B2lik: tohle prostě od monitoru nevyšpekuluješ, jediná možnost je jít do terénu a zkoušet... dokud nepochopíš závislost clony, času a ISA a nedostaneš to do krve, tak si budeš připadat ztracenej...
Nad nějakou denní dobou podle mého vůbec nedumej - vždycky záleží na množství světla na scéně a to se neustále mění... nejlepším tvým kamarádem budiž expozimetr...
Nedávno jsem četl podobnej dotaz: chlapík psal, že byl na leteckým dni, připadalo mu, že je hodně světla, tak tam dal tisícinu, clonu 8 (chtěl totiž mermomocí fotit na plnej manuál, aby nevypadal jako začátečník, i když nevěděl, ani co je to clona) a pak se strašně divil, že byly ty fotky tmavý - myslel si, že existujou nějaký absolutní nastavení, který se daj kdykoli použít...
Primárně se řiď tím, čeho chceš dosáhnout, ne jestli je sedmnáct minut po čtrnáctý hodině. Pokud chceš malou HO, odcloň, pokud velkou HO, přicloň, pokud chceš zachytit rychlej pohyb, dej kratičkej čas, pokud chceš pohyb rozmazat, dej dlouhej čas. To všechno samozřejmě s ohledem na ISO a ohnisko, abys to udržel. Jak říkám, to si prostě musíš odcvakat v plenéru...
Pro zasmání: já když začínal se zrcadlovkou, fotil jsem na Vyšehradě portrétík manželky - bylo to v zimě k večeru, tma jako víte kde, bylo to tak na dva tři metry, ohnisko 80, prdnul jsem tam clonu 8 na ISO 200 bez blesku a pak jsem se děsně divil, že je to na desetinu rozmazaný... vůbec mě nenapadlo, že bych moh třeba zvýšit ISO nebo hlavně míň clonit, případně blejsknout