Tajemství noční fotografie aneb jak fotit v noci

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod ggrand 19. 11. 2008 23:06

Martin Grill : chtels vedet jak na fotky bez hvezdicek, pokud chces ostrost bez hvezdicek a ohnisko kolem 50 mm asi bych volil setak 18-55 a vse fotit s odclonenym objektivem
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martin Grill 20. 11. 2008 08:19

Tamrona 17-50/2.8 mám, bohužel je to však jeden ze špatných kousků, a trpí hnutou optikou - musím se konečně dokopat k jeho reklamaci. Na noční foto jsem s ním nevyrazil ani jednou, díky za tip. Učitě vyzkouším. Krátkou záslepku komory (neboli 18-55/3.5-5.6 ED) jsem už dávno prodal...škoda, na tohle se mohla hodit. Mno uvidíme. A jaké máte zkušenosti s ostatními pevnými Nikkory? Mám v merku osmadvacítku...každopádně děkuji všem za rady, určitě něco vyzkouším. A abyste věděli k čemu mi to bude dobré, koukněte na www.flickr.com/czeightyfour , je tam pár industriálních kousků, které tímhle docela utrpěly - prostě to podle mě zbytečně upoutává pozornost, a "podrývá" o temnou atmosféru onoho prostředí.
Martin Grill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavel.tenista 6. 12. 2008 22:37

jednou jsem videl jak nekdo fotil na bulb, pak vzal baterku a do sceny jejim svetlem neco domaloval - znate to nekdo?
Caonon 400D, Canon 16-35 f2,8L, Canon 70-200 f4L, Canon 50 f1,8.... Teď jěště vědět, jak s tím zacházet...
pavel.tenista
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cache 22. 6. 2009 16:45

Raz som o tom dakde cital.. Ak sa spravne pamatam, potrebujes stativ, najnizsie mozne iso, dlhu expoziciu a proste das fotit.
Popri tom tam rychlo prebehnes s baterkou, resp. tusim len s diodou, baterka by dala moc svetla.
Teraz som si ale nie isty, ci nebolo treba aj sedy filter (pre predlzenie expozicie).
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maciakba 22. 6. 2009 21:51

pozri si tento clanok :-)

vysledne fotky su paradne chalani dostali skvely napad

http://ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/fot ... -khar-chi/
maciakba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 23. 6. 2009 15:35

co se tyce tzv malovani svetlem tk je to docela jednoduchy, sam sem si vystacil s dvema mobilama s ledkou u fotaku(samozdrejme na to malovani)a nez sem si koupil stativ tk sem polozil fotak na stul a bracha mi drzel bulb, muzete kouknout na muj dev- lukasheeek.deviantart.com ,mam tam asi tri takovy fota=)
pota
Návštěvník

Odeslat příspěvekod maciakba 7. 7. 2009 22:02

a zapalovac robi neskutocne veci, ak sa nim rychlo hybe a je blizko od objektivu (relativne) to svetlo je perfektne
maciakba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod WarCZ 12. 3. 2010 23:47

https://zabovreska.webnode.cz/
Hodinky: Pebble Steel
Registrován od 19. 2. 2006
WarCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kudli3 22. 5. 2010 23:41

Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějakou radu na focení v šeru v místnosti..jde mi hlavně o nějaké například hudební akce. Zkoušel sem toho už hodně, a vím že bez blesku nic nevyfotím, ale je docela problém vůbec zaostřit, mám zaplou redukci červených očí (Canon 350D) a aspon mi to přisvěcuje, ale je to prostě špatný, nevím jak to udělat abych vyfotil nějakou slušnou fotku..když to dám na automatiku, tak si bleskl zabliká, zaostří a celkem to jde, ale nechci aby mi ten blesk tak blikal..
Díky za jaké koliv rady
Kudli3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 23. 5. 2010 10:12

Kudli3: nevim jak s bleskem, ale vetsinou na tehle akcich lita hodne bordelu ve vzduchu at uz kour ci prach a to podle meho casto pouziti blesku znemoznuje. Kdyz nemuzes zaostrit, tak je proste malo svetla/ mas malo svetelny objektiv. Kdyz nechces aby ti fotak prisvetloval pro AF bleskem, tak se pak nediv ze nezaostri. Takze reseni je takove: svetelnejsi objektiv, citlivost na max, bodove mereni svetla(nevim jestli 350D ma). Spis by ti nez nejake rady stacilo pochopit jak funguje fotak, jak vznika fotka a pak by sis dokazal poradit uplne sam, protoze vylozene nevis co fotak potrebuje k zivotu. Projdi si fotoroman.cz,sekce clanky nebo tak nejak se to jmenuje.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kudli3 23. 5. 2010 10:29

Ano vím, že by byl lepší světelnější objektiv, ale chtěl bych aspoň něčeho dosáhnout bez dokoupených "pomůcek". Vím, že musím dát větší citlivost atd. jenom jsem se chtěl zeptat na nějakou radu nebo něco, ale očividně z toho víc nedostanu.
To víš že si procházím různé weby a čtu si všemožné. Ale tak když je to téma o noční fotografii tak sem se chtěl zeptat i tu.
Díky za starost o pochopení fotoaparátu, nemám sice 350D dlouho, ale myslím že jsem ho docela pochopil, taky než sem si ho koupil sem se snažil o této "zábavě" hodně věcí přečíst..
Kudli3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 23. 5. 2010 11:03

kdyz nechce fotak zaostrit, tak se snazit mu ukazat na prostredni ostrici bod(vypni si takovou tu blbost, co si voli AF body fotak) na neco svetlejsiho ve vzdalenosti jakou je od tebe tvuj kyzeny objekt. Tam by se uz mohl fotak chytnout. Uplne odclon objektiv, cas davej takovy jaky jeste udrzis ci mirne za hranici a pouzivej seriove snimani,kdy mas vetsi sanci, ze treba 1 fotka ze 4 bude ostra. Citlivost na max. Mereni expozice bodove(ve spojenim se zamkem expozice) ci manualni. Po vyfoceni hledet na histogram,nejlepe barevny(nevim jesli 350D umoznuje). Fotit do rawu, protoze na tehle akcich vychytat na miste vyvazeni bile muze byt problem, proto bych si nechal zachranou paku ve forme prave rawu na doma. Mozna jeste by nebylo spatne vyzkouset normalni expozici jak jsem radil + do toho strelit zeslabeny blesk. Pravdepodobne se ale bude mlatit ruzna teplota svetel na miste a blesku,ale tak za zkousku nic nedas a uvidis sam jake budou vysledky.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kudli3 23. 5. 2010 11:14

Díky :-) přesně něco takovýho jsem chtěl "slyšet" moc děkuju. Vyzkouším uvidím. To s tím zaostřením mimo vím, ale vůbec mě to v této souvislosti nenapadlo.. :)
Kudli3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MarasX55 13. 10. 2010 08:55

Díky za článek!
MarasX55
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lemming 13. 10. 2010 09:22

1) Pokud budeš častěji fotit na takovýhle akcích, kde je málo světla, je světelnější objektiv prostě nutnost. Minimálně zoom f/2.8, lépe f/1.8, ale to jsou pevná skla, což může omezovat.

2) Ostření se chytá na hrany, tj. vybrat manuálně ostřící bod, "ukázat" mu hranu zhruba ve správné vzdálenosti, překomponovat a vyfotit. Prostřední ostřící bod bývá nejcitlivější.

3) Pokud fotíš na větší vzdálenost než pár (skoro doslova) metrů, tak to pomocné světlo AF stejně nemá moc účinek, já osobně ho nepoužívám.

Pak sériové snímání, vysoká citlivost (ale pozor na šum!), to už tu padlo.
lemming
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka