Jak kvalitně zaostřit na objekty v pohybu?

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Wallper 18. 8. 2005 19:33

Zajímalo by mě, jak mám fotit objekty v rychlém pohybu, aby byly co nejostřejší. Předostření (namáčknutí spouště) nepřipadá v úvahu a můj fotoaparát má poměrně pomalou dobu odezvy spouště. Při focení skateboardingu jsem to děla tak, že si člověk stoupl do míst (např. na zábradlí), kde ho vyfotím, namáčkl sem spoušť a počkal až projede tím místem. Tohle řešení je ale příšerně kostrbaté(hlavně když tam ty triky napadají) a navíc si nejsem jistý, zda to fotkám spíš neublíží.Možná jsem úplná lama, ale nemáte někdo nápad nebo návod? Díky.
Wallper

Odeslat příspěvekod Wikan 18. 8. 2005 20:41

Tak jak to delas se to dela bezne. Nic lepsiho asi nevymyslis.
Wikan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 18. 8. 2005 20:43

U pomalych kompaktu to bude problem, zkus pouzit seriove snimani.
-zapni si seriove snimani
-Bud manualne nebo na stejne zvdalenej obekt si zaostri a nechej namackle
-tesne predtim nez kolem tebe fotografovany objekt projede tak domackni(nech domackle) a tvuj fotak zacne delat nekolik snimku za sekundu
-pote se zkus podivat na snimky a vetsinou tam najdes naky povedeny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sedeki 18. 8. 2005 20:48

Dotaz mi přijde trošku zvláštní, protože ani namáčknutí ani rychlost odezvy nemá s ostrostí snímků nic společného.

Pokud ti jde o zachycení rychle se pohybujícího objektu a jak uvádíš, metoda namáčknutí na místo a přibližnou vzdálenost, kde se objekt objeví ti nestačí, pak máš prostě s konkrétním přístrojem smůlu, je holt pomalý. Asi nemáš příliš "hiend" přístroj, takže manuální ostření použít nemůžeš. Upgrade Firmwaru přílišný výsledek zpravidla nepřínáší, ale jeden tip by tu byl - i levné přístroje často obsahují některý z motivových programů, který zamkne ostření na nekonečno (obvykle krajina). Na tento režim lze velmi šikovně pořizovat rychlé snímky, protože odpadá zaostřování. Fotit lze obvykle už od několika metrů, záleží na použité cloně.

Co se týče ostrosti snímků - jde jednoduše o co nejkratší expoziční čas. Pomoci může nastavení co nejnižší clony. U kompaktíků často pomůže použití takových "čuňáren", jako je snížení EV (tmavá fotka lepší než rozmazaná) pop. vynucení blesku - přístroj v obou případech expoziční čas skrátí.
Sedeki

Odeslat příspěvekod Wallper 18. 8. 2005 21:08

No manuální ostření fakt nemám, to by bylo po problému :D .To s tim ostřením na nekonečno může být dobrej nápad, ale nebude ten objekt rozmazaný,když je ode mě třeba 1 nebo 2 metry? Mě jde o třeba o to jak fotit někde na závodech, kde si mě nikdo na předostřování stoupat nebude. :wink: Manuální režim mám,takže ty "čuňárny" snad nepotřebuju :D. Jinak díky za rady, rád se poučim. Jo a abych nezapomněl tak pro přesnost mám Kodak DX6490( http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier. ... cale=en_US ), to sem zapomněl uvést.
Wallper

Odeslat příspěvekod mickaelb 19. 8. 2005 00:16

Ja to resil, kdyz uz bylo potreba takhle, napred sem namiril objektiv na misto, ktere sem chtel fotit, namackl, fotak si zaostril, a pak jel s tim fotografovanym objektem a CVAK a bylo ;)
mickaelb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sarty 19. 8. 2005 13:27

Když jsem měl ještě Z2 tak jsem přepl v AF na Continue autofocus a zaostřil jsem fotak, ten potom automaticky přestřoval a já mohl hýbat s fotakem i predmet se mohl hybat a byl ostry ikdyz pozadí bylo rozmazané (přibližně) . Divál jsem se na paramtry toho Tvého kompaktu a taková funkce u něho opravdu není. doporučuji krátké časy, a vše ostatní co tady padlo..
Sarty

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 19. 8. 2005 14:02

Jo take jsem namack,zaostril a pak jsem jen dzel spoust a posouval fotak po draze pohybujici se objektu
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mobil-man 19. 8. 2005 16:16

Tak jsem nejak nepochopil, jestli se tady bavite o pohybove neostrosti nebo opticke neostrosti...ale pokud jde o pohybovou, tak tam nastavit co nejvyssi citlivost (v ramci moznosti a sumu) a fotit na kratky cas.
Pokud jde o to, ze fotak spatne zaostri na pohybujici se "predmet", tak tam bych asi vic zaclonil (jestli to umoznuje fotak a taky musi byt dobry pocasi, jinak se zase zkrati cas a fotka bude stejne neostra).
Mobil-man
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod IcemanCZ 20. 8. 2005 11:45

No ja take ne ;]
ale i tak jsem se toho docela dost dozvedel kolika zpusoby to vse lze udelat ;]
Ale mam svuj osvedceny a to mi staci ;]
Thomas Alva Edison je chlap kvůli kterému musíme dělat na tři směny.
IcemanCZ
Návštěvník