Ahojte, chcel by som poprosit o radu, alebo o informaciu, ci s technikou, ktoru mam, este je mozne nieco schopne dosiahnut.
Telo: Olympus E520
Sklo: Olympus ZUIKO 14-54 mm f/2,8-3,5
Tyka sa to nocnych fotografii. Chcel som len tak otestovat, aka bude kvalita fotografii. Snazil som sa zachytit ulicku na konci ktorej bol rozsvieteny vianocny stromcek.
Najprv som to skusal na automaticky rezim, ale cele zle. Prilis svetle, stromcek vzadu dost prepaleny.
Skusal som viacero kombinacii. Aby stromcek v pozadi nebol prepaleny, hodil som to na prioritu clony, nastavil na 2.8 a podexponoval, kedy som sa dostal na cas 1/30. ISO 400, na viac to uz dost sumi. Stromcek pekny, zvysok vsak uz dost tmavy
Moja otazka znie, foti to zle, alebo ja to neviem obsluhovat? (obavam sa, ze skor to druhe) Ako vediet najst nejaky kopromis v nastaveniach, aby to vyzeralo na fotke pekne? Vidim napr. teraz kopec fotiek na internete z reportazi z vianocnych trhov, ktore su pekne, ziadne extra tmave ani svetle miesta. Ako to robia? Alebo je to nejaky sialeny postprocessing? Velmi rad by som sa to naucil. Mam k dispozicii aj stativ, no nemyslim si, ze napr. taketo fotky z vianocnych trhov ludia fotia na stativoch. Neviem vsak ale, ci este ma zmysel zo sebou tahat tohto starceka v porovnani Olympus vs. iPhone. Mam totiz niekedy pocit, ze z toho telefonu dostanem viac ako z Olympusu. Dakujem.
A ak by nahodou chcel niekto vidiet rawy, tak su tu https://uloz.to/tamhle/zmY3C1kEJEhF#!ZG ... 5xnmD5Lj==