tychto objektivov do 10k naozaj plati a velmi vyrazne :(. Hlavne ked som to porovnaval s F30 ktora naozaj ma velmi dobru ostrost, vela DSLR z najnisej triedy so setovymi objektivmi sa vobec nechitali na tu ostrost.
A este je tu jeden faktor kompakty upravuju fotky viac ako DSLR => priamo fotka s kompaktu moze vyzerat lepsie ako s DSLR.
Souhlas :lol: Ale DSLR, kvalitní objektiv a Photoshop je mocná kombinace.
anonymni

Odeslat příspěvekod KubaPa 26. 9. 2007 12:40

2 irmo: jj, to je známá věc, že kompakty většinou daleko víc doostřujou fotky už ve foťáku. Prostě u kompaktu se spíš předpokládá, že musí vypadnout finální výsledek, na kterej se už moc nebude sahat, u DSLR se zase spíš předpokládá, že vypadne polotovar, kterej se dotáhne v počítači, protože zpracování v počítači, kde je výkonnej procesor a paměť, dá se jít o krok zpět a nemusí se všechno odehrávat v rychlosti 3 políčka za sekundu má svoje výhody. Aspoň v defaultních nastaveních to tak většinou je, i když většina zrcadlovek taky umožňuje nastavit více doostřování rovnou ve foťáku a lepší kompakty taky umožňujou fotit do rawu a dotahovat až v počítači. Takže tím důsledným zpracováváním/nastavením ve foťáku by se to mělo značně zlepšit. A objektiv do toho samozřejmě mluví taky, když srovnám svoje nynější tele (80-200/2,8 ) s bývalým (70-300/4-5,6) je to samozřejmě v ostrosti o něčem jiným, o ten nikkor se člověk skoro pořeže :mrgreen:
KubaPa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 26. 9. 2007 15:06

Fotka je pořízená Canonem EOS 350D. Třída poloprofi u Canonu doostřuje i při nastavení 0 úrovně.
anonymni

Odeslat příspěvekod invis 26. 9. 2007 16:52

Nejvetsi vliv na ostrost te fotky bude mit objektiv, ta kachna je focena sigmou 150 2,8 macro, tak se na tom photozone.de podivej na jeji recenzi a porovnej to treba s tou tvoji sigmou 70-300, sam tuto sigmu vlastnim (70-300) a ani pri zmenseni na velikost 640x480 a 200procentnim doostreni se neda dosahnout kvality jaka bude pri pouziti sigmy 150.
invis
Návštěvník

Odeslat příspěvekod USER47 26. 9. 2007 17:57

Ostrost na webu nezávisí ani tak na kvalitě skla jako spíš na tom doostření. Pokud máš Photoshop a nechceš se trápit s unsharp mask, zkus tento plugin, zkouším trial verzi a zdá se mi perfektní.

http://www.pixelgenius.com/sharpener/index.html

(Pochopitelně předpokládám, že mluvíš o dobře zaostřených fotkách bez pohybové neostrosti. Nejlepší možná bude, když sem nějakou fotku vložíš.)
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 26. 9. 2007 21:42

Ostrost je taky ovlivněná světlem a povětrnostními podmínkami. Když je jasný den, fotí se ostré fotky snáz, než když je v ovzduší prach, nebo opar.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cvakal 27. 9. 2007 08:03

ostrost je hlavně o skle a nehybnosti foťáku. Ostatní softwarové dohánění je o ničem. Jestli to v tomto případě není tou Sigmou. Já mám nyní Canon 400d a v zápalu boje jsem si koupil Sigmu 17-35 mm 2,8 ASPH EX a na fotkách ostrost nikde na žádný čas, clonu, vzdálenost ani světlo , no jedním slovem Fuj! Nejlepší kresbu dosahuji pevnými skly od Zenitu - Helios 58/2, nebo Nikon MF 50/1,8 popřípadě Prakticar 135/2,8 . Sice "musím" ostřit ručně, ale když jsem tak srovnával kresbu, je to stejné jako L skla od Canonu a co se chromatické vady týče tak na těch mnou jmenovaných sklech není k nalezení , ale na L- sklech od Canonu jemně vykukuje. Takže, já jsem ta svá výborná skla pořídil za 500,- 3.000,- a 900,- Kč a Canon nabízí skoro to samé pozor ale s USM za 30- 40.000,- . Někdy se těch pár korun investice za vyzkoušení klasiky vyplatí.
P.S. Jako chuťovku používám sklo 300/4,5 (dvacetilamelová clona) značky GRAND PRIX Brussels 1958 Made in USSR. A to když nasadím na svého Canona 400d , tak mu z úcty i zrcátko klape tišeji.
Takže závěrem. Chcešli lepší kresbu , tak jakékoliv jiné sklo než Sigmu.
cvakal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elho_cid 27. 9. 2007 08:42

Troufam si tvrdit, ze moje Sigma 180 je ostrejsi nez Prakticar :-)
Ale neni tak dokonala, jako Carl Zeiss Pancolar 80mm, moje asi nejostrejsi sklicko.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cvakal 27. 9. 2007 10:33

Nevím jak dlouhé Sigmy, ale ten můj širokáč mne opravdu velmi zklamal. Prakticar není jako Prakticar. Pokud na něm není podepsaný pan Zeiss , tak ho s největší pravděpodobností vyrobili v Korei lépe v Japonsku a jak je psáno, pan Zeiss to uměl lépe.
Já jen chtěl poradit, jak za málo peněz prubnout kde může být chybička.
cvakal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 9. 2007 10:47

pozri si tento odkaz...mozno ti pomoze: http://nikon.orchidej.com/blog.php?id=20
ostrost v DSLR mam nastavenu na stred /tj 0/ ale aj tak doostrujem skoro vsetky fotky v ZPS9 tak 75-100%....a ked ich dam na net tak len zmensim pomocou supersampling s nastavenim doostrenia na 100-200% /to este zostry uz ostru fotku:)/...vid napr. http://galerie.zive.cz/data/516/pole8.jpg ....bol to raw s unsharp mask 100% a doostrenim v ZPS9 150x /pri zmensovani/.....odfotene setakom Minolta.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drgn 28. 9. 2007 08:19

"ostrost je hlavně o skle a nehybnosti foťáku. Ostatní softwarové dohánění je o ničem." Nesmysl. Mozek má limity, které se dají ošálit-viz MP3, Xvid atd. Takže do určité míry(!) se dá ostrost dohnat v PC, ale samozřejmě spousta lidí (s drahými skly) bude tvrdit Nenene, to já na 100% poznám :-)
drgn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Otass 28. 9. 2007 09:34

Ještě bych dodal, že nějaké doostřování ti bude k ničemu, když pak na JPG nastavíš velkou kompresi.
Fotím méně než bych chtěl a ještě méně než bych mohl...
Otass
Návštěvník

Další stránka