Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
Lotrandor píše:Ono to možná na Pentax ještě nedorazilo (kromě K1, ať klidně někdo dolpní), ale na Nikonu jsem schopen měnit velikost snímače celkem snadno (ať už DX->cca m4/3, nebo FX na řadu menších formátů, nebo formátů s jiným poměrem stran).
TeóriaZeratulcz píše:potřeboval bych pochopit, jak dosáhnout co nejnižší hloubky ostrosti, při focení větších objektů. Např, celé postavy člověka apod.
..
Co mě ale zajímá je, jestli má na hloubku ostrosti vetší vliv ohnisková vzdálenost, nebo vzdálenost objektu od fotoaparátu. řeším to proto, aby se mi do záběru vždy všechno vešlo.
KarelV. píše:Kalkulačka je dobře a blbost dělá Zeratulcz, protože zadává stejné fyz. ohnisko pro různě velké snímače. Takže nemá stejné fotky. Může si zadat na těch 16mm třeba snímač 1/2,5" a dostane ještě menší dof... a místo celé postavy vyfotí jen hlavu.
Ganec píše:Kašli na HO, kým môžeš (hlavne na Luňákovské definície, ktoré nebývajú dotiahnuté do konca a spôsobujú tým iba zmätky).
janfran píše:Kalkulačka funguje dobře. Hloubka ostrosti není definována pro obraz na snímači, ale až pro výsledné zobrazení fotky (tisk, monitor...). Představ si, že je obraz na FF snímači rozmazán např. o 1/30 délky toho snímače. Pokud tam místo FF šoupneš APS-C snímač a nic jinýho nezměníš, obraz bude kvůli menším rozměrům snímače rozmazán už o 1/20 jeho délky. To pak vede k rozdílu v hloubce ostrosti, když se obě fotky zobrazí ve stejné velikosti. Viz podrobné vysvětlení: http://www.fotoroman.cz/tech2/focus2.htm
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků