Tajemství noční fotografie aneb jak fotit v noci

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 8. 2008 11:48

Petr67 píše:Takže si myslím, že čím víc je na scéně světel, tím víc je nutné korigovat expozici do mínusu.

To zo svetlami nema nic spolocne.
Ked sa stmieva a ludske oko "uz registruje stmievanie", automatika fotakov (aspon urcite tych starsich typov) sa stale snazi spravit zaber s tou istou intenzitou celkoveho osvetlenia. Bez ubrateho EV to potom vzdy vyzera prepalene, alebo nerealne.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 14. 8. 2008 12:09

sp560hrdla: Na dlouhé expozice používám kabelovou spoušť a předsklopení zrcátka
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 15. 8. 2008 16:56

400D predsklopeni nema, co? :(
Caddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fotohans 15. 8. 2008 19:57

Fintu na BULB?

Na to přece existuje 100 let stará "klobouková metoda", ;-) běžně ji používá spousta lidí třeba při focení ohňostrojů.

- dáš před objektiv nějaký kryt (nejlépe černý klobouk) 8-) třeba kus černé látky, nebo tmavý karton (nevhodné jsou lesklé předměty)
- stiskneš BULB a po pár vteřinách kryt oddálíš - pozor - nedrbnout do foťáku :pozor
- po uběhnutí požadovaného času expozice dáš zase kryt před objektiv
- ukončís režim BULB stiskem spouště

Při několikavteřinové expozici je ten pohyb před objektivem zanedbatelný a v nouzi postačí i ruka v tmavé rukavici, jen si nesmíš ťuknout do objektivu, jinak to pochopitelně ztrácí smysl :lol:
fotohans
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 17. 8. 2008 20:19

400D předsklopení zrcátka má
pinhole <1mm; Praktica MTL50 + 50mm 1.8; Canon EOS400D+seťák :( + Velbon Sherpa 600R + Lowepro Rover Plus AW + KALAHARI KAPAKO K-31 khaki
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 19. 8. 2008 14:53

jo, uz jsem to nasel...ale musel jsme s navodem :)
nicmene nevim, jestli to funguj ei pri IR spousti...pri normlanim to na prvni macknuti sklopi,na druhe vyfoti..pri IR je to na jedno zmacknuti jen...tak nevim, jestli to udela rychle po sobe nebo to pro ni neplati (coz by byl docela paradox ovsem...)
Caddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 19. 8. 2008 15:47

Mobil-man píše:ono nekdy je vicenasobna expozice u kompaktu prekladana jako ochrana proti sumu nebo timto stylem.
Prakticky to znamena, ze je vyfocena jedna fotka se zavrenou zaverkou a druha otevrena... a hodnoty se odectou, vymizi tim snadno hot pixely a sum se snizi.

Ne, nemyslel jsem dark frame subtraction, ale opravdouvou vicenasobnou expozici. Lepsi fotaky jako moje K10D to umi, zkratka se zaverka na jeden snimek otevre vickrat. Snimac si vzdycky na chvili odpocine a ty hodnoty se pak sectou. Je tak mozne ziskat i nekolikaminutove expozice temer bez sumu. Podminkou je samozrejme dalkova spoust a poradny stativ.
Na mene vybavenych strojich by to snad bylo mozne napodobit skladanim fotek na pocitaci, ale nevim s jakym uspechem.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radek72 19. 8. 2008 17:50

IR spoušť nemám, tak to ti nepovím. U kabelové spouště to funguje v pořádku, na první namáčknutí sklopí zrcátko na druhé fotí.
radek72
Návštěvník

Odeslat příspěvekod warpmt 2. 9. 2008 20:48

V noci fotim stativ, dalkova spoust, manuelni nastaveni clony a cas pres BULB. Pak s pomoci dalkoveho ovladani urcuji cas. MOzno jak bylo jiz receno dat pres objektiv cernou clonu pokud potrebuji mit na obrazku vice svetelnych motivu (treba pri ohnostoji a nechmi tam mit moc sumu kvuli dlouhe oxpozici). Pri vysokem zacloneni pak vychazeki pekne, ostre fotky, s peknou cerkou kulisou.

Podobneho jevu, jako vecer se da dosahnout uz na podvecer, pri omezeni casu expozice, ci poradnem zacloneni.

---pmt (fotim s Canon 300D, 20D)
warpmt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin Grill 19. 11. 2008 19:50

Můj dotaz vám možná přijde poněkud zvláštní, nicméně: Jak to udělat, abych na nočním záběru neměl paprsky od bodových světelných zdrojů? U některých fotek to vypadá efektně, nicméně u industrialu mě to docela ruší. Fotím Nikonem D80, ale podstatnější je optika - Nikkor 50/1.8D. Běžně cloním na F8, ale pro tento účel jsem clonu srazil na F4, ani to mi však nepomohlo. Existuje nějaký externí filtr? Třeba něco jako star od Cokinu, jen ve verzi antistar :o) ...díky za jakoukoli relevantní odpověď.
Martin Grill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 19. 11. 2008 20:10

Martin Grill: musis uplne odclonit objektiv, cili v tvem pripade f/1,8
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martin Grill 19. 11. 2008 20:46

ggrand: Ehm...a s krebou to pak bude jak? Tímhle docela drsně zkrátím čas a bojím se, že to prostě tím sklem neprojde. Pro účely industriální fotografie je právě kresba velmi důležitá...ale jen se ptám, pokud je to OK, prosím o potvrzení.
Martin Grill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 19. 11. 2008 20:47

Tak zrovna u tohodle objektivu jsou hvezdicky kolem svetel u F4 nejvyraznejsi.Budto uplne odclonit, coz je pak slabsi kresba a kontrast, o male DOF ani nemluve a nebo naopak hodne priclonit, treba F13.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martin Grill 19. 11. 2008 21:15

player píše:Tak zrovna u tohodle objektivu jsou hvezdicky kolem svetel u F4 nejvyraznejsi.Budto uplne odclonit, coz je pak slabsi kresba a kontrast, o male DOF ani nemluve a nebo naopak hodne priclonit, treba F13.

Otestoval jsem jak F13, tak F22, a paprskuje mi to stále...vrrrr. Asi si pořídím plasťák 18-55, tam to nehrozilo... 8-D
Martin Grill
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 19. 11. 2008 22:53

Tak to bohuzel nic jineho asi nevymyslime, tenhle objektiv je paprsky skoro bych rekl povestny.Me se to treba zas libi.Treba Tamrona 17-50/2,8 musm priclonit az pomalu na F13, abych dostal vyraznejsi hvezdicky u lamp.Do zhruba F8 je to slabota, ktera by se tobe ovsem uricte hodila;)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka