Jak fotit při nouzovém použití fo?áku místo scanneru?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod radoch (novy) 27. 1. 2006 18:45

scanner se kamsi odebral a doma zůstal jen Canon A520 - lze to s tímhle nějak kloudně zrealizovat a jak to asi nejlíp nastavit?
(samozřejmě potřebuju dále zpracovávat text)
radoch (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 27. 1. 2006 20:36

vo všeobcnosti - čo najlepšie svetlo, aké je k dispozícii. Neviem prečo, ale mne sa osvedčilo v minulosti skôr si fotený objekt optickým zoomom priblížiť, ako ho snímať zblízka. Je to dobré aj kvôli tomu, že sa eliminuje zatienenie si samým sebou. Ak sa dá, dobré je nastaviť kontrast vo foťáku na maximum. A samozrejme použiť blesk.
Aby biela bielou bola ( :) ) by bolo dobré asi aj nastavenie vyváženia bielej one touch režimom v danej chvíli.
Live long and prosper!

Zachráňme košické trolejbusy!
TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 28. 1. 2006 13:39

Jo a na vyjmutí textu slouzi nejaky programy (ovsem nevim jestli jsou i free...)
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mickaelb 28. 1. 2006 15:14

Jde to lehce...stoupnout si nad objekt tak cca pul metru...priblizit, nastavit bilou, a nastavit cas a clonu tak, aby byl papir mirne prepaleny ;)
mickaelb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radoch (novy) 28. 1. 2006 18:12

mickaelb píše:a nastavit cas a clonu tak, aby byl papir mirne prepaleny ;)

ehm?
radoch (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TA 28. 1. 2006 20:09

radoch : aby bol poriadne biely a teda kontrastný, keďže čierna bude takmer za každých okolností čierna, treba sa upriamiť na bielu
Live long and prosper!

TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TA 28. 1. 2006 20:10

ešte ma napadlo : ak máš statív, tak ho použi a kľudne môžeš nastaviť i pomerne dlhší čas
Live long and prosper!

TA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radoch (novy) 28. 1. 2006 21:28

ta: dik, bilou chapu, jen s tim stativem je to horsi neb mi budou muset stacit rozklepany ruce :? k tomu ma a520 umelohmotnej zavit pro stativ!!! takze koupe tohoto nepripada v uvahu

dam vedet, kolik mi sw od ABBYY udelal chyb...
radoch (novy)
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lexx 29. 1. 2006 22:44

Já při focení textu blesk nepoužívám, protože se mi stávalo, že drobné písmo (nebo tužka) nebylo vidět (příliš světlé), na PC to takhle bylo k přečtení, i když to trochu mázlé :-)
V pivu je vitamínů málo, proto jej musíme pít hodně.
Lexx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radoch (novy) 11. 2. 2006 14:18

tak jsem to zkusil:
pri intenzivnim dopolednim slunecnim osvetleni a pri podmracene obloze ... (bez blesku a bez stativu)

chyby (pouzit slovnik czechabbyy8)
a) 1600x1200 dvojstranka - prumerne 5 chyb
b) 2272x1704 dvojstranka - prumerne 2 chyby
c) 1704x2272 jedna strana - prumerne 1,5 chyby/stranku

[na strance 43 radku, text v originale na plose 160x94 mm, docela maly pismo, jeste ke vsemu "divna" cestina {Zdenek Smid - Predposledni Trubadur}]

akorat ABBYY 8 pro mel pindy pri:
a),b) try to make a more large-scale shot to improve recognition accuracy of small text
c) increase scanning resolution up to 300 dpi or greater

takze spis ani tak nezalezi na intenzite svetle, jako na kvalite tisku pismen, kontrastu, a rovne plose snimaneho dokumentu... vsak vy mi rozumite :D

pro nazornost:
http://radouchek.ic.cz/obr/scan.doc
http://radouchek.ic.cz/obr/scan.jpg

...mne to staci, takze Canon A520 je dobry scanner!
radoch (novy)
Kolemjdoucí